Kesihatan

Selalunya Makan French Fries? Waspadalah terhadap Bahaya yang bersembunyi di dalam badan

Kentang adalah tanaman ubi yang tidak asing lagi bagi masyarakat Indonesia. Terdapat sejumlah nutrien sihat di dalamnya, seperti karbohidrat, mineral, kalsium, zink, dan banyak lagi.

Malangnya, teknik memproses sangat mempengaruhi kandungan nutrien. Kentang goreng, misalnya, sebenarnya boleh membahayakan kesihatan. Bagaimana ia boleh berlaku? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Bahaya kentang goreng untuk badan

Walaupun mengandungi banyak nutrien yang baik, kentang boleh menjadi makanan berbahaya dan menyebabkan penyakit serius. Kentang goreng boleh tercemar dan mencipta sebatian baru yang sebenarnya meningkatkan risiko masalah kesihatan. Ada apa-apa?

Baca juga: Waspadalah terhadap Hipertensi "Pembunuh Senyap", Lihat Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

1. Penyakit jantung

Menurut kajian saintis di Sepanyol, sebatian kutub dalam minyak masak dapat mencemari kentang goreng. Sebatian polar adalah gabungan dua bahan yang mengikat elektron antara satu sama lain.

Dalam kes ini, kedua-dua zarah itu berasal dari minyak masak dan kentang. Secara saintifik, sebatian polar mempunyai kepekatan asid lemak tak jenuh tunggal yang berbeza dalam darah. Ini dapat menjadikan tekanan darah tidak stabil, terutama ketika pengambilan berlebihan.

Tekanan darah yang tidak stabil dapat membuka potensi pelbagai penyakit jantung. Ini dipicu oleh prestasi jantung yang terpaksa menyesuaikan diri dengan mengepam darah, sehingga tekanan tetap stabil.

2. Risiko kegemukan

Ramai yang tidak menyedari bahawa makan terlalu banyak makanan goreng, termasuk kentang, boleh meningkatkan risiko kegemukan. Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan bahawa makanan goreng mempunyai lebih banyak kalori daripada yang tidak.

Apabila kalori terkumpul tanpa disertai dengan proses pembakaran yang seimbang, bersiaplah untuk mengalami kenaikan berat badan. Tidak ketinggalan, ada lemak trans yang telah dikenal sebagai salah satu penyebab utama kegemukan.

Menurut penyelidikan, lemak trans adalah sejenis lemak yang dapat mempengaruhi hormon pengatur selera makan, dan tidak baik untuk proses pencernaan. Lemak trans mudah terkumpul di dalam perut, kerana sukar untuk diproses.

Penyelidikan yang sama juga menjelaskan, pengambilan lemak trans yang berlebihan dapat meningkatkan berat badan dari 0,54 kg.

3. Mudah dijangkiti diabetes

Selama ini, mungkin sebilangan orang berpendapat bahawa hanya makanan dengan gula tinggi yang boleh menyebabkan diabetes. Pendapat ini tidak sepenuhnya benar. Kerana, diabetes juga dipengaruhi oleh faktor lain, seperti kepekaan insulin.

Saintis di Universiti Minnesota, Amerika Syarikat, menjelaskan, orang yang sering makan kentang goreng sangat mudah terkena diabetes jenis 2. Lemak jenuh dalam makanan goreng, boleh menyebabkan ketahanan terhadap insulin.

Keadaan ini boleh berlaku apabila sel-sel tubuh tidak dapat memproses gula darah secara optimum kerana sensitiviti insulin yang rendah.

Baca juga: Jangan berlengah, cara untuk mencegah diabetes perlu diperhatikan oleh orang muda

Had penggunaan kentang goreng

Seperti yang telah dijelaskan, kentang adalah sejenis ubi yang kaya dengan nutrien, malah boleh menjadi sumber karbohidrat alternatif. Malangnya, proses menggoreng dapat menjadikannya tercemar dan mencipta sebatian baru yang berbahaya.

Profesor Eric Rimm, pakar pemakanan Sekolah Kesihatan Awam Harvard, mencadangkan, penggunaan kentang goreng tidak boleh melebihi enam keping dalam setiap hidangan. Seimbangkan juga dengan nutrien lain dari makanan yang berbeza, seperti salad.

Dengan risiko yang agak tinggi, adalah idea yang baik untuk mengehadkan atau bahkan mengelakkan makan kentang goreng. Walaupun, penggunaan dalam had normal dianggap tidak memberi kesan serius.

Nah, itulah beberapa bahaya kentang goreng untuk badan yang perlu anda ketahui. Dengan mengehadkan penggunaannya, anda dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit berbahaya. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!