Kesihatan

Jangan Meremehkan Sakit Kepala Setelah Makan Daging, Periksa Sebahagian Sebabnya

Sakit kepala selepas makan daging boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Salah satunya adalah zat tyramine yang terkandung dalam daging yang dapat mencetuskan migrain dan sakit kepala akibat ketegangan.

Sekiranya anda mengalami masalah sakit kepala, maka tiramina akan memburukkan lagi keadaan sakit kepala anda. Selain itu, zat tyramine yang terdapat dalam daging juga akan memburukkan lagi gejala sakit kepala yang anda alami.

Punca sakit kepala selepas makan daging

Sekiranya sakit kepala yang anda alami muncul setelah memakan daging, maka kemungkinan ia berkaitan dengan beberapa keadaan seperti:

Hipertensi

Sakit kepala selepas makan daging boleh berlaku kerana darah tinggi. Dalam beberapa kajian, pengambilan daging merah dapat meningkatkan risiko tekanan darah yang berkaitan dengan hipertensi.

Melancarkan halaman dailyhealth.com Gang Liu dari jabatan pemakanan di Harvard T.H. Chan School of Public Health mengatakan bahawa memakan daging merah mempunyai risiko hipertensi yang lebih tinggi daripada ayam atau ikan.

"Mengonsumsi daging merah mempunyai risiko hipertensi lebih tinggi daripada makan ayam atau ikan," kata Gang.

Hematochromatosis

Hematochromatosis adalah keadaan di mana badan menyerap terlalu banyak zat besi. Lebihan zat besi yang terserap ini disimpan di beberapa organ, terutama hati, jantung, dan pankreas. Hematochromatosis membuat kepala berasa pening dan sakit.

Sementara daging mengandungi zat besi yang cukup tinggi. Sekiranya anda makan daging terlalu kerap, ada kemungkinan risiko sakit kepala yang anda alami adalah kerana anda mengalami hematochromatosis.

Satu kajian yang melibatkan 51,272 orang menunjukkan bahawa 80 peratus wanita mengalami sakit kepala kerana besi berlebihan.

Hiperkolesterolemia

Hiperkolesterolemia adalah keadaan kadar kolesterol tinggi dalam darah. Hiperkolesterolemia dianggap cukup berbahaya kerana boleh mencetuskan penyakit jantung koronari.

Salah satu penyebab hiperkolesterolemia adalah pengambilan makanan yang tinggi kolesterol seperti daging dan sakit kepala juga merupakan salah satu gejala.

Jadi, jika anda mengalami sakit kepala setelah makan daging, ada kemungkinan anda menghidap hiperkolesterolemia.

Tidak bertoleransi terhadap makanan tertentu

Intoleransi makanan dan alergi adalah keadaan yang berbeza, walaupun mereka mempunyai gejala yang sedikit serupa. Sekiranya anda mengalami sakit kepala setelah makan daging, maka anda mungkin mempunyai intoleransi terhadap daging.

Menurut sebuah kajian, dianggarkan sehingga 20 persen populasi dunia menderita intoleransi makanan.

Keadaan intoleransi makanan ini mempunyai gejala yang biasanya muncul beberapa jam setelah makan makanan yang tidak bertoleransi, salah satunya adalah daging.

Gejala intoleransi makanan yang paling biasa adalah selalu pencernaan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gejala yang dapat muncul juga sakit kepala setelah makan.

Alahan terhadap makanan

Alergi makanan adalah keadaan di mana makanan tertentu mencetuskan tindak balas imun yang tidak normal. Salah satu syaratnya ialah reaksi sakit kepala setelah memakan daging.

Sebagai tambahan kepada intoleransi tubuh terhadap makanan, jika anda mengalami sakit kepala setelah makan daging, anda mungkin juga mengalami alergi terhadap daging.

Dalam banyak kes, alahan makanan selalu membawa simptom yang serupa dengan rhinitis alergi, seperti bersin atau hidung berair. Tetapi sebenarnya, alahan makanan juga boleh menyebabkan sejumlah reaksi, termasuk sakit kepala.

Sekiranya anda mengalami sakit kepala setelah makan daging, maka kemungkinan anda mengalami alergi daging dan tidak menyedari anda menghidap alergi tersebut.

Tindak balas nitrit pada daging yang diproses

Sekiranya anda mengalami sakit kepala setelah memakan daging yang diproses, ada kemungkinan ini disebabkan oleh reaksi terhadap nitrit yang terkandung dalam daging yang diproses.

Biasanya nitrit digunakan sebagai pengawet dalam daging yang diproses seperti sosej atau daging asap. Tindak balas nitrit ini dapat melebarkan saluran darah dan mencetuskan sakit kepala setelah memakannya.

Menurut American Headache Society, banyak orang mempunyai intoleransi terhadap bahan-bahan tertentu, seperti nitrit dalam daging yang diproses, yang dapat memicu sakit kepala.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!