Kesihatan

Adakah Shisha Selamat untuk Kesihatan? Ketahui Pelbagai Kesan & Risiko!

Dengan shisha, seseorang dapat merasakan sensasi atau variasi merokok yang lain. Sebilangan orang memilihnya dengan anggapan bahawa shisha lebih baik daripada rokok biasa, jika dilihat dari aspek kesihatan. Walaupun, tidak sedikit yang mempersoalkan apakah shisha selamat digunakan.

Jadi, adakah shisha selamat digunakan jika dibandingkan dengan rokok? Adakah kemungkinan kesan dan risiko kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu shisha?

Bentuk shisha dan bahagiannya. Sumber gambar: www.shishascience.com

Shisha adalah tabung atau paip berisi air yang digunakan untuk merokok, di mana tembakau yang digunakan telah dicampurkan dengan perasa seperti pudina, aroma kopi, dan lain-lain.

Teknik ini, juga dikenal sebagai hookah, argileh, dan goza, telah terkenal sejak zaman Parsi dan India kuno.

Paip atau tiub yang digunakan biasanya besar, terdiri dari ruang untuk air dan tembakau. Satu alat shisha boleh terdiri dari beberapa lubang penghisap, memungkinkan untuk menggunakannya secara serentak oleh banyak orang.

Perbandingan shisha dengan rokok

Tidak sedikit orang yang mempersoalkan adakah shisha selamat digunakan jika dibandingkan dengan rokok. Sebab, proses merokok shisha tidak dilakukan secara langsung seperti rokok biasa, tetapi melalui tabung.

Sebenarnya, merokok shisha tidak lebih baik daripada rokok, malah cenderung lebih berbahaya. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dijelaskan, satu jam penggunaan shisha memerlukan purata 200 keping. Semasa dalam rokok, kira-kira 20 kepulan.

Purata jumlah asap yang disedut dari shisha selama satu jam adalah 90 ribu ml. Angka ini jauh lebih tinggi jika dibandingkan dengan rokok yang hanya 500 hingga 600 ml pada masa yang sama.

Selain itu, masih ada beberapa perbandingan antara rokok dan shisha yang perlu anda ketahui, iaitu:

  • Kandungan nikotin dalam rokok adalah 7 hingga 22 mg, dengan kadar yang diserap oleh badan sekitar 1 mg. Semasa di shisha, kandungan nikotin bersamaan dengan 20 batang rokok.
  • Berbanding dengan rokok, asap shisha mempunyai enam kali lebih banyak karbon monoksida.
  • Kandungan tar (sisa tembakau) dalam shisha adalah 46 kali lebih banyak daripada rokok.
  • Orang yang menggunakan shisha boleh terdedah kepada lebih banyak bahan toksik jika dibandingkan dengan rokok biasa. Kerana, penyedutan melalui paip memerlukan tarikan yang lebih kuat untuk jangka masa yang lebih lama.

Risiko masalah kesihatan dari shisha

Sekiranya ada yang bertanya adakah shisha selamat digunakan, jawapannya mungkin tidak. Kerana, dari perbandingan di atas, dapat disimpulkan bahawa shisha sebenarnya tidak lebih baik daripada rokok.

Malah, menurut Persatuan Paru Amerika, Terdapat sekurang-kurangnya 82 bahan kimia toksik dan karsinogen yang terdapat dalam asap shisha. Dalam jangka panjang, terdapat beberapa risiko masalah kesihatan yang boleh disebabkan, termasuk:

1. Penyakit paru-paru

Seperti rokok, shisha dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit paru-paru. Satu kajian di New York menjelaskan, perokok shisha cenderung mengalami masalah pernafasan yang dipicu oleh gangguan pada paru-paru.

Malah, organ ini juga sangat terdedah kepada bahan berbahaya yang boleh mengganggu sel yang sihat. Contohnya, penumpukan cecair dan keradangan, yang dicirikan oleh batuk kahak yang tidak hilang.

Baca juga: Ketahui Mengenai Jangkitan Paru: Punca, Gejala dan Rawatan

2. Penyakit jantung

Selain paru-paru, asap shisha boleh mengganggu kesihatan jantung, anda tahu. Menurut kajian tahun 2014, pendedahan kepada karbon monoksida dapat menghalang fungsi salah satu organ manusia yang paling penting.

Kajian itu mendapati bahawa orang yang sering menggunakan shisha mempunyai kadar karbon monoksida dalam badan tiga kali lebih tinggi daripada perokok biasa.

Karbon monoksida boleh mempengaruhi jumlah oksigen yang diserap oleh badan. Ini kerana bahan ini dapat mengikat sel darah merah 230 kali lebih kuat daripada oksigen. Sudah tentu, ini akan memberi kesan pada jantung yang berfungsi sebagai pam darah.

3. Jangkitan berbahaya

Shisha adalah alat yang biasanya digunakan secara berkumpulan atau secara bergantian. Menghisap dari mulut yang sama boleh meningkatkan risiko jangkitan dari satu orang ke orang lain.

Selain itu, seperti yang dilaporkan oleh garis kesihatan, bakteria atau virus mungkin kekal di alat jika tidak dibersihkan dengan betul.

Jangkitan yang boleh muncul termasuk:

  • Selsema dan selesema
  • Herpes
  • Jangkitan sitomegalovirus, menyerang sistem imun badan
  • Sifilis (di mulut)
  • Hepatitis A
  • Tuberkulosis

4. Kanser

Satu kajian menjelaskan, merokok shisha boleh menyebabkan kesan jangka panjang dalam bentuk barah. Asap tembakau mengandungi lebih daripada 4,800 bahan kimia yang berbeza, dan lebih daripada 69 daripadanya adalah bahan penyebab barah.

Penggunaan shisha sering dikaitkan dengan kanser mulut, tekak, pankreas, pundi kencing, dan prostat.

Bukan hanya itu, merokok shisha juga dipercayai dapat mengurangkan kemampuan tubuh untuk melawan jenis barah tertentu.

Adakah terdapat petua untuk selamat menggunakannya?

Malangnya, tidak ada cara yang berkesan yang dapat dilakukan dalam menggunakan shisha untuk mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan di atas. Kerana, pendedahan kepada bahan berbahaya seperti nikotin, tar, dan bahan kimia lain masih boleh masuk ke dalam badan.

Cara terbaik untuk mengelakkan risiko masalah kesihatan di atas adalah menghadkan atau bahkan menghindari shisha sepenuhnya.

Baiklah, itu adalah tinjauan sama ada shisha selamat atau tidak untuk digunakan. Sebelum menyedut corong dari peranti, fikirkan dengan teliti dan fikirkan kemungkinan kesannya, ya. Kekal sihat!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!