Kesihatan

Benzoyl peroksida

Benzoil peroksida (benzoil peroksida) adalah sebatian peroksida semula jadi dalam bentuk serbuk putih atau butiran dengan bau seperti benzaldehid. Sebatian ini sukar larut dalam air, tetapi mudah larut dalam pelarut organik.

Benzoil peroksida telah banyak digunakan dalam industri, sebagai contoh sebagai agen pengoksidaan polimer. Walau bagaimanapun, sebatian ini juga digunakan dalam sektor kesihatan sebagai ubat luaran.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat benzoil proxide, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa benzoil proxide?

Benzoil peroksida adalah ubat luaran yang digunakan terutamanya untuk merawat jerawat. Dalam bidang pergigian, ubat ini digunakan sebagai sebatian untuk memutihkan gigi.

Ubat ini boleh digunakan sendiri atau bersama. Beberapa jenama ubat ini dijual dengan kombinasi antibiotik, seperti klindamisin.

Benzoil peroksida boleh didapati sebagai ubat generik dan tergolong dalam kelas ubat bebas yang terhad. Anda boleh mendapatkan ubat ini di beberapa farmasi berdekatan dan biasanya dijual dalam bentuk dos topikal.

Apakah fungsi dan faedah ubat benzoil peroksida?

Benzoil peroksida berfungsi sebagai agen untuk melepaskan radikal bebas oksigen yang mengoksidakan protein bakteria dalam folikel sebum. Sifat ini menjadikan ubat mampu mengurangkan bilangan bakteria anaerob dan mengurangkan asid lemak bebas yang menjengkelkan.

Beberapa bukti penyelidikan juga menunjukkan bahawa ubat ini mempunyai sifat anti-radang. Oleh itu, ia dapat mencegah neutrofil melepaskan oksigen reaktif yang merupakan tindak balas keradangan pada jerawat.

Dalam bidang perubatan, ubat ini mempunyai manfaat untuk merawat keadaan berikut:

1. Jerawat vulgaris

Jerawat vulgaris atau jerawat adalah keadaan kulit yang meradang yang disebabkan oleh perubahan hormon pada kelenjar sebum dan folikel rambut. Perubahan hormon boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran keratin dan sebum yang akhirnya dapat menyekat saluran kulit.

Kulit akan bertindak balas dengan melepaskan keradangan (inflamasi) yang menyebabkan jerawat. Di samping itu, faktor pertumbuhan Cutibacterium acnes, bakteria jerawat, juga kadang kala menyumbang kepada keradangan.

Dalam merawat jerawat, ada beberapa ubat yang disyorkan untuk digunakan, seperti tretinoin, untuk kes jerawat yang teruk. Walau bagaimanapun, untuk jerawat ringan hingga sederhana, anda mungkin boleh menggunakan ubat yang mengandungi benzoil peroksida.

Benzoil peroksida mempunyai reaksi radikal bebas yang mampu memecah keratin sehingga dapat membuka penyumbatan sebum (chemodolytic). Sifat peroksidasi ubat ini juga berguna sebagai bakterisida sehingga berkesan dalam mengatasi keradangan yang disebabkan oleh bakteria jerawat.

2. Rosacea jerawat

Jerawat rosacea, kadang-kadang disebut rosacea mungkin kelihatan serupa dengan jerawat. Walau bagaimanapun, kedua-duanya adalah keadaan yang berbeza.

Rosacea adalah keadaan kulit yang mempengaruhi bahagian wajah. Gejala boleh merangkumi kemerahan wajah, jeragat, penebalan kulit, dan masalah mata seperti mata kering dan kelopak mata.

Umumnya, gejala rosacea termasuk dalam kes ringan. Contohnya, bintik-bintik muncul yang biasanya dapat dibersihkan dengan rawatan antibiotik.

Di samping itu, rawatan krim topikal juga disyorkan, terutamanya gel aseton benzoil peroksida. Berdasarkan percubaan penyelidikan, gel aseton mempunyai kesan yang signifikan dalam mengatasi bintik merah pada pesakit rosacea.

3. Pemutihan gigi

Pemutihan gigi mungkin diperlukan untuk merawat kekuningan gigi dari masa ke masa kerana beberapa sebab. Bahan-bahan yang sering digunakan sebagai pemutih gigi, seperti hidrogen peroksida.

Sifat peroksida sebatian tertentu, termasuk benzoil peroksida dan hidrogen peroksida, mampu menghilangkan noda kuning dari gigi.

Rawatan pemutihan ini harus dilakukan oleh doktor gigi profesional. Ini kerana pemutihan gigi memerlukan diagnosis yang jelas. Di samping itu, perlu untuk menentukan intensiti dan kepekatan sebatian pemutihan gigi di lokasi yang tepat oleh doktor pakar.

Jenama dan harga Benzoyl peroksida

Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) telah mengeluarkan izin pengedaran untuk penggunaan perubatan obat ini di Indonesia. Beberapa jenama ubat yang telah beredar, seperti:

 • acnebenz
 • benzolac
 • Benzolac CI
 • Benzasil
 • Benzacyl-Cl
 • Polybenza AQ.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat dan julat harganya yang boleh anda dapatkan di farmasi terdekat:

 • Benzolac 2.5% gel 5gr. Persediaan gel untuk merawat kulit yang berjerawat yang dihasilkan oleh SDM Laboratories. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 18,605 / tiub
 • Benzolac 5% gel 5gr. Persediaan gel untuk kulit yang berjerawat mengandungi 5% benzoil peroksida. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 24,727 / tiub.
 • Benzolac AC CL cr 10gr. penyediaan gel untuk jerawat yang mengandungi benzoil peroksida 5% dan klindamisin fosfat 1.2%. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 42,532 / tiub.

Bagaimana anda menggunakan benzoil peroksida?

Gunakan benzoil peroksida mengikut arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan ubat atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Ikuti semua arahan penggunaan dengan teliti di bawah:

 • Jangan minum ubat ini dari mulut ke mulut. Gunakan ubat untuk kegunaan luaran hanya pada kulit yang berjerawat. Jauhkan dari mulut, hidung dan mata kerana ini boleh menyebabkan sensasi terbakar.
 • Sekiranya anda tidak sengaja menggunakan ubat ini ke kawasan mulut, hidung, atau mata anda, segera bilas dengan air.
 • Basuh tangan sebelum dan selepas menggunakan ubat.
 • Jangan gunakan solekan pada kulit yang diubati sehingga ubat kering sepenuhnya.
 • Sekiranya bintik-bintik putih muncul di kulit anda setelah anda menggunakan ubat ini, anda mungkin telah menggunakan terlalu banyak.
 • Sapukan ubat tersebut setelah kawasan tersebut dibersihkan dengan air suam. Atau anda juga boleh menggunakan ubat ini selepas mandi.
 • Sapukan ubat setiap hari untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum dari ubat tersebut. Mungkin memerlukan beberapa minggu untuk melihat hasilnya.
 • Jangan gunakan ubat terlalu lama atau terlalu lama daripada penggunaan yang disyorkan yang telah ditentukan oleh doktor.
 • Jangan gunakan ubat pada kulit yang teriritasi atau kulit yang terbakar sinar matahari.
 • Elakkan menggunakan produk kulit lain semasa menggunakan ubat ini kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.
 • Anda mungkin mudah terbakar sinar matahari semasa menggunakan ubat ini. Elakkan cahaya matahari langsung atau gunakan pelindung matahari untuk melindungi diri dari cahaya matahari.
 • Berhati-hatilah semasa menggunakan ubat ini kerana boleh memutihkan rambut atau kain berwarna.
 • Ubat ini boleh memudaratkan jika tertelan. Sekiranya benzoil peroksida ditelan, segera hubungi doktor.
 • Simpan ubat setelah digunakan pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Tutup ubat dengan ketat dan jangan membeku.

Berapakah dos benzoil peroksida?

Dos dewasa

Jerawat

 • Dos biasa: sapukan 1-2 kali sehari selepas membersihkan kulit.
 • Dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur jika diperlukan. Mulakan dengan ubat kekuatan rendah.
 • Dos ubat sebagai pembersih (pembersih): gunakan 1-2 kali sehari.

Ulser atau stasis dekubitus

Sebagai losyen 20%: Sapukan setiap 8-12 jam.

Dos anak

Jerawat

Berumur 12 tahun ke atas boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa

Adakah benzoil peroksida selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat C.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen tidak menunjukkan bahawa ubat ini boleh menyebabkan kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil tidak mencukupi. Penggunaan ubat dilakukan sekiranya faedah yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Tidak diketahui sama ada ubat ini boleh diserap dalam susu ibu sehingga tidak diketahui apakah ia selamat digunakan oleh ibu yang menyusu.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini untuk wanita hamil dan menyusui.

Apakah kemungkinan kesan sampingan benzoil peroksida?

Berhenti menggunakannya dengan segera dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut berlaku selepas anda menggunakan ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti ruam, gatal-gatal, merah, bengkak, lepuh, atau mengelupas kulit dengan atau tanpa demam.
 • Mengi
 • Ketegangan di dada atau tekak sukar bernafas, menelan, atau mengucapkan suara yang serak
 • Bengkak pada mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Kulit kering
 • Iritasi kulit.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesan sampingan, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah berikut:

 • Mempunyai alergi terhadap benzoil peroksida atau bahagian lain dari ubat ini, termasuk jenis peroksida lain.
 • Sekiranya anda mempunyai kulit yang sangat sensitif.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda tentang semua ubat yang anda ambil, termasuk preskripsi atau OTC (ubat tanpa resep), produk semula jadi, vitamin, dan masalah kesihatan.

Anda harus memeriksa untuk memastikan bahawa anda selamat menggunakan ubat ini dengan semua jenis ubat dan masalah kesihatan. Jangan mulakan, hentikan, atau ubah dos ubat apa pun tanpa berjumpa doktor.

Jangan gunakan ubat ini dengan tretinoin, isotretinoin, dan tazarotene kerana boleh mengurangkan keberkesanannya dan meningkatkan risiko kerengsaan.

Sebaiknya elakkan pengambilan ubat ini dengan produk yang mengandungi sulfonamida. Ubat ini boleh menyebabkan perubahan sementara pada warna kulit dan rambut wajah (kuning / oren) ketika digunakan bersama.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!