Kesihatan

Insulin Glargine

Insulin glargine atau lebih dikenali dengan nama dagang, Lantus, adalah kelas ubat insulin. Beberapa ubat serupa yang biasa digunakan salah satunya ialah Novomix. Ubat ini telah dilesenkan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat sejak tahun 2000.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai insulin glargine, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa insulin glargine?

Insulin glargine adalah ubat yang digunakan untuk mengawal kadar gula darah pada penderita diabetes. Ubat ini tergolong dalam ubat suntikan insulin yang mempunyai jangka hayat yang panjang (berlakon lama).

Insulin glargine diberikan sebagai program rawatan diabetes yang juga harus seimbang dengan gaya hidup yang sihat. Gaya hidup ini merangkumi senaman, diet yang sihat, dan pemantauan gula darah secara berkala.

Apa fungsi dan faedah insulin glargine?

Insulin glargine berfungsi sebagai agen yang serupa dengan insulin manusia untuk mengawal metabolisme karbohidrat, lemak, dan protein dalam badan. Ubat ini berfungsi dengan menghalang pengeluaran glukosa hepatik dan lipolisis, serta meningkatkan pembuangan glukosa periferal.

Sifat ini menjadikan insulin glargine digunakan secara meluas sebagai rawatan untuk keadaan berikut:

Diabetes mellitus

Diabetes adalah keadaan di mana tubuh tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengawal kadar gula dalam darah. Sebaliknya, ada orang yang menghidap diabetes yang mengalami keadaan di mana insulin menjadi tidak berkesan (resistensi insulin).

Insulin diperlukan untuk metabolisme bahan makanan dalam badan, seperti karbohidrat dan lemak. Sekiranya insulin di dalam badan tidak mencukupi, maka kesan yang ditimbulkannya boleh menyebabkan komplikasi.

Rawatan untuk diabetes biasanya boleh diberikan ubat oral, seperti glimepiride, glibenclamide, dan lain-lain. Namun, dalam keadaan tertentu, seperti diabetes jenis 1, ubat ini tidak dapat diberikan.

Jenama dan harga insulin glargine

Insulin glargine termasuk dalam kelas ubat keras jadi anda perlu memasukkan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama insulin glargine yang biasa digunakan adalah Lantus, Ezelin, dan Sansulin.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat dan harganya yang telah beredar di beberapa farmasi:

 • Lantus Solostar 100 IU / mL. Persediaan suntikan untuk terapi insulin yang dihasilkan oleh Aventis Indonesia Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.265.650 / pcs.
 • Sansulin-R 100 IU / mL. Penyediaan suntikan untuk terapi insulin yang dihasilkan oleh Sanbe Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 277,516.
 • Ezelin Insulin Glargine 100 IU / mL. Persediaan suntikan untuk terapi insulin. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 500.000.

Bagaimana anda menggunakan insulin glargine?

Gunakan ubat mengikut dos dan arahan penggunaan ubat yang telah diperintahkan oleh doktor. Jangan mengambil lebih atau kurang daripada dos yang ditetapkan. Perubahan dos yang sedikit boleh mempengaruhi tahap gula dalam darah.

Ubat ini harus diberikan selepas makan secara subkutan (ke lapisan lemak di bawah kulit, biasanya di kawasan paha, lengan atas atau perut). Cuba minum ubat pada masa yang sama setiap hari. Jangan lupa minum ubat anda, terutamanya selepas makan.

Ubat ini biasanya tersedia sebagai pen kecil dengan hujung jarum kecil yang diisi sebelumnya. Pastikan anda tahu cara menggunakan suntikan insulin.

Inilah cara menggunakan botol insulin yang boleh anda ikuti:

 1. Kumpulkan semua bekalan yang anda perlukan untuk suntikan, seperti pena suntikan, jarum suntik, swap alkohol, dan kapas biasa.
 2. Basuh tangan dengan sabun dan air sebelum menggunakan ubat tersebut.
 3. Tanggalkan penutup pelindung ubat (di atas tiub suntikan). Anda akan melihat penyumbat getah kelabu. Lap bahagian atas penyumbat getah kelabu dengan penyapu alkohol.
 4. Putar suntikan dengan tangan dalam kedudukan mendatar (rata) sehingga penggantungan insulin sebati. Jangan goncangkan tiub.
 5. Tanggalkan penutup picagari yang telah diberikan oleh doktor.
 6. Masukkan dos yang ditetapkan ke dalam picagari dengan menarik pelocok.
 7. Letakkan botol dan masukkan jarum ke dalam penyumbat getah kelabu.
 8. Tekan pelocok jarum suntik ke bawah untuk menyuntik ubat.
 9. Balikkan botol, kemudian tarik kembali pelocok perlahan untuk mengisi jarum suntik dengan dos ubat.
 10. Simpan jarum di dalam botol. Untuk mengeluarkan gelembung udara, ketuk jarum dengan lembut menggunakan jari anda sehingga gelembung udara naik ke bahagian atas picagari. Tolak perlahan pelocok ke atas. Tarik pelocok ke bawah untuk mengukur dos yang anda perlukan.
 11. Keluarkan jarum suntik dan jarum yang sudah siap dari botol dan pegang di tangan yang akan menyuntik ubat.
 12. Lap tempat suntikan dengan sapu alkohol dan cubit kulit dengan tangan yang lain. Tekan pelocok jarum suntik untuk memasukkan ubat.
 13. Jauhkan jarum dengan lembut dari kulit. Jangan tutup jarum lagi.
 14. Letakkan bola kapas di atas tempat suntikan dan tekan selama beberapa saat.
 15. Buangkan picagari terpakai mengikut arahan yang diarahkan oleh doktor atau ahli farmasi anda. Gunakan picagari baru untuk setiap suntikan.
 16. Pastikan anda menggunakan picagari jenis yang betul. Tanya doktor atau jururawat anda jika anda tidak pasti jarum mana yang harus digunakan.

Inilah cara menggunakan pen suntikan insulin yang boleh anda ikuti:

 1. Sediakan jarum suntik seperti yang diperintahkan oleh doktor atau jururawat.
 2. Pasangkan jarum ke pena suntikan. Pastikan jarum terpasang dengan selamat.
 3. Tekan dos yang betul di hujung pen yang lain.
 4. Lap tempat suntikan dengan penyapu alkohol.
 5. Pegang pen suntikan dengan ibu jari anda.
 6. Tekan pen suntikan ke dalam badan menggunakan kaedah suntikan subkutan (di bawah kulit).
 7. Gunakan ibu jari anda untuk menekan butang suntikan sehingga berhenti. Terus tahan butang suntikan pada kedudukan ini sambil mengira perlahan hingga 6 untuk mendapatkan dos penuh.
 8. Tarik pen suntikan dengan perlahan dari badan.
 9. Tanggalkan jarum dari pen. Jangan sekali-kali menyimpan pena suntikan dengan jarum terpasang.
 10. Tetapkan semula pen seperti yang diarahkan oleh doktor atau jururawat.
 11. Buang jarum terpakai. Simpan pena suntikan di bawah 30 darjah Celsius atau antara 2 hingga 8 darjah Celsius.
 12. Gunakan jarum baru dengan setiap ubat.
 13. Ingatlah untuk tidak menyuntik ke kawasan yang sama sepanjang masa. Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk memahami arahan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda lagi.

Berapakah dos insulin glargine?

Dos dewasa

Dos biasa: 2-100 IU sehari.

Mengikut dos mengikut keperluan. Biasanya dos diberikan sekali sehari pada waktu yang sama setiap hari.

Pesakit tanpa insulin boleh diberi dos awal 10 IU sekali sehari. Sesuaikan dos seterusnya berdasarkan tindak balas terhadap kadar gula darah normal.

Dos anak

Dos ubat boleh diberikan kepada kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun dengan pengawasan yang ketat. Dos ubat diberikan sekali sehari pada waktu yang sama setiap hari.

Adakah insulin glargin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) belum memasukkan ubat ini ke dalam kategori ubat kehamilan. Pentadbiran ubat berdasarkan pertimbangan keadaan pesakit dan penilaian doktor yang teliti.

Insulin glargine diketahui masuk ke dalam susu ibu sehingga boleh mempengaruhi bayi yang menyusui. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini, terutamanya semasa anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan insulin glargine yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai kesan sampingan berikut setelah menggunakan ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap insulin, seperti kemerahan atau bengkak di tempat suntikan, ruam kulit gatal di seluruh badan, kesukaran bernafas, degupan jantung cepat, merasa seperti anda mungkin pingsan.
 • Peningkatan berat badan yang cepat
 • Bengkak lidah, tekak, kaki atau pergelangan kaki
 • Susah bernafas
 • Tahap kalium rendah dalam darah yang dicirikan oleh kekejangan kaki, sembelit, degupan jantung tidak teratur, berdebar-debar dada, peningkatan dahaga atau kencing, mati rasa atau kesemutan, kelemahan.

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil insulin glargine termasuk:

 • Tahap gula darah rendah
 • Gatal
 • Ruam kulit ringan
 • Penebalan atau kerongkongan kulit di tempat suntikan.

Beberapa kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di atas mungkin berlaku. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang lain, berjumpa doktor dengan lebih lanjut.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan insulin glargine jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap insulin sebelumnya.

Insulin glargine tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun dan beberapa jenama hanya boleh diberikan kepada orang dewasa. Jangan gunakan ubat ini untuk merawat diabetes jenis 2 pada kanak-kanak.

Beritahu doktor anda sama ada selamat mengambil insulin jika anda mempunyai sejarah kegagalan hati, ginjal atau jantung.

Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil pioglitazone atau rosiglitazone. Biasanya ubat ini digabungkan dengan glimepiride atau metformin. Mengambil ubat diabetes oral semasa mengambil insulin boleh meningkatkan risiko anda mengalami masalah jantung yang serius.

Ikuti arahan doktor anda mengenai penggunaan insulin semasa anda hamil atau menyusu. Mengawal diabetes semasa hamil sangat penting dan mesti dilakukan dengan teliti. Sekiranya anda mempunyai gula darah tinggi, ia boleh menyebabkan komplikasi bagi ibu dan bayi.

Beritahu doktor anda mengenai ubat lain yang anda ambil semasa mengambil ubat ini, terutamanya:

 • Inhibitor ACE, seperti captopril, ramipril, enalapril, dan lain-lain.
 • disopyramide
 • Ubat Fibrate
 • Fluoxetine
 • Inhibitor MAO
 • Propoxyphene
 • Ubat salisilik
 • Analog Somatostatin, contohnya octreotide
 • Antibiotik sulfonamida
 • Kortikosteroid, seperti prednisone, methylprednisone, dan lain-lain
 • Niacin
 • Danazol
 • Ubat diuretik
 • Ejen simpatomimetik
 • isoniazid
 • Derivatif fenotiazin
 • Somatropin
 • Hormon tiroid
 • Kontraseptif oral
 • litium.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.