Kesihatan

Bagaimana Menurunkan Berat Badan Selamat dan Berkesan, Ingin Mencubanya?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai petua pemakanan dan diet dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Setiap orang pasti ingin memiliki badan yang ideal dan langsing dengan cara yang cukup sederhana dan mudah. Jadi adakah kaedah selamat dan berkesan untuk menurunkan berat badan?

Ramai sekarang sanggup menghabiskan banyak wang untuk menghadiri pelbagai kelas sukan. Bukan itu sahaja, kadangkala anda harus membeli ubat pelangsing sebagai cara menurunkan berat badan.

Cara melangsingkan badan

Terdapat banyak cara yang boleh anda gunakan untuk menurunkan berat badan tanpa perlu mengeluarkan banyak wang. Anda juga boleh melakukan ini sendiri di rumah seperti bersenam dan mula mengatur diet atau diet yang berkhasiat.

Sekiranya anda memilih diet sebagai cara utama untuk menurunkan berat badan, maka anda mesti bersedia untuk merasa lapar dan tidak berpuas hati dengan pengambilan makanan anda. Itulah sebabnya diet menjadi cara melangsingkan badan yang sukar diikuti oleh banyak orang.

Sementara itu, jika cara menurunkan berat badan yang anda percayai adalah dengan bersenam, maka anda harus mencari jenis senaman yang tepat. Kerana tidak ada satu jenis latihan yang benar-benar boleh dikatakan berkesan untuk menurunkan berat badan.

Oleh itu, ikuti petua cepat ini untuk menurunkan berat badan. Siapa tahu kaedah ini sesuai dan berkesan untuk mengurangkan berat badan yang anda mahukan.

Jenis senaman yang selamat untuk menurunkan berat badan

Secara amnya, penurunan berat badan berlaku semasa anda melakukan aktiviti fizikal dan mengurangkan pengambilan kalori. Kedua-dua cara ini adalah cara yang berkesan untuk menurunkan berat badan kerana mereka mewujudkan kekurangan kalori.

Sejauh mana anda harus bersenam bergantung pada tujuan penurunan berat badan yang ingin anda capai, serta jenis dan intensiti latihan. Berikut adalah petua cepat untuk menurunkan berat badan dengan bersenam:

1. Berbasikal

Berbasikal bersama keluarga. Sumber gambar: //shutterstock.com

Tahu kenapa? Semasa berbasikal sejauh satu kilometer, ia dapat membantu anda membakar kalori.

Tetapi bagi anda yang jarang berbasikal, lebih berhati-hati dan beri perhatian untuk memanaskan badan terlebih dahulu, ya. Ini untuk mengelakkan munculnya kecederaan pada badan anda.

2. Zumba

Semasa melakukan senaman zumba, anda pasti memerlukan banyak tenaga. Bukan hanya bersenam, Zumba memang merupakan gabungan tarian dan senaman.

Anda harus tahu bahawa sukan ini sangat menyeronokkan kerana disusuli dengan gerakan tarian dan mampu membakar kalori dalam jumlah besar. Selama satu jam melakukan zumba, anda berjaya membakar 400 hingga 700 kalori.

3. Berenang

Berenang sangat digalakkan untuk orang yang mempunyai penyakit sendi atau pinggang. Ini kerana berenang tidak memberi tekanan pada sendi dan tulang belakang kerana graviti.

Berenang berkesan untuk menurunkan berat badan kerana dapat membakar 400-700 kalori setiap sesi latihan yang dilakukan 30-60 minit. Ini juga dipengaruhi oleh masa dan kekerapan berenang.

Sekiranya anda ingin membakar lebih banyak kalori dalam 30 minit, anda boleh berenang dengan gaya bebas. Dalam masa 60 minit, anda juga dapat berenang dengan gaya dada yang lebih santai untuk membakar jumlah kalori yang sama.

Berenang bagus untuk kesihatan. Sumber gambar: //pixabay.com

Semasa berenang, otot-otot dalam badan akan dilatih secara menyeluruh, kualiti pengecutan jantung untuk mengepam aliran darah ke seluruh badan meningkat, dan keupayaan paru-paru untuk memproses oksigen juga meningkat.

Walaupun berenang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan untuk kesihatan tubuh, jangan lakukannya secara berlebihan. Anda hanya perlu melakukannya 1-3 kali seminggu agar anda tidak cedera.

4. Yoga

Selain berguna untuk membakar kalori, yoga juga sangat baik untuk diamalkan oleh ibu menyusu. Ini kerana yoga dapat melegakan sakit bahu dan punggung kerana membawa si kecil, pose yoga juga dapat memudahkan penyusuan.

Lakukan beberapa pergerakan regangan kucing-lembu, pose sphinx, pembukaan jantung dengan bantuan penyokong, pose jambatan, pose separuh kapal, pose segitiga lanjutan.

Anda hanya melakukan yoga selama satu jam. Dalam satu jam jumlah kalori yang telah dibakar mencapai 200-540.

5. Melangkau

Sukan ini lebih dikenali sebagai lompat tali atau ponteng. Senaman sederhana yang cukup sederhana dan anda boleh lakukan di rumah.

Walaupun kelihatan sederhana, melangkau adalah salah satu sukan yang dapat menurunkan berat badan dengan cepat, anda tahu.

Diet keto yang paling berkesan untuk menurunkan berat badan

Selain bersenam, banyak orang juga melakukan beberapa jenis diet untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Salah satu jenis diet yang paling kuat adalah diet keto yang semakin popular di Indonesia.

Dilaporkan dari kesihatan.harvard.eduDiet keto adalah makanan yang menyebabkan tubuh melepaskan keto ke dalam aliran darah.

Sebilangan besar sel menggunakan gula darah, yang berasal dari karbohidrat, sebagai sumber tenaga utama badan.

Dikatakan sebagai diet yang paling berkesan, ternyata diet diet keto adalah diet rendah karbohidrat dan rendah gula.

Sekiranya tidak ada pengambilan karbohidrat dan gula, pada masa itu badan akan mula membakar lemak dan membentuk keton untuk tenaga.

Baca juga: Diet Keto: Definisi, Cara Kerja, dan Peraturan Selamat untuk Melaksanakannya

Cara paling berkesan untuk menurunkan berat badan adalah dengan diet yang sihat

Alternatif lain sebagai cara menurunkan berat badan dengan cepat adalah dengan memperhatikan diet yang anda makan setiap hari.

Perhatikan bahawa diet anda selalu seimbang dari segi nutrisi dan tidak melebihi jumlah yang diperlukan oleh badan anda.

Berikut adalah beberapa petua menu makanan yang sesuai untuk menurunkan berat badan:

1. Sarapan pagi

Menurunkan berat badan tentunya merupakan proses yang memakan masa. Tetapi bagi anda yang ingin mendapatkan hasil dengan cepat dalam beberapa hari, anda perlu memastikan penggunaan sarapan anda di sini.

Itu kerana diet tidak bermaksud anda tidak memerlukan sarapan, bukan?

Anda boleh memulakan dengan memilih sarapan yang sihat seperti biji-bijian, buah-buahan, dan yogurt rendah lemak. Selain itu, anda juga boleh menggabungkan semua makanan ini dan membuatnya smoothie.

Anda juga boleh mencuba makan telur dan sayur untuk sarapan. Seperti memasaknya menjadi telur dadar, telur hancur, dan sebagainya.

2. Makanan ringan pagi

Selepas sarapan pagi, biasanya ada masa-masa tertentu ketika perut anda mulai merasa lapar lagi, bukan? Sekiranya anda mula merasa seperti ini, anda boleh mencuba makan buah sebanyak yang anda inginkan semasa anda merasa lapar.

Anda juga boleh melakukan kaedah menurunkan berat badan ini dengan menggabungkan beberapa jenis buah untuk membuat salad atau smoothie.

3. Makan tengah hari

Semasa anda melakukan program untuk menurunkan berat badan, pada waktu makan tengah hari anda boleh mula mencuba salad yang mengandungi sayur-sayuran dan buah-buahan.

Tetapi untuk makan tengah hari anda boleh menambahkan sumber protein dari tuna, ayam, atau daging tanpa lemak.

Kaedah menurunkan berat badan ini juga mendorong anda untuk menjauhi makanan yang mengandungi lemak buruk seperti pasta hingga keju yang diproses.

Sebaliknya anda boleh makan makanan yang mengandungi lemak baik. Anda boleh mencuba makan seperti alpukat atau ubi jalar.

4. Makanan ringan petang

Pada waktu tertentu selepas makan tengah hari, anda biasanya memerlukan makanan ringan.

Perlu diingat bahawa anda tidak perlu menahan lapar sehingga perut anda sakit begitu banyak, itu sebenarnya akan menjadikan badan anda tidak sihat.

Anda boleh memasukkan makanan ringan pada waktu petang seperti dengan memakan buah dan biji. Di samping itu, anda juga boleh makan walnut atau badam untuk snek petang. Kaedah menurunkan berat badan ini cukup berkesan jika anda melakukannya secara konsisten.

5. Makan malam

Penggunaan salad dari sayur-sayuran dan buah-buahan yang dilengkapi dengan bit atau alpukat boleh menjadi pilihan menu pada waktu malam.

Untuk menu makan malam, anda boleh mengurangkan jumlah hidangan dengan mengelakkan karbohidrat dan makanan lain yang tinggi lemak.

Pilihan menu lain yang cukup sihat dan selamat untuk dimakan untuk menurunkan berat badan adalah sepotong dada ayam atau sepotong salmon.

Anda perlu memberi perhatian, anda harus memilih bahan makanan yang masih segar dan baru.

Tetapi anda perlu melakukannya secara teratur dan berdisiplin, ya.

6. Minuman

Cara menurunkan berat badan secara semula jadi pastinya tidak terlepas dari pengambilan minuman yang masuk ke dalam badan. Walau bagaimanapun, minuman berwarna manis harus dielakkan.

Lebih baik jika anda minum banyak air. Anda mesti mengambil sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari.

Selain itu, kaedah menurunkan berat badan ini juga membolehkan anda mengambil teh atau kopi herba. Pengambilan banyak air juga menjadikan otak dapat bertindak balas dengan baik terhadap segala sesuatu.

7. Sekatan diet yang mesti anda jaga untuk menurunkan berat badan

Untuk mengurangkan berat badan, anda lebih baik menghindari karbohidrat halus seperti pastri, roti putih, pasta putih, atau kentang.

Anda juga sangat disyorkan untuk mengelakkan pengambilan gula, baik dalam bentuk gula-gula atau minuman ringan.

Bukan itu sahaja, anda juga dilarang sama sekali mengambil alkohol. Walaupun kaedah menurunkan berat badan ini mungkin sedikit sukar, jika anda berjaya melakukannya, anda akan segera melihat hasil usaha yang telah anda lakukan.

Petua lain untuk menurunkan berat badan dengan cepat

Menurunkan berat badan adalah proses di mana anda harus gigih dan konsisten dalam menjalaninya.

Diet yang sihat, seimbang dan senaman yang teratur dapat membantu menurunkan berat badan dengan sihat, tanpa kehilangan jisim dan tenaga otot.

Di samping itu, anda juga harus ingat untuk memenuhi keperluan cecair dengan minum 2 liter sehari dan berehat selama 7-8 jam pada waktu malam.

Cara mengira berat badan yang ideal

Ramai orang tidak tahu mengira berat badan ideal mereka. Sebenarnya, tidak ada nombor yang tepat yang dapat dijadikan rujukan untuk berat badan ideal, kerana terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi bilangan ini.

Antaranya ialah umur, nisbah lemak otot, tinggi badan, jantina dan bentuk badan atau taburan lemak di dalam badan.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengira berat badan ideal yang boleh anda ikuti:

Menggunakan indeks jisim badan

Indeks jisim badan adalah alat yang biasa digunakan untuk menentukan sama ada anda mempunyai berat badan yang ideal. Prinsipnya sederhana kerana dia mengaitkan berat badan anda dengan ketinggian anda.

Menurut Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat, inilah maksud nilai indeks jisim badan anda:

  • Sekiranya skor anda kurang dari 18.5 itu bermakna anda kurang berat badan
  • Sekiranya skor anda antara 18.5 dan 24.9, ini bermakna berat badan anda adalah ideal
  • Anda dikatakan berlebihan berat badan jika skor anda antara 25 dan 29.9
  • Anda dikatakan gemuk jika skor anda melebihi 30

Untuk mengetahui skor indeks jisim badan anda, gunakan formula Kg berat badan dibahagi dengan tinggi m2. Atau anda boleh menggunakan kalkulator indeks jisim badan di halaman Medicalnewstoday.

Kaedah nisbah pinggang ke pinggul

Mengira berat badan yang ideal boleh dilakukan dengan mengukur nisbah antara pinggang dan pinggul, anda tahu. Tujuan pengiraan ini adalah untuk mengetahui sejauh mana anda mempunyai risiko penyakit kardiovaskular dan diabetes.

Kaedahnya agak mudah, anda hanya perlu mengira lilitan pinggang yang paling sempit, biasanya di atas pusar. Kemudian hitung lilitan pinggul anda, dan bandingkan nombor lilitan pinggang dengan pinggul itu.

Angka perbandingan antara dua lingkaran dapat ditafsirkan sebagai berikut:

  • Pada lelaki: bacaan di bawah 0.9 bermaksud risiko penyakit kardiovaskular anda rendah. Manakala angka 0.9-0.99 risiko anda sederhana dan risiko anda tinggi jika bilangannya 1 atau lebih
  • Pada wanita: risiko penyakit kardiovaskular anda rendah jika berada di bawah 0.8. Risiko anda adalah sederhana jika bilangannya 0,8 hingga 0,89 dan tinggi jika jumlahnya 0,9 atau lebih

Demikianlah beberapa kaedah untuk menurunkan berat badan yang perlu anda ketahui. Jangan lupa untuk mengimbangkan pergerakan fizikal dan pengambilan kalori, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai petua pemakanan dan diet dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!