Kesihatan

Kanser serviks

Terdapat beberapa penyakit yang mungkin dialami oleh wanita tetapi tidak dialami oleh lelaki. Salah satunya ialah barah serviks. Adakah anda pernah mendengar penyakit ini?

Apa itu barah serviks?

Kanser serviks adalah sejenis barah yang bermula dari serviks atau serviks. Serviks adalah organ berongga berbentuk silinder yang menghubungkan bahagian bawah rahim wanita dengan farajnya. Sebilangan besar barah serviks bermula di sel-sel di permukaan serviks.

Seorang wanita yang menderita barah serviks akan merasa sakit yang teruk. Oleh itu, biasanya penghidap barah serviks akan mengalami pendarahan yang luar biasa.

Apa yang menyebabkan barah serviks?

Dalam kebanyakan kes, barah ini yang menyerang wanita disebabkan oleh Human Papillomavirus (HPV). Walaupun terdapat sekurang-kurangnya 150 jenis HPV, hanya beberapa jenis yang boleh menyebabkan barah serviks.

Sebahagian daripada mereka menyebabkan sejenis pertumbuhan yang disebut papilloma, atau lebih dikenali sebagai ketuat. HPV-16 dan HPV-18 adalah dua jenis yang paling biasa dijumpai pada banyak orang dengan barah ini.

Namun, anda tidak perlu risau. Dengan dijangkiti HPV yang menjadi penyebab barah tidak bermakna anda pasti akan mendapat barah serviks. Kerana sistem imun seseorang yang baik akan melawan dan menghilangkan virus HPV.

Lalu bagaimana seseorang boleh terkena HPV yang merupakan penyebab utama barah serviks?

 1. Aktiviti seksual
 2. Asap
 3. Mempunyai sistem imun yang lemah
 4. Jangkitan klamidia
 5. Penggunaan pil kawalan kelahiran jangka panjang
 6. Mengalami kehamilan penuh beberapa kali
 7. Muda pada kehamilan pertama (<17 tahun)
 8. Status ekonomi
 9. Diet dengan kekurangan buah-buahan dan sayur-sayuran
 10. Dietilstilbestrol (DES)
 11. faktor keturunan

Siapa yang lebih berisiko mendapat barah serviks?

Faktor risiko adalah apa-apa yang dapat meningkatkan peluang mendapat penyakit, seperti barah serviks. Beberapa faktor risiko boleh meningkatkan risiko terkena barah.

Atas sebab ini, wanita tanpa faktor risiko jarang menghidap barah serviks. Walaupun faktor risiko dapat meningkatkan peluang mendapat barah serviks, banyak wanita dengan faktor risiko tidak dijangkiti penyakit ini.

Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui faktor risiko bagi wanita ketika menjalani ujian saringan rutin. Nah, beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan barah serviks pada wanita termasuk:

 • Sejarah seks.
 • Tabiat buruk, seperti merokok.
 • Mempunyai sistem imun yang lemah.
 • Dijangkiti bakteria klamidia.
 • Penggunaan kawalan kelahiran jangka panjang.
 • Muda pada awal kehamilan penuh.
 • Makan diet rendah buah-buahan dan sayur-sayuran.

Apakah simptom dan ciri barah serviks?

Gejala barah serviks pada peringkat awal disebut pra-barah. Foto: (// www.shutterstock.com)

Tahukah anda bahawa ramai wanita yang menderita barah serviks pada awalnya tidak menyedari bahawa mereka menghidap penyakit ini. Ini kerana pada satu barah biasanya tidak menunjukkan simptom awal barah serviks atau peringkat pra-barah.

Namun, ketika mereka memasuki tahap yang lebih maju dan mengalami gejala, banyak wanita keliru mengenai gejala ini. Mereka menganggap bahawa gejala awal barah serviks adalah tanda-tanda umum seperti kedatangan haid atau hanya jangkitan saluran kencing.

Untuk mengelakkannya, mari kita kenal pasti gejala awal kanser serviks yang perlu anda ketahui:

 1. Kehadiran pendarahan yang tidak biasa, seperti antara tempoh, selepas hubungan seks dan selepas menopaus.
 2. Ia juga boleh dicirikan oleh jangka masa haid yang lebih lama atau lebih berat daripada biasa.
 3. Kehadiran keputihan yang kelihatan dan berbau berbeza daripada biasa, seperti bintik-bintik darah.
 4. Kesakitan pelvis yang berterusan.
 5. Sakit semasa hubungan seksual.
 6. Bengkak kaki.
 7. Kencing lebih kerap daripada biasa dan ada rasa sakit yang tidak biasa ketika membuang air kecil, kadang-kadang disertai dengan darah.

Apa kemungkinan komplikasi barah serviks?

Ramai wanita yang menghidap barah serviks akan mengalami komplikasi. Biasanya, komplikasi boleh timbul sebagai akibat langsung dari kanser atau sebagai kesan sampingan dari rawatan, seperti radioterapi, kemoterapi, dan pembedahan.

Komplikasi yang berkaitan dengan barah serviks boleh berkisar dari kecil hingga besar. Komplikasi kecil, seperti pendarahan vagina sementara besar boleh mengancam nyawa, seperti pendarahan teruk atau kegagalan buah pinggang.

Bagaimana mengatasi dan merawat barah serviks?

Kanser serviks dapat diatasi dengan melakukan beberapa rawatan, termasuk dari doktor dan menggunakan bahan semula jadi. Untuk lebih jelasnya, rawatan barah serviks berikut boleh dilakukan:

Rawatan barah serviks di doktor

Rawatan dengan doktor adalah kaedah terbaik untuk merawat barah serviks. Rawatan barah serviks dapat dilakukan dengan empat cara, yaitu:

 1. Operasi

Pembedahan pada pesakit barah serviks bertujuan untuk membuang sel kanser sebanyak mungkin. Pembuangannya berbeza-beza bergantung pada kawasan mana ada sel barah.

Dalam kes yang telah mencapai tahap akhir, pembedahan memungkinkan penyingkiran serviks dan organ lain di pelvis.

 1. Terapi radiasi

Terapi radiasi dilakukan dengan tujuan membunuh sel barah dengan menggunakan sinar-X bertenaga tinggi. Prosesnya dilakukan dengan mesin dari luar badan atau dari dalam badan menggunakan tiub logam yang diletakkan di rahim atau vagina penghidap.

 1. Kemoterapi

Kemoterapi adalah cara untuk menyembuhkan barah serviks tahap 3 dengan ubat-ubatan yang diharapkan dapat membunuh sel barah ke seluruh tubuh. Dalam kemoterapi, doktor akan melakukan rawatan dengan kitaran dan jangka masa tertentu.

 1. Terapi sasaran

Rawatan jenis ini menggunakan ubat-ubatan yang berbeza dengan kemoterapi. Dalam terapi yang disasarkan, bevacizumab atau avastin adalah ubat yang diharapkan dapat menghambat pertumbuhan saluran darah baru yang dapat menumbuhkan sel barah baru.

 1. Imunoterapi

Tidak seperti kemoterapi dan terapi yang disasarkan, ubat imunoterapi digunakan untuk merangsang sistem imun seseorang untuk mengenali dan memusnahkan sel barah di dalam badan.

Cara merawat barah serviks secara semula jadi di rumah

Selain rawatan dengan doktor, barah serviks juga dapat dirawat melalui perawatan di rumah. Rawatan serviks tempatan yang mungkin adalah suppositori faraj.

Suppositori faraj sendiri boleh menggunakan teh hijau dan atau kurkumin. Kedua-dua bahan semula jadi ini diketahui menarik jangkitan dari sel serviks dan meningkatkan sistem imun.

Apa ubat barah serviks yang biasa digunakan?

Terdapat pelbagai cara rawatan untuk barah serviks, termasuk ubat-ubatan dari farmasi atau bahan semula jadi. Beberapa ubat yang digunakan untuk merawat barah serviks termasuk:

Ubat barah serviks di farmasi

Kanser serviks juga dapat diatasi dengan mengambil beberapa ubat dari farmasi. Dadah yang boleh digunakan termasuk avastin, bevacizumab, belomycin sulfate, hycamtin, keytruda, mvasi, pembrolizumab, dan topotecan hidroklorida.

Penyembuhan barah serviks semula jadi

Sementara itu, barah serviks juga dapat diatasi dengan beberapa ramuan herba semula jadi. Ubat semula jadi untuk HPV dan kesihatan serviks termasuk vitamin C, zink, asid folik, beta karoten, dan selenium.

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap barah serviks?

Bagi penghidap barah serviks, sangat penting untuk makan makanan seimbang, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin bijirin penuh. Namun, untuk mencegah keparahan penyakit, penghidap barah serviks dianjurkan untuk membatasi pengambilan daging merah.

Pengambilan daging merah dan daging yang diproses haruslah terhad kerana boleh menyebabkan peningkatan barah usus dan perut. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda mengenai makanan pantang larang lain untuk penghidap barah serviks.

Bagaimana cara mencegah barah serviks?

Salah satu cara termudah untuk mencegah barah serviks tahap 3 adalah menjalani pemeriksaan secara berkala dengan ujian Pap Smear atau hrHPV. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengambil sel-sel prakanker sehingga mereka dapat dirawat sebelum berubah menjadi barah.

Di samping itu, terdapat beberapa cara untuk mengurangkan risiko HPV dan barah serviks pada wanita. Langkah-langkah yang mesti diambil untuk mengelakkan barah serviks, iaitu menghadkan jumlah pasangan seksual dan selalu menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks.

Vaksin barah serviks

Untuk mencegah barah serviks tahap 3, maka cara yang dapat dilakukan adalah dengan memberi vaksin barah serviks. Vaksin barah serviks ini paling berkesan sebelum seseorang menjadi aktif secara seksual.

Jangkitan dapat dicegah dengan beberapa jenis vaksin barah serviks, iaitu gardasil dan serviks. Anak lelaki dan perempuan boleh diberi vaksin terhadap HPV untuk mencegah barah di masa depan.

Ketahui jenis barah serviks

Berdasarkan hasil ujian makmal, secara amnya barah yang menyerang wanita akan terbahagi kepada dua, iaitu karsinoma sel skuamosa dan adenokarsinoma.

 1. Karsinoma sel skuamosa adalah sel barah yang berkembang dari sel eksoserviks. Karsinoma sel skuamosa biasanya bermula di zon transformasi atau bahagian luar serviks. 9 daripada 10 kes kanser serviks adalah karsinoma sel skuamosa.
 2. Adenokarsinoma adalah barah yang berkembang dari sel kelenjar penghasil lendir endoserviks yang terletak di saluran serviks.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!