Kesihatan

Bilakah menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit dari sinar matahari?

Penggunaan pelindung matahari adalah penting untuk melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Tetapi, bilakah waktu yang tepat untuk menggunakan pelindung matahari?

Adakah hanya pada waktu pagi? Adakah anda perlu menggunakannya semula pada siang hari? Dan adakah wajar menggunakan pelindung matahari pada waktu malam sebelum tidur?

Untuk mengetahui kapan menggunakan pelindung matahari yang baik dan petua pentingnya, anda boleh menyemak ulasan di bawah!

Mengapa anda memerlukan pelindung matahari?

Anda perlu menggunakan pelindung matahari bukan hanya kerana cahaya matahari langsung yang menimbulkan risiko penyakit kulit. Namun, apabila sinar UV memukul salji, air, logam, dan permukaan tertentu, cahaya juga dapat memantulkan kembali ke kulit, meningkatkan pendedahan kepada sinar tersebut.

Sinar UV dapat menembus hingga 1 meter di bawah air, sehingga orang yang berenang masih dapat terbakar. Pelindung matahari kalis air dapat melindungi hingga 40 minit di dalam air. Risiko kerosakan kulit sedikit sebanyak bergantung pada jenis kulit dan aktivitinya.

 1. Kulit yang sangat cerah: Terdapat risiko kerosakan matahari yang tinggi kerana kandungan melanin yang berbeza.
 2. Kulit cerah: Ia menyerap lebih banyak tenaga suria daripada kulit gelap dalam keadaan yang sama.
 3. Kulit lebih gelap: Ia juga rentan terhadap sinar UV yang berbahaya, tetapi pada tahap yang lebih rendah, kerana mengandungi lebih banyak melanin, salah satu penyerap biologi sinar UV.

Sementara itu, aktiviti yang dapat meningkatkan keperluan aplikasi yang lebih kerap meliputi:

 1. Berenang
 2. Apa sahaja yang meningkatkan peluh
 3. Aktiviti fizikal yang menyebabkan pelindung matahari dikeluarkan
 4. Bermain ski dan aktiviti ketinggian lain, kerana cahaya UV kurang diserap oleh atmosfera

Mengenal pelindung matahari

Apabila anda menghabiskan masa di bawah sinar matahari, akan ada dua jenis sinar yang berpotensi membahayakan kulit, iaitu UVA dan UVB.

Pelindung matahari adalah cara penting untuk melindungi kulit dari sinaran berbahaya matahari. Tetapi dengan begitu banyak pilihan, bagaimana kita dapat mengetahui mana yang terbaik?

Pada dasarnya produk pelindung matahari dijual kerana dapat membantu melindungi kulit dari barah dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Secara umum, label produk pelindung matahari harus menyertakan nombor faktor perlindungan matahari (SPF) untuk menunjukkan tahap perlindungan dari sinar UVB, dan menyatakan sama ada produk tersebut telah lulus ujian spektrum luas terhadap sinaran ultraviolet matahari (UVA).

Apa itu SPF?

SPF adalah angka yang menunjukkan seberapa banyak perlindungan yang ditawarkan produk pelindung matahari terhadap sinar UVB. Produk dengan bilangan SPF yang lebih tinggi akan menawarkan perlindungan yang lebih besar.

Menggunakan pelindung matahari dengan SPF 15 atau lebih tinggi, dalam kombinasi dengan langkah-langkah lain, seperti memakai cermin mata hitam dan menghindari cahaya matahari tengah hari, dapat membantu mencegah barah kulit.

Di beberapa tempat, tahap perlindungan dinyatakan seperti berikut:

 1. Perlindungan rendah: SPF di bawah 15 tahun
 2. Perlindungan sederhana: SPF adalah 15 hingga 29
 3. Perlindungan tinggi: SPF 30 hingga 49
 4. Perlindungan yang sangat tinggi: SPF lebih daripada 50

SPF juga boleh dianggap sebagai ukuran saintifik. Ini memberi idea betapa rendahnya risiko kerosakan kulit daripada menggunakan pelindung matahari.

Mengetahui pengiraan nombor SPF

Faktor numerik yang ditentukan dalam SPF dihitung dengan membagi dos sinaran suria yang diperlukan untuk menyebabkan kulit memerah dengan dos yang diperlukan untuk menyebabkan kemerahan tanpa pelindung matahari.

Pengiraan ini dibuat berdasarkan penggunaan pelindung cahaya matahari 2 miligram (mg) ke setiap permukaan sentimeter persegi (cm) kulit. Sekiranya memerlukan 15 kali lebih lama untuk membakar kulit dengan pelindung matahari daripada tanpa pelindung matahari, SPF adalah 15.

Secara teori, jika, dalam keadaan UV tertentu, memerlukan 10 minit untuk kulit yang tidak dilindungi menjadi merah, pelindung matahari SPF 30 akan menghalangnya selama 300 minit, atau 5 jam, yang 30 kali lebih lama.

Namun, adalah salah untuk berfikir bahawa dengan SPF yang lebih tinggi, seseorang dapat menghabiskan lebih banyak masa di bawah sinar matahari. Faktor lain yang mempengaruhi pengiraan SPF termasuk:

 1. Keadaan cuaca
 2. masa dalam sehari
 3. jenis kulit
 4. Bagaimana losyen terpakai
 5. Berapa banyak untuk digunakan
 6. Faktor persekitaran dan individu lain

Sebilangan besar orang, misalnya, hanya menggunakan 25 hingga 50 peratus daripada jumlah yang disyorkan.

Berapakah peratusan sinar UV yang disekat oleh SPF?

Kesan penyekat akan hilang setelah maksimum 2 jam. Selepas ini, losyen perlu diguna semula. Perlindungan yang ditawarkan oleh pelindung matahari dengan SPF yang berbeza adalah seperti berikut:

 1. SPF 15 menyekat sekitar 93 peratus daripada semua sinar UVB
 2. SPF 30 menapis 97 peratus
 3. SPF 50 adalah blok UVB hampir lengkap, pada 98 peratus

Peratusan ini menunjukkan bahawa tidak ada pelindung matahari yang menghalang semua UVB. Ini juga menunjukkan bahawa kenaikan SPF yang kelihatan besar akan meningkatkan daya penyekat hanya dengan peratusan kecil.

Apakah spektrum luas?

Pelindung matahari membantu melindungi kulit daripada sinaran UVB dan UVA yang berpotensi berbahaya. UVB menyebabkan kulit menjadi merah, sementara UVA tidak. Walau bagaimanapun, UVA boleh menyebabkan pemotretan, termasuk kedutan. Kedua-dua UVA dan UVB meningkatkan risiko barah kulit.

Sekiranya produk dengan SPF tertentu menyekat sinar UVB dengan berkesan, ini tidak menjamin perlindungan UVA. Atas sebab ini, penting untuk mencari SPF yang sesuai, tetapi juga losyen spektrum luas atau spektrum penuh. Pelindung matahari spektrum luas menyekat sinar UVA dalam perkadaran yang sama dengan SPF menyekat UVB.

Bilakah menggunakan pelindung matahari?

Pelindung matahari adalah wajib apabila anda akan terdedah kepada cahaya matahari, okey? dalaman tidak juga luaran. Ini kerana sinar ultraviolet alias UV dapat menembusi kaca tingkap.

Oleh itu, walaupun anda berada di rumah, anda masih harus memakai pelindung matahari ketika cahaya masuk. Berikut adalah peraturan untuk menggunakan pelindung matahari yang baik.

1. Gunakan mengikut tertib penjagaan kulit akhir

Sekiranya anda menggunakan rangkaian produk penjagaan kulit rutin, anda harus menggunakan pelindung matahari yang terakhir selepas pelembapan.

Selepas itu anda boleh terus menggunakan solekan jika anda benar-benar memerlukannya.

2. Jangan tunggu terkena cahaya matahari

Sekiranya anda bercadang untuk pergi ke luar, gunakan pelindung matahari 15 hingga 30 minit sebelum anda terdedah kepada cahaya matahari.

Sapukan pada semua bahagian badan yang akan terkena cahaya matahari. Ini merangkumi wajah, leher, telinga, lengan dan kaki.

3. Memohon semula selepas beberapa jam

Penggunaan pelindung matahari bukan hanya sekali sehari. Anda dinasihatkan untuk menggunakan semula pelindung matahari setelah melakukan aktiviti.

Terutama jika anda melakukan aktiviti selepas berenang atau melakukan senaman berat yang boleh membuat lapisan pelindung matahari hilang. Sebilangan besar pakar menasihatkan anda untuk menggunakan semula pelindung matahari selepas 2 jam.

Saranannya adalah kerana kesan pelindung matahari mula berkurang setelah menggunakannya selama lebih dari 2 jam. Sapukan ke seluruh badan yang terkena cahaya matahari, bukan hanya pada wajah.

Berapa banyak yang harus anda pakai pelindung matahari?

Lancarkan Pengemasan yang Baik, anda memerlukan sekurang-kurangnya setengah sudu pelindung matahari untuk seluruh kulit wajah.

Tetapi semuanya dapat disesuaikan dengan keadaan badan anda. Ini kerana ukuran badan dan wajah setiap orang mesti berbeza. Pastikan anda menggunakannya secara merata.

Baca juga: Pelindung Matahari Kimia dan Pelindung Matahari Fizikal, Apa Perbezaannya?

Mengetahui kandungan SPF di pelindung matahari

SPF atau Faktor Perlindungan Matahari hanya merupakan petunjuk berapa lama pelindung matahari dapat melindungi anda dari pendedahan cahaya matahari. Terdapat beberapa jenis SPF antara 12, 30 hingga 50.

Lancarkan Orang Dalam PerniagaanBerikut adalah beberapa cadangan aplikasi semula pelindung matahari yang disyorkan:

1. SPF 15 mencukupi untuk aktiviti luaran sedikit

Sekiranya anda hanya sesekali meninggalkan rumah dan terdedah kepada cahaya matahari, maka cukup menggunakan SPF 15.

SPF 15 sesuai jika aktiviti anda keluar dari rumah untuk mengambil bungkusan atau hanya membeli makanan ringan di kedai.

2. SPF 30 untuk perlindungan penuh

American Academy of Dermatologists mengesyorkan agar anda sekurang-kurangnya memilih pelindung matahari dengan SPF 30 untuk perlindungan keseluruhan sepanjang hari. SPF 30 adalah suatu keharusan jika anda bekerja di luar rumah.

SPF 30 memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap sekitar 96 peratus sinar UVB yang merosakkan matahari dan mencetuskan luka bakar dari pendedahan seperti di pantai atau padang golf.

3. SPF 50 untuk kulit sensitif

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau warna kulit yang lebih ringan, anda mungkin memerlukan perlindungan dengan SPF 50.

Tetapi David Leffell pengarangnya Kulit Total: Panduan Penentu Penjagaan Kulit Seluruh Hidup memanggil SPF lebih tinggi daripada 50 hanya menawarkan faedah tambahan minimum.

Sekiranya anda memakai SPF 50 pada pukul 10 pagi, pada siang hari anda mungkin masih mendapat perlindungan. Walau bagaimanapun, SPF 50 tidak lagi tepat, kerana penggunaan semula pelindung matahari SPF 10 sudah memadai.

Bolehkah saya menggunakan pelindung matahari pada waktu malam?

Pelindung matahari dibuat untuk melindungi kulit dari paparan sinar matahari pada siang hari, sehingga tidak berfungsi ketika Anda menggunakannya pada waktu malam. Kebiasaan ini sebenarnya berpotensi mencetuskan masalah kulit yang lain.

Berikut adalah 3 sebab mengapa anda tidak boleh memakai pelindung matahari pada waktu malam:

 • Penggunaan pelindung matahari pada waktu malam tidak dapat memberikan kelembapan yang diperlukan oleh kulit
 • Pelindung matahari dengan SPF yang mempunyai ukuran molekul yang lebih berat dan berpotensi menyumbat liang kulit dan boleh menyebabkan jerawat
 • Dalam jangka masa panjang, memakai pelembap SPF siang dan malam boleh dikenakan biaya lebih banyak kerana ia menyebabkan jerawat, kekeringan, dan kerengsaan kulit yang lain.

Membeli dan menggunakan pelindung matahari

Melaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, anda dinasihatkan untuk menggunakan pelindung matahari yang mempunyai kriteria berikut:

 1. Mempunyai SPF 15 atau lebih
 2. Menawarkan perlindungan spektrum luas
 3. Lihat apakah ramuan yang disenaraikan menimbulkan bahaya, misalnya, ketoksikan?

Pelindung matahari untuk bayi dan kanak-kanak kecil

Anda harus mengelakkan penggunaan pelindung matahari pada bayi di bawah 6 bulan. Itu tidak bermakna mereka tidak berisiko terkena sinar matahari. Pelindung matahari berpotensi membahayakan bayi kerana mereka mempunyai risiko kesan sampingan yang lebih besar dari bahan kimia yang terdapat pada pelindung matahari.

Sebaiknya jaga bayi di bawah umur 6 bulan di tempat teduh dan pakai pakaian pelindung untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari. Semasa memilih pelindung matahari untuk bayi, pilih satu dengan sekurang-kurangnya SPF 30.

Sebilangan besar pelindung matahari bayi adalah SPF 50. Anda tidak perlu menggunakan pelindung matahari bayi, tetapi banyak pelindung matahari bayi mengandungi bahan khas untuk membantu mencegah kulit bayi menjadi sensitif. supaya kulit tidak retak atau jengkel oleh pelindung matahari.

Ada soalan lebih lanjut mengenai pelindung matahari? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!