Kesihatan

Pioglitazone

Pioglitazone adalah ubat antihiperglikemik yang biasanya digunakan dengan ubat sulfonylurea, metformin, atau insulin. Ubat ini tergolong dalam kelas thiazolidinedione yang kadang-kadang juga dikenali sebagai glitazone.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai pioglitazone, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa pioglitazone?

Pioglitazone adalah ubat yang digunakan untuk merawat diabetes dengan mengawal kadar gula dalam darah. Ubat ini boleh digunakan sendiri atau dalam kombinasi dengan ubat antidiabetik lain.

Pioglitazone akan berkesan apabila digunakan dengan diet dan senaman yang betul untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah. Ubat ini boleh didapati sebagai tablet generik dengan kekuatan 15 mg dan 30 mg yang biasanya diambil melalui mulut.

Apa fungsi dan faedah ubat pioglitazone?

Pioglitazone berfungsi sebagai agen penurun glukosa yang bertindak sebagai agonis reseptor gamma yang diaktifkan oleh proliferator peroksisom. Akibatnya, pioglitazone dapat mengurangkan ketahanan insulin pada tisu hati dan periferal.

Aktiviti-aktiviti ini dapat mengurangkan pengeluaran glukosa bukan karbohidrat di hati dan mengurangkan jumlah glukosa dan hemoglobin glikasi dalam aliran darah. Hemoglobin glikasi adalah bentuk hemoglobin yang secara kimia mengikat gula.

Ubat ini diserap sepenuhnya oleh saluran gastrointestinal dan mempunyai kesan yang lama. Dalam dunia perubatan, pioglitazone secara khusus mempunyai manfaat untuk merawat masalah kesihatan berikut:

Diabetes diabetes jenis 2

Pioglitazone digunakan untuk membantu mengawal kadar gula darah pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 yang tidak bergantung pada insulin. Ubat ini tidak akan berkesan diberikan kepada pesakit diabetes jenis 1 di mana tubuh sama sekali tidak dapat menghasilkan insulin.

Sekiranya kadar gula darah pesakit tidak dikendalikan dengan secukupnya, pioglitazone juga dapat ditambahkan ke dalam perawatan dengan glikurida atau metformin.

Selepas 3 hingga 6 bulan, doktor anda biasanya akan memeriksa tahap gula darah anda untuk mengetahui apakah pioglitazone berfungsi dengan baik. Oleh itu, rawatan antidiabetik diperlukan untuk menjadualkan pemeriksaan berkala.

Jenama dan harga Pioglitazone

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat preskripsi yang hanya boleh didapati dengan cadangan dari doktor. Beberapa jenama pioglitazone yang telah beredar di Indonesia adalah Actos, Actosmet, Amazone, Diagli, Deculin, Gliabetes, Pionix, dan Prabetic.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat pioglitazone dan harganya:

Ubat generik

 • Tablet Pioglitazone HCl 30 mg. Penyediaan tablet generik 30mg yang dihasilkan oleh Pratapa Nirmala. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 7,195 / tablet.
 • Tablet Pioglitazone HCl 15 mg. Penyediaan tablet 15mg generik yang dihasilkan oleh Pratapa Nirmala. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 4,711 / tablet.

Ubat paten

 • Tablet Deculin 30 mg. Penyediaan tablet untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah yang boleh digabungkan dengan antidiabetik lain. Ubat ini dihasilkan oleh Dexa Medica dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp13,186 / tablet.
 • Tablet Gliabetes 30 mg. Penyediaan tablet untuk membantu mengawal kadar gula darah pada pesakit diabetes. Ubat ini dihasilkan oleh Sanbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 12.039 / tablet.
 • Tablet Pionix 30 mg. Persediaan tablet untuk membantu mengawal kadar gula darah pada diabetes mellitus jenis 2. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 14.049 / tablet.
 • Tablet Pionix M 15 mg. Penyediaan tablet mengandungi kombinasi dengan 500 mg metformin HCl. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 10.707 / tablet.
 • Tablet Pionix 15 mg. Penyediaan tablet mengandungi pioglitazone HCl 15 mg yang dihasilkan oleh Kalbe Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 9.132 / tablet.
 • Tablet Actos 15 mg. Persediaan tablet untuk mengawal kadar gula darah pada pesakit diabetes mellitus jenis 2. Ubat ini dihasilkan oleh Takeda dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 9,881 / tablet.

Bagaimana anda mengambil pioglitazone?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda lagi.

Ubat ini biasanya cukup untuk diminum sehari sekali. Anda boleh meminumnya dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda merasa mual, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Sebaiknya minum ubat secara berkala walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba kerana boleh memburukkan keadaan anda.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, ambil dos anda sebaik sahaja dos berikutnya panjang. Langkau dos jika mengikut jadual anda yang seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat pada satu masa.

Ubat ini boleh membuat anda mengalami hipoglikemia yang dicirikan oleh gejala merasa sangat lapar, pening, keliru, cemas, atau gemetar. Sekiranya anda mengalaminya, anda dapat mengatasinya dengan segera dengan memakan sumber gula, seperti jus buah, gula-gula, dan sebagainya.

Doktor boleh menetapkan kit suntikan glukagon untuk menjangkakan hipoglikemia yang teruk. Pastikan keluarga atau saudara terdekat anda mengetahui cara menggunakan kit glukagon.

Sebaiknya anda juga melakukan diet, senaman, kawalan berat badan, ujian gula darah, dan rawatan perubatan khas. Ini akan memberikan kesan rawatan maksimum semasa anda mengambil ubat ini.

Sekiranya anda menjalani pembedahan, termasuk pembedahan kecil dan kerja pergigian, beritahu doktor bahawa anda mengambil pioglitazone.

Anda boleh menyimpan pioglitazone pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos pioglitazone?

Dos dewasa

Dos biasa: 15mg atau 30mg diambil sekali sehari dan boleh ditingkatkan jika diperlukan.

Dos maksimum yang boleh dimakan setiap hari ialah 45mg.

Dos warga tua

Dos ubat untuk orang tua tidak perlu disesuaikan dan boleh diberikan mengikut dos orang dewasa. Perhatikan sejarah perubatan yang boleh mempengaruhi kepekaan ubat.

Adakah pioglitazone selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Menurut MIMS, A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan pioglitazone dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa pioglitazone dapat menyebabkan kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang lebih mencukupi pada wanita hamil. Dadah boleh diberikan jika manfaat berpotensi melebihi risiko.

Tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak diketahui apakah ia selamat untuk ibu menyusu. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menggunakan pioglitazone.

Apakah kesan sampingan pioglitazone yang mungkin?

Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dosnya. Kesan sampingan serius yang mungkin berlaku daripada penggunaan pioglitazone termasuk:

 • Kanser pundi kencing
 • Tahap gula dalam darah sangat rendah
 • Kegagalan jantung
 • Osteoporosis

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan berikut:

 • Gejala reaksi alergi, termasuk gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Gejala masalah hati, seperti loya, sakit perut atas, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, atau penyakit kuning.
 • Sesak nafas, terutamanya ketika berbaring, keletihan yang tidak biasa, bengkak, kenaikan berat badan yang cepat
 • Air kencing berdarah, kencing yang menyakitkan atau sukar, keinginan untuk membuang air kecil yang baru atau semakin teruk
 • Kesukaran menumpukan perhatian
 • Kesakitan yang tidak biasa di tangan, lengan, atau kaki

Pada sesetengah orang mengambil pioglitazone boleh menyebabkan barah pundi kencing. Walau bagaimanapun, masih belum jelas mengenai kebenarannya.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan pioglitazone termasuk:

 • Hipoglikemia
 • Sakit otot
 • Sakit kepala
 • Gejala sejuk, seperti demam, bersin, atau sakit tekak

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan pioglitazone jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini.

Anda juga mungkin tidak menerima pioglitazone jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Ketoasidosis diabetes
 • Penyakit jantung yang teruk
 • Penyakit hati yang teruk
 • Kanser pundi kencing

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan lain yang anda ada, terutamanya:

 • Kegagalan jantung kongestif atau penyakit jantung
 • Serangan jantung atau strok
 • Masalah mata yang disebabkan oleh diabetes
 • Tumor di pundi kencing
 • penyakit hati
 • Edema (bengkak pergelangan kaki dan kaki kerana pengekalan cecair)
 • Gangguan darah seperti anemia

Pioglitazone boleh meningkatkan risiko masalah jantung yang serius. Walau bagaimanapun, diabetes boleh menyebabkan masalah jantung dan organ lain jika tidak dirawat. Periksa secara berkala dan bincangkan risiko ini dengan doktor anda.

Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusui bayi.

Mengawal diabetes sangat penting terutama semasa kehamilan. Tahap gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan komplikasi bagi ibu dan bayi. Ikuti arahan untuk menggunakan ubat yang telah diberikan oleh doktor dengan teliti.

Pioglitazone dapat merangsang ovulasi pada wanita pramenopause dan boleh meningkatkan risiko kehamilan yang tidak diingini. Bercakap dengan doktor anda mengenai risiko ini.

Wanita mungkin lebih cenderung mengalami patah tulang atau osteoporosis semasa mengambil pioglitazone. Bercakap dengan doktor anda mengenai cara yang betul untuk merawat tulang anda semasa mengambil ubat ini.

Pioglitazone tidak digalakkan digunakan pada kanak-kanak di bawah 18 tahun tanpa nasihat perubatan.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda juga mengambil salah satu ubat berikut:

 • Ubat untuk tuberkulosis, misalnya rifampisin dan isoniazid
 • Ubat untuk jangkitan kulat, seperti ketoconazole
 • Ubat untuk kolesterol tinggi, misalnya gemfibrozil

Beritahu doktor anda jika anda mengambil pil kawalan kelahiran kerana pil kawalan kelahiran dapat mengurangkan keberkesanan pioglitazone. Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan kontraseptif bukan hormon sebagai alternatif semasa dirawat dengan ubat ini.

Elakkan alkohol semasa mengambil pioglitazone. Alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius apabila diminum bersama ubat apa pun.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.