Kesihatan

Jangan ambil ringan, ini adalah 7 penyebab kejang pada kanak-kanak dan orang dewasa

Kejang adalah gangguan elektrik secara tiba-tiba di otak, yang boleh menyebabkan perubahan tingkah laku, pergerakan, dan perasaan yang tidak terkawal di dalam badan. Mengetahui penyebab kejang dapat membantu anda mengurangkan kejadian ini.

Sekiranya diabaikan, sawan yang cukup parah juga boleh mengancam nyawa. Apakah faktor yang boleh mencetuskan kejang? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Punca kejang pada kanak-kanak

Selain orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami sawan. Malah keadaannya boleh menjadi lebih serius jika ditangani dengan betul. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh mencetuskan kejang pada kanak-kanak.

1. Demam sebagai penyebab kejang

Salah satu penyebab kejang pada kanak-kanak adalah demam tinggi. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Kejang biasanya berlaku apabila suhu badan meningkat hingga melebihi 38 ° Celsius.

Petikan dari Kesihatan Kanak-kanak, Kejang demam pada kanak-kanak umumnya disertai dengan mata yang bergulung, rintihan, muntah, dan berkedut di seluruh badan. Keadaan ini boleh bertahan beberapa minit.

Baca juga: Jangan Panik Ibu, Lakukan Ini Ketika Bayi Anda Mengalami Demam

2. Kurang tidur

Kurang tidur adalah salah satu penyebab kejang pada kanak-kanak yang sering diabaikan. Ini kerana pada dasarnya tidur adalah cara terbaik untuk otak berehat dan berehat.tetapkan semula tetapkan semula fungsinya yang terbaik.

Semasa tidur, terdapat perubahan aktiviti elektrik di otak. Inilah sebab mengapa sebilangan kanak-kanak mengalami sawan ketika tidur.

Keadaan yang sama sebenarnya boleh berlaku pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak lebih terdedah kepada keadaan ini.

3. Gangguan otak

Kanak-kanak yang mengalami gangguan otak akan lebih kerap mengalami sawan. Dilaporkan Epilepsi.com, ada sesuatu yang tidak kena dengan otak yang boleh menimbulkan reaksi tertentu, salah satunya adalah sawan.

Seperti yang telah disebutkan, kejang adalah pergerakan tidak disengaja kerana gangguan dalam aktiviti elektrik otak. Keadaan ini cenderung berlaku pada kanak-kanak yang mengalami autisme, cerebral palsy (kelumpuhan otak), dan neurofibromatosis (gangguan saraf).

4. Terlupa mengambil ubat sawan mengikut preskripsi doktor

Orang dewasa mungkin lebih kuat dengan kesakitan walaupun mereka tidak mengambil ubat, tetapi berbeza dengan kanak-kanak. Kanak-kanak boleh mengalami sawan apabila mereka lupa mengambil ubat penyitaan mereka, jika diberi preskripsi biasa oleh doktor.

Tidak mengambil dos ubat mungkin tidak memberi kesan yang signifikan. Tetapi jika anda sering melewatkannya, anak boleh mengalami sawan dalam masa yang singkat. Malah, menurut Perubatan Penn, Keadaan ini boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera.

5. Pendedahan kepada cahaya

Pendedahan cahaya boleh menyebabkan kejang pada kanak-kanak. Petikan dari Persatuan Kanak-kanak Dell, Keadaan ini biasanya berlaku pada kanak-kanak dengan epilepsi fotosensitif.

Kejadian kejang akibat terdedah kepada cahaya boleh berlaku apabila anak melihat kilatan cahaya terang yang cepat kepada corak cahaya yang berbeza. Cermin mata hitam boleh membantu mengurangkan kejang kerana faktor ini.

Penyebab kejang pada orang dewasa

Beberapa penyebab kejang pada kanak-kanak boleh mencetuskan perkara yang sama pada orang dewasa, seperti lupa minum ubat atau kurang tidur. Secara umum, kejang pada orang dewasa lebih banyak dipengaruhi oleh dua faktor: keadaan kesihatan dan gaya hidup.

1. Gaya hidup yang tidak sihat

Petikan dari Garis Kesihatan, Gaya hidup yang tidak sihat boleh menjadi penyebab kejang pada orang dewasa. Tabiat ini merangkumi:

  • Minum alkohol. Alkohol adalah bahan yang merosakkan, ia boleh mempengaruhi bagaimana otak berfungsi. Minum alkohol dalam jumlah besar boleh mengganggu aktiviti elektrik di otak dan menyebabkan sawan.
  • Nikotin. Bahan yang terdapat dalam rokok boleh bertahan berjam-jam di dalam badan, kemudian dibawa oleh darah ke pelbagai organ penting termasuk otak. Ini boleh mengganggu otak dalam menjalankan fungsinya.
  • Kafein. Bahan yang terdapat dalam soda, kopi, dan teh mempunyai perangsang yang tidak hanya mengganggu aktiviti di otak, tetapi juga mengubah isyarat elektrik yang dapat mencetuskan kejang.
  • Dadah. Penyalahgunaan ubat boleh meningkatkan risiko kejang. Ubat rekreasi berfungsi dengan merangsang otak untuk melepaskan hormon atau sebatian tertentu.

Baca juga: Awas! Minum alkohol yang kerap boleh mencetuskan 8 penyakit berbahaya ini

2. Tanda-tanda penyakit serius

Selain gaya hidup yang tidak sihat, beberapa gangguan kesihatan boleh menyebabkan kejang pada orang dewasa, seperti:

  • Barah otak. Dalam kes yang jarang berlaku, tumor dikenal pasti sebagai penyebab kejang yang serius. Kehadiran tumor atau tisu baru di otak boleh menghalang atau mengganggu aktiviti elektrik di organ tersebut.
  • Penyakit kardiovaskular. Tekanan darah tinggi dan strok adalah dua penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan kejang. Sebab yang tepat belum diketahui, ia mungkin disebabkan oleh peredaran darah yang tidak stabil di dalam badan.
  • Hipoglikemia. Seseorang boleh mengalami sawan sekiranya tahap gula dalam badan turun secara mendadak.
  • Kecederaan kepala. Kecederaan kepala boleh mempengaruhi otak. Ini boleh mengganggu pelbagai aktiviti penting dalam organ ini.
  • Jangkitan virus. Penyakit serius yang disebabkan oleh virus seperti meningitis dan AIDS boleh menyebabkan sawan jika tidak dirawat dengan baik.
  • Gangguan mood. Ketika tertekan, otak terpaksa melepaskan hormon tertentu seperti kortisol. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan sawan.

Itulah antara penyebab kejang pada kanak-kanak dan orang dewasa yang perlu anda ketahui. Selain memperhatikan gaya hidup anda, anda juga dapat memeriksa keadaan tubuh anda kepada doktor untuk meminimumkan terjadinya kejang. Kekal sihat, ya!

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.