Kesihatan

Kepentingan Imunisasi BIAS Wajib untuk Kanak-kanak dan Kenali Jenisnya

Mungkin tidak ramai yang mengetahui mengenai imunisasi BIAS ini. Untuk memahaminya dengan lebih baik, mari kita fahami secara mendalam mengenai imunisasi BIAS atau Bulan Imunisasi Kanak-kanak Sekolah di bawah!

Baca juga: Berikut adalah 15 Senarai Imunisasi Wajib bagi Kanak-kanak untuk Mengelakkan Penyakit

Apakah imunisasi BIAS?

Imunisasi adalah proses membuat seseorang kebal atau kebal terhadap penyakit. Proses ini dilakukan dengan memberikan vaksin yang merangsang sistem ketahanan badan agar kebal terhadap penyakit.

Imunisasi BIAS adalah Bulan Imunisasi Anak Sekolah (BIAS) yang diadakan 2 kali setahun dan dijalankan serentak di semua kota di Indonesia.

Program imunisasi BIAS dilakukan untuk memberi perlindungan kepada anak-anak usia sekolah rendah terhadap campak, difteria dan tetanus. Guru dan ibu bapa perlu memberi sokongan sekiranya anak-anak mereka diimunisasi di sekolah oleh kakitangan Puskesmas tempatan.

Walau bagaimanapun, hanya 3 imunisasi mandatori berulang yang akan diberikan semasa BIAS, termasuk:

Imunisasi campak

Dilaporkan dari Kementerian Kesehatan Indonesia, Presiden Indonesia Joko Widodo mengingatkan pentingnya pemberian imunisasi campak rubella (MR) untuk mencegah anak-anak dari risiko kecacatan dan kematian.

Dengan pemberian vaksin campak melalui program tahunan ini, pemerintah Indonesia telah berkomitmen untuk menghilangkan penularan dan populasi virus campak dan rubela pada tahun 2020 dan menjadikan Indonesia bebas dari campak dan rubela.

Imunisasi difteria tetanus (DT)

Biasanya, imunisasi tetanus diphtheria (DT) juga diberikan berulang kali kepada kanak-kanak sekolah rendah kelas 1. Selanjutnya, imunisasi DT juga dapat diberikan lagi ketika anak berusia 12 tahun.

Imunisasi ini sangat penting kerana difteria adalah jangkitan bakteria yang menyerang selaput lendir hidung dan tekak.

Bukan hanya itu, penyakit ini membentuk lapisan kelabu tebal di kerongkong, yang menyukarkan kanak-kanak makan dan bernafas. Lebih teruk lagi, ia boleh menyebabkan kerosakan saraf, ginjal, dan jantung.

Imunisasi Tetanus (Td)

Vaksin TD (tetanus dan difteria) adalah vaksin tindak lanjut dan diberikan sebagai dos keenam dan ketujuh kepada anak-anak yang sebelumnya secara rutin menerima vaksin DPT atau DPT / Hib. Ia diberikan ketika kanak-kanak berumur 10-12 tahun dan 18 tahun.

Tetanus adalah penyakit serius kerana disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria Clostridium tetani. Bakteria ini terdapat di dalam tanah, lumpur, dan kotoran haiwan atau manusia.

Bakteria penyebab tetanus dapat memasuki tubuh melalui luka atau kawasan kulit yang terbuka, misalnya dari luka tusukan benda tajam yang kotor.

Kuman tetanus akan mengeluarkan toksin yang boleh merosakkan saraf badan, menyebabkan kekejangan otot dan lumpuh atau bahkan kematian.

Kepentingan imunisasi BIAS

Kerajaan sangat berharap agar imunisasi BIAS dilakukan secara rutin. Memandangkan jumlah virus semasa yang sering menyerang kanak-kanak berumur 9 bulan hingga kurang dari 15 tahun.

Institusi pendidikan yang setaraf dengan sekolah rendah hingga sekolah menengah adalah tempat yang rentan terhadap penyebaran virus ini. Walau bagaimanapun, sekolah juga merupakan tempat paling strategik untuk mencegah penyebaran virus ini.

Di samping itu, program imunisasi percuma ini juga telah mendapat sokongan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF).

Bukan hanya itu, secara global, usaha memerangi wabak campak dan rubella dapat mencapai pencapaian Matlamat Pembangunan Lestari (SDG).

Pemerintah juga berkomitmen untuk mendukung Indonesia dalam kampanye imunisasi yang sangat penting ini, sehingga wabah campak dan cacat lahir yang disebabkan oleh Rubella dapat dicegah.

Bukan hanya virus campak, tetapi juga virus difteria dan tetanus yang boleh membahayakan anak-anak di kemudian hari.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!