Kesihatan

Senarai Imunisasi untuk Wanita Hamil dan Jadual Berpakaian yang Tepat

Imunisasi wanita hamil kadang-kadang diabaikan sehingga badan menjadi rentan terhadap pelbagai penyakit. Selalunya dianggap tidak selamat, sebenarnya wanita hamil juga perlu melakukan imunisasi tertentu selagi waktunya tepat.

Oleh itu, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan pakar kandungan anda, Moms. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Ayuh, Ketahui Cara Mencuci Dot Bayi dengan Betul dan Selamat

Adakah imunisasi untuk wanita hamil selamat?

Dipetik dari Web MDNamun, sebilangan orang mungkin alergi terhadap bahan-bahan dalam vaksin, seperti telur dalam vaksin influenza. Oleh itu, wanita hamil tidak boleh menerima vaksin sebelum berjumpa doktor terlebih dahulu.

Vaksin sendiri terdiri daripada tiga jenis, iaitu virus hidup, virus mati, dan toksoid yang diubah secara kimia atau protein yang tidak berbahaya.

Wanita hamil tidak dibenarkan mendapatkan vaksin langsung, seperti vaksin campak, gondok, dan rubella gabungan kerana boleh membahayakan janin.

Sementara itu, vaksin yang dibenarkan termasuk vaksin dari virus mati (influenza) dan vaksin toksoid (tetanus atau difteria).

Untuk memastikan keselamatannya, wanita hamil perlu berunding terlebih dahulu agar risiko berbahaya yang berkaitan dengan bayi dalam kandungan tidak berlaku.

Baca juga: 5 Manfaat Menyusukan Ibu untuk: Menurunkan Berat Badan untuk Mencegah Depresi

Jenis vaksin yang dibenarkan untuk wanita hamil dan jadual pentadbirannya

Imunisasi wanita hamil perlu dilakukan dengan betul kerana jika cuai ia berisiko mengganggu kesihatan janin. Nah, beberapa vaksin yang selamat diberikan semasa mengandung termasuk yang berikut:

Vaksin Influenza

Pusat Diseasy Control and Prevention (CDC) mengesyorkan vaksinasi selesema untuk wanita hamil. Jenis vaksin ini umumnya dibuat dari virus mati, jadi selamat untuk wanita hamil dan janin.

Ibu yang akan selesema, terutamanya pada separuh kedua kehamilan, mungkin mengalami gejala atau komplikasi yang teruk seperti radang paru-paru. Walaupun dalam kes yang lebih maju, ia juga boleh menyebabkan demam, sakit kepala, sakit otot, sakit tekak, dan batuk.

Untuk vaksin influenza, pastikan tidak menggunakan vaksin aktif dan lakukan hanya berdasarkan persetujuan doktor, Moms.

Vaksin Tetanus / difteria / pertussis (Tdap)

Tdap umumnya disyorkan untuk wanita hamil, antara kehamilan 27 hingga 36 minggu untuk melindungi bayi dari batuk rejan.

Vaksin ini dibuat dari racun sehingga selamat semasa diberikan semasa kehamilan. Namun, jika vaksin tidak diberikan semasa kehamilan, ia dapat diberikan segera setelah bayi dilahirkan.

Tetanus adalah penyakit sistem saraf pusat yang menyebabkan kekejangan otot yang menyakitkan. Bakteria penyebab tetanus dapat memasuki aliran darah melalui luka di kulit. Sekiranya dijangkiti semasa mengandung, boleh mengakibatkan kematian janin.

Sementara itu, difteria adalah jangkitan saluran pernafasan yang boleh menyebabkan masalah pernafasan, kelumpuhan, koma, dan bahkan kematian.

Untuk pertusis, penyakit ini umumnya disebabkan oleh bakteria yang boleh membawa maut pada bayi, jadi vaksinasi sangat penting.

Vaksin hepatitis B

Imunisasi seterusnya untuk wanita hamil yang dapat diperoleh adalah vaksin hepatitis. Vaksin ini digunakan untuk melindungi ibu dan bayi dari jangkitan sebelum dan selepas kelahiran.

Terdapat serangkaian dos vaksin hepatitis yang biasanya diberikan kepada wanita hamil untuk mendapatkan imuniti yang optimum. Dos kedua dan ketiga diberikan 1 dan 6 bulan selepas dos pertama.

Untuk mengelakkan kelewatan dos dan memastikan keselamatannya, pastikan anda berjumpa dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu sebelum melakukan imunisasi, ya.

Sekiranya anda mempunyai sejarah alahan, doktor anda biasanya akan meminta anda melangkau jadual imunisasi. Oleh itu, rundingan lebih lanjut mungkin diperlukan untuk mencegah penyakit itu berulang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!