Kesihatan

Mahukan Caesarean Kedua? Perhatikan Manfaat, Risiko dan Persediaan!

Sekiranya anda menjalani pembedahan caesar pertama, tentu ini boleh menjadi persediaan khas apabila anda perlu menjalani pembedahan caesar kedua. Walaupun begitu, ada beberapa pertimbangan yang harus anda perhatikan, apa itu?

Bahagian caesar adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk melahirkan bayi melalui sayatan di perut dan rahim. Pembedahan caesar itu sendiri biasanya dilakukan sekiranya operasi normal boleh membahayakan nyawa ibu atau bayi atau kerana beberapa komplikasi lain.

Baca juga: Prosedur Pembedahan Cesarean dan Julat Kos

Apakah faedah pembedahan caesar kedua?

Ibu, memutuskan untuk melahirkan bayi seterusnya memang merupakan perkara yang rumit, terutama jika anda pernah menjalani pembedahan caesar.

Walaupun begitu, terdapat beberapa faedah yang dapat anda perolehi jika anda kemudiannya perlu menjalani pembedahan caesar kedua. Inilah faedahnya:

1. Kebimbangan kurang

Sekiranya anda menjalani pembedahan caesar, ini bermakna anda sudah mengetahui prosedurnya. Oleh itu, anda lebih bersedia mental dan fizikal untuk menjalani pembedahan caesar kedua.

Ini tentu saja dapat membuat anda merasa lebih terkawal dan kurang cemas dengan prosedur yang harus anda lalui.

2. Menurunkan risiko pecah rahim

Bahagian caesar kedua dapat membuat anda cenderung mengalami pecah rahim atau koyakan rahim berbanding dengan VBAC (kelahiran normal setelah riwayat pembedahan caesar).

3. Mengelakkan kesakitan ketika melahirkan anak

Bahagian caesar dapat membuat anda bebas dari kesakitan berjam-jam semasa bersalin. Walau bagaimanapun, jahitan dan perut anda mungkin sakit selama beberapa hari selepas bahagian C anda.

Walaupun begitu, anda akan mendapat ubat penahan sakit dan antibiotik untuk mengatasi kesakitan dan ketidakselesaan yang ditimbulkannya.

4. Lebih selamat melahirkan bayi yang besar

Melahirkan bayi yang lebih besar biasanya sukar, terutamanya jika anda pernah menjalani pembedahan caesar. Dalam keadaan seperti ini, doktor boleh mengesyorkan pembedahan caesar.

5. Tidak ada jahitan di faraj dan pendarahan berat

Penghantaran normal lebih baik, tetapi itu tidak bermakna ia tidak mempunyai kekurangannya. Terdapat risiko pendarahan faraj yang berat dan sakit pada jahitan faraj. Semua ini dapat dielakkan dengan menjalani pembedahan caesar.

Risiko cesarean kedua

Moms, sebenarnya tidak ada jumlah tepat berapa banyak pembedahan caesar yang dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, setiap kali anda mempunyai bahagian C, ini mungkin melibatkan lebih banyak komplikasi dan risiko daripada kelahiran sebelumnya.

Berikut adalah beberapa risiko pembedahan caesar kedua yang perlu anda perhatikan.

1. Masalah dengan plasenta

Semakin banyak caesar yang anda miliki, semakin besar risiko menghadapi masalah dengan plasenta.

Sebagai contoh, plasenta yang ditanamkan terlalu dalam ke dinding rahim (plasenta accreta) atau bahkan plasenta yang menutup sebahagian atau keseluruhan pembukaan serviks (plasenta previa).

Kedua-dua keadaan boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang, pendarahan berlebihan, dan keperluan untuk perjalanan darah.

2. Komplikasi yang berkaitan dengan lekatan

Lekatan atau jalur tisu seperti parut boleh berkembang semasa pembedahan caesar. Lekapan lebat dapat menjadikan bahagian C kedua lebih sukar dan meningkatkan risiko kecederaan pundi kencing atau usus.

Bukan hanya itu, ia juga dapat meningkatkan risiko pendarahan berlebihan.

3. Risiko jangkitan

Apabila anda mempunyai bahagian C kedua atau berulang, anda mempunyai risiko lebih besar terkena jangkitan. Ini kerana bakteria di dalam vagina boleh memasuki rahim.

Jangkitan boleh berlaku di tempat sayatan dan dalam beberapa kes jangkitan juga boleh merebak ke organ tubuh yang lain.

Apakah persediaan untuk pembedahan caesar kedua?

Sekiranya anda dan doktor anda bersetuju untuk melakukan bahagian C, berikut adalah beberapa persediaan yang perlu anda lakukan.

  • Anda mesti berpuasa. Ini bermaksud tidak ada makanan atau minuman, termasuk air selama 6-8 jam sebelum bahagian C yang dirancang
  • Ibu akan menjalani ujian darah
  • Jangan takut untuk bertanya kepada doktor atau bidan anda jika anda risau
  • Bincangkan dengan doktor bagaimana sayatan harus ditutup
  • Sentiasa berfikiran positif sebelum melahirkan
  • Jangan lupa untuk selalu menjaga badan anda

Itulah beberapa maklumat mengenai bahagian caesar kedua. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara ini, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan memberikan nasihat terbaik untuk anda dan bayi anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!