Kesihatan

Bahaya Karbon Monoksida: Boleh Menyebabkan Kerosakan Otak hingga Maut

Bahaya karbon monoksida yang dihirup boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, anda tahu! Ya, harap maklum bahawa karbon monoksida adalah gas yang tidak berwarna, tidak berbau dan tanpa rasa.

Menghirup gas karbon monoksida boleh membuat badan merasa tidak enak jika mati pada tahap tinggi. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat beberapa bahaya karbon monoksida berikut yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Suka Mencabut Rambut? Ayuh, ketahui kesannya terhadap kesihatan dan bagaimana mencegahnya

Apakah sumber karbon monoksida?

Karbon monoksida atau CO juga dikenal sebagai pembunuh senyap kerana sukar untuk dikesan dan bahkan tidak dapat mencium bau dan rasa. Keracunan karbon monoksida boleh berlaku pada bila-bila masa di rumah anda atau tempat tertutup yang lain.

Perlu diingat, menjalankan kereta dan asap rokok juga boleh menjadi sumber karbon monoksida. Dilaporkan dari Mayo Clinic, karbon monoksida dapat dihasilkan dari pembakaran petrol, kayu, propana, arang, atau bahan bakar lain.

Gas ini dihasilkan apabila bahan bakar tidak dibakar sepenuhnya. Minyak, arang batu, dan kayu adalah sumber bahan bakar yang digunakan di beberapa peralatan rumah tangga, termasuk dandang, sistem pemanasan pusat, pemanas air, dan kompor.

Peralatan rumah yang dipasang dengan tidak betul, tidak dijaga dengan baik dan berventilasi buruk adalah penyebab paling kerap berlaku pendedahan gas secara tidak sengaja.

Risiko pendedahan karbon monoksida dari peranti mudah alih juga mungkin lebih tinggi di karavan, kapal, dan rumah bergerak.

Bahaya karbon monoksida sering tidak disedari sehingga jangkaan yang tepat diperlukan untuk menghindarinya. Nah, beberapa penyebab lain seseorang boleh mendapat keracunan karbon monoksida, termasuk:

  • Cerobong tersumbat. Ini dapat menghentikan pembebasan karbon monoksida sehingga memungkinkan peningkatan yang berbahaya
  • Membakar bahan bakar di ruang tertutup. Biasanya dengan menjalankan kereta, penjana berkuasa petrol, dan dandang rosak di dapur tertutup.
  • asap cat. Sebilangan cecair pembersih dan penghilang cat mengandungi metilena klorida atau diklorometana, zat yang badannya pecah menjadi karbon monoksida.
  • paip shisha. Membakar arang dan tembakau boleh menyebabkan penumpukan karbon monoksida di ruang tertutup atau tidak berventilasi.

Bahaya karbon monoksida untuk badan

Bahaya karbon monoksida jika disedut dalam tahap ringan boleh menyebabkan beberapa gejala biasa. Beberapa kesan keracunan karbon monoksida yang biasanya akan dirasakan termasuk sesak nafas, sakit dada, sawan, dan kehilangan kesedaran.

Kira-kira 10 hingga 15 peratus orang yang mengalami keracunan karbon monoksida teruk akan mengalami komplikasi jangka panjang. Bahaya karbon monoksida apabila terdedah kepada tahap tinggi termasuk yang berikut:

Kerosakan otak

Pendedahan yang berpanjangan kepada gas karbon monoksida boleh menyebabkan masalah ingatan dan sukar menumpukan perhatian. Di samping itu, ia juga boleh mengakibatkan kehilangan penglihatan dan kehilangan pendengaran.

Dalam kes yang jarang berlaku, keracunan karbon monoksida yang teruk boleh menyebabkan Parkinsonisme, yang dicirikan oleh gegaran, kekakuan, dan pergerakan perlahan. Parkinsonisme tidak sama dengan penyakit Parkinson yang merupakan keadaan neurologi degeneratif yang berkaitan dengan penuaan.

Penyakit jantung

Bahaya jangka panjang karbon monoksida juga boleh berkembang menjadi penyakit jantung koronari. Penyakit jantung koronari berlaku apabila bekalan darah jantung tersekat atau terganggu oleh penumpukan bahan berlemak atau ateroma di arteri koronari.

Sekiranya bekalan darah tersekat ia boleh menyebabkan sakit angina atau dada. Apabila arteri koronari tersumbat sepenuhnya, ia boleh menyebabkan serangan jantung, sehingga menyebabkan kematian.

Berbahaya untuk bayi dalam kandungan

Pendedahan gas karbon monoksida dalam jangka masa panjang boleh merosakkan janin di dalam rahim.

Bayi yang terdedah kepada karbon monoksida semasa mengandung berisiko untuk menurunkan berat badan kelahiran, kematian perinatal atau kelahiran mati, kematian yang berlaku dalam 4 minggu pertama kelahiran, dan masalah tingkah laku.

Kematian

Bahaya karbon monoksida terlalu banyak masuk ke dalam badan boleh menyebabkan masalah serius, termasuk kematian. Gas yang masuk ini akan mengganggu fungsi organ tubuh, menyebabkan kerosakan teruk.

Sekiranya anda mengalami keracunan karbon monoksida, segera dapatkan udara segar dan hubungi bantuan perubatan kecemasan.

Baca juga: 5 Pergerakan Sukan untuk Mengecilkan Senjata, Ingin Mencuba?

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!