Kesihatan

Jangan Ganggu! Ini adalah 6 cara memutihkan kuku kuning mengikut penyebabnya

Kuku kuning sering dapat mengurangkan keyakinan diri pada seseorang. Tidak perlu risau, kerana ada pelbagai cara mudah untuk memutihkan kuku kuning agar penampilan anda terjaga, mari lihat di sini!

Baca juga: Mengetahui Kulat Kuku, Punca dan Cara Mengatasinya

Pelbagai cara memutihkan kuku kuning

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan perubahan warna pada kuku, seperti penggunaan produk cat kuku atau jangkitan kulat.

Kadang-kadang, kuku kuning juga boleh menjadi petunjuk kepada sesuatu yang lebih serius. Bukan hanya itu, kekurangan vitamin atau mineral juga boleh menyebabkan kuku kuning.

Sekiranya kuku kuning disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Merawat keadaan yang mendasari adalah kaedah yang paling berkesan untuk melakukannya.

Nah, berikut adalah pelbagai cara lain untuk memutihkan kuku kuning yang perlu anda ketahui.

1. Serbuk penaik

Anda perlu tahu bahawa acuan hanya boleh tumbuh di persekitaran yang mempunyai tahap pH berasid. Serbuk penaik boleh mewujudkan persekitaran alkali, jadi menggunakan serbuk penaik boleh menjadi cara memutihkan kuku kuning.

Sekiranya anda mempunyai kuku kuning di kaki. Merendam kaki atau jari kaki dalam air suam yang telah dicampurkan serbuk penaik dapat mencegah penyebaran kulat yang menyebabkan kuku berwarna kuning.

2. Tminyak pokok ea

Bukan lagi rahsia jika minyak pokok teh mempunyai banyak faedah. Selain berguna untuk kecantikan kulit, minyak pokok teh juga dapat membantu mengatasi kuku kuning.

Sekiranya anda mengalami kuku yang berubah warna kerana jangkitan bakteria atau kulat, minyak pokok teh adalah rawatan mudah yang harus anda cuba. Cara memutihkan kuku kuning dengan bahan ini juga mudah dilakukan.

Anda hanya perlu mencampurkan 1 atau 2 tetes minyak pokok teh dengan minyak pembawa, seperti minyak zaitun, minyak kelapa, atau minyak jojoba. Kemudian, sapukan campuran tersebut ke kuku yang berwarna kuning.

3. Minyak oregano

Minyak Oregano mempunyai sifat antimikroba, sehingga dapat melawan bakteria dan kulat dengan berkesan. Sekiranya anda tidak tahu apa yang menyebabkan kuku kuning anda, minyak oregano adalah pilihan yang bagus sebagai cara memutihkan kuku kuning.

Menggunakan minyak oregano untuk memutihkan kuku adalah sama dengan penggunaan minyak pokok tehanda mesti mencampurkannya terlebih dahulu dengan minyak pembawa sebelum memasangkannya ke kuku.

Baca juga: 6 Petua Mengekalkan Kuku yang Sihat Supaya Kuat dan Tidak Mudah Patah

4. Vitamin E

Secara klinikal, vitamin E telah dikaji sebagai rawatan kuat untuk merawat sindrom kuku kuning. Sindrom kuku kuning adalah keadaan yang boleh menyebabkan perubahan warna pada kuku, dan juga menyebabkannya menjadi lebih tebal.

Vitamin E juga dapat merangsang pertumbuhan kuku yang sihat, jadi vitamin E dapat digunakan secara topikal atau anda juga boleh mengambilnya dalam bentuk suplemen atau makanan.

5. Hidrogen peroksida

Cara seterusnya untuk memutihkan kuku kuning adalah dengan menggunakan hidrogen peroksida. Dengan kemampuan pengoksidaannya, hidrogen peroksida dapat membantu menghilangkan noda.

Rawatan satu ini boleh digunakan jika kuku berubah warna akibat menggunakan produk kuku.

Anda hanya perlu mencampurkan hidrogen peroksida dalam air suam, kemudian rendam kuku kuning untuk memperbaiki penampilan noda. Untuk menjadikannya lebih berkesan, anda juga boleh menambah serbuk penaik.

6. Ubat preskripsi

Ubat antijamur dapat membantu merawat kuku kuning jika disebabkan oleh jamur. Salah satunya ialah ciclopirox. Ubat ini boleh digunakan pada kuku seperti cat kuku.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat tertentu. Kerana, beberapa ubat mungkin mempunyai kesan sampingan jika digunakan dalam jangka panjang.

Contohnya, terbinafine dan itraconazole. Walaupun kedua-duanya berkesan dalam merawat kuku kuning akibat kulat, jika digunakan untuk jangka masa panjang, ini berpotensi membahayakan hati. Bukan hanya itu, mereka juga mempunyai kesan sampingan, iaitu cirit-birit dan sakit perut.

Bagaimana cara mengelakkan kuku kuning?

Terdapat banyak cara untuk mengatasi kuku kuning. Namun, lebih baik anda mengambil langkah berjaga-jaga. Nah, berikut adalah pelbagai cara untuk mengelakkan kuku kuning yang perlu anda ketahui.

  • Perhatikan kebersihan kuku
  • Jangan gunakan penghilang cat kuku lebih dari sekali seminggu. Sebaiknya gunakan pembersih kuku yang tidak mengandungi aseton
  • Potong kuku dengan kerap menggunakan gunting kuku yang bersih. Jangan lupa juga membersihkan kotoran dari bawah kuku
  • Basuh kuku kaki anda dengan kerap
  • Pastikan kuku kaki tetap kering. Ini dilakukan untuk mengelakkan jangkitan kulat, misalnya kaki atlet
  • Pakai stoking yang bersih, dan elakkan memakai kasut tertutup sepanjang hari dalam cuaca yang sangat panas

Itulah beberapa maklumat mengenai cara memutihkan kuku kuning. Sekiranya kuku kuning bertahan lebih lama dan disertai dengan gejala lain, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, OK?

Ini dilakukan untuk mengetahui sebab sebenar dan rawatan kuku kuning yang betul.

Anda juga boleh berunding dengan doktor kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!