Kesihatan

Hati-hati dengan Keracunan Jengkol, Bahaya dan Kesan Yang Boleh Disebabkan!

Populariti Jengkol di Indonesia tidak diragukan lagi. Makanan ini sangat digemari oleh ramai orang. Jengkol sendiri mempunyai banyak faedah. Namun, di samping itu, terdapat juga kesan sampingan dari jengkol, iaitu keracunan jengkol.

Keracunan Jengkol adalah keadaan yang mesti diperhatikan. Ini kerana ia boleh menyebabkan masalah dengan fungsi buah pinggang. Baiklah, agar anda lebih memahami keadaan ini, lihat ulasan lengkapnya di sini.

Baca juga: Walaupun baunya tidak sedap, Jengkol mempunyai 8 kebaikan ini!

Kandungan yang terdapat dalam jengkol

Jengkol (Archidendron pauciflorum) adalah tumbuhan biasa di Asia Tenggara. Biji jengkol sangat popular di beberapa negara Asia Tenggara, seperti Malaysia, Myanmar, Thailand, hingga Indonesia. Benih Jengkol sendiri sering diproses menjadi makanan.

Popular sebagai makanan, ternyata jengkol mempunyai beberapa kandungan khasiat. Dilancarkan dari laman DrHealthBenefits.com, berikut adalah beberapa bahan yang terdapat dalam 100 gram jengkol.

 • Tenaga: 140 kkal
 • Protein: 6.3 gram
 • Lemak: 0.1 gram
 • Karbohidrat: 28.8 gram
 • Kalsium: 29 mg
 • Fosfor: 45 mg
 • Besi: 0.9 mg
 • Vitamin A: 0 IU
 • KandunganVitamin B1: 0.65 mg
 • Vitamin C: 24 mg

Selain kandungan nutrisi yang disebutkan di atas, jengkol juga mengandungi sebatian asam jengkolat.

Adakah benar bahawa jengkol boleh menyebabkan keracunan?

Pada dasarnya, keracunan jengkol (djengkolisme) Ia jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan kecederaan buah pinggang akut. Pada masa lalu, kejadian keadaan ini dianggap disebabkan oleh minyak pati.

Tetapi pada akhirnya, didapati bahawa penyebab keadaan ini adalah kristal asid jengkolic.

Asid jengkolat adalah sejenis sebatian asid amino bukan protein yang mengandungi unsur sulfur. Bergantung pada ragam dan usia biji, kandungan asam jengkolik berbeza-beza. Biji jengkol lama mengandungi kira-kira 1-2 peratus asid jengkolat.

Sementara itu, dalam satu butir biji jengkol mentah (15 gram) mengandungi sekurang-kurangnya 0,15-0,30 gram asam jengkolat.

Punca keracunan jengkol dan bahayanya

Seperti yang diketahui bahawa penyebab keadaan ini adalah asam jengkolat. Keracunan boleh berlaku kerana penghabluran asid jengkolat. Kristal asid jengkolik boleh menyebabkan penyumbatan pada saluran kencing.

Walau bagaimanapun, masih belum jelas faktor apa yang boleh menyebabkan asid jengkolic mendakan. Sebaliknya, kristal asid jengkolic juga boleh menyebabkan penyumbatan pada buah pinggang. Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Dilancarkan dalam penerbitan yang diterbitkan oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), sistem kekebalan tubuh dapat menyumbang kepada penyebab keracunan, iaitu keadaan perut seseorang. Tidak, usia benih, jumlah jengkol yang dimakan, dan cara memprosesnya.

Seseorang yang memakan jengkol ketika perut berasid, risiko keadaan ini boleh lebih tinggi.

Ciri dan kesan keracunan jengkol

Gejala yang disebabkan oleh keracunan jengkol boleh muncul 5-12 jam selepas pengambilan jengkol. Beberapa gejala atau ciri keracunan jengkol boleh merangkumi:

 • Sakit perut, yang kadang-kadang disertai dengan muntah
 • Sakit ketika membuang air kecil (disuria)
 • Terdapat darah dalam air kencing (hematuria)
 • Sakit belakang yang rendah

Dalam kajian terhadap lelaki berusia 32 tahun di Kalimantan, ditunjukkan bahawa pesakit mengalami sakit pelvis disertai dengan muntah. Kesukaran membuang air kecil, hematuria, dan penurunan jumlah air kencing juga dirasakan.

Ciri-ciri keracunan jengkol yang dapat menyebabkan darah dalam air kencing dapat disebabkan oleh luka di perut, saluran kencing, atau bahkan ginjal akibat terkena kristal asam jengkolic.

Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang akut yang dicirikan oleh fasa oligurik-anuria, iaitu jumlah urin sangat kecil sehingga air kencing tidak dapat dikeluarkan, dan kemudian diikuti oleh fasa poliuria, iaitu pengeluaran air kencing yang berlebihan dalam jangka waktu tertentu .

Baca juga: Adakah anda suka makan jengkol tetapi tidak berbau sama? Jangan Keliru, Hapuskan Dengan Cara Ini!

Bagaimana rawatan keracunan jengkol?

Keracunan Jengkol yang berlaku ringan, misalnya, hanya menyebabkan sakit perut atau sakit belakang, dapat diatasi dengan memakan air yang cukup dan memberikan 2 gram natrium bikarbonat. Walau bagaimanapun, ini harus berada di bawah pengawasan doktor.

Sekiranya terdapat keracunan teruk, seseorang harus segera mendapatkan bantuan perubatan. Beberapa tindakan yang dilakukan di hospital boleh berupa pemberian cairan dan elektrolit intravena.

Pemantauan fungsi ginjal dan alkalinisasi air kencing untuk membuang kristal asid jengkolik juga dapat dilakukan.

Bagaimana mencegah keracunan jengkol?

Kes keracunan Jengkol boleh dikatakan rendah, dan harap maklum bahawa ini tidak bermaksud bahawa jengkol beracun. Namun, pencegahan keracunan jengkol tidaklah mudah.

Ini kerana gejala-gejala yang disebabkan adalah rawak, tidak bergantung pada jumlah penggunaan jengkol, dan bagaimana ia diproses. Selain itu, tidak semua orang mengalami gejala keracunan jengkol.

Terdapat satu cadangan bahawa merebus biji jengkol dalam alkohol dapat membantu menghilangkan asid jengkolik. Namun, keberkesanannya masih belum diketahui.

Namun, melancarkan dari halaman Ik.pom.go.id, terdapat beberapa cara yang dapat membantu mengurangkan risiko dan mencegah keracunan jengkol, termasuk:

 • Elakkan memakan jengkol semasa perut kosong
 • Jangan mengambil jengkol dengan makanan atau minuman berasid
 • Elakkan memakan jengkol mentah. Ini kerana jengkol yang tidak dimasak mengandungi asid jengkolat yang lebih tinggi
 • Elakkan pengambilan jengkol secara berlebihan, terutamanya jika seseorang mempunyai riwayat gangguan buah pinggang.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai keracunan jengkol. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!