Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Gejala Batu Hempedu: Dari Sakit Abdomen hingga Penurunan Berat Badan

Sakit perut atau sakit boleh menjadi gejala pelbagai masalah kesihatan. Salah satunya boleh menjadi ciri batu empedu. Walau bagaimanapun, sakit perut atau kelembutan dari batu empedu lebih spesifik dan dapat dikenali.

Selain sakit perut atau sakit, anda mungkin mengalami batu empedu jika anda mengalami penyakit kuning. Tetapi apa sebenarnya batu empedu dan apakah ciri-cirinya? Inilah penjelasan penuh.

Apa itu batu empedu?

Setiap orang mempunyai pundi hempedu, yang berbentuk kantung pir dan berdinding nipis berukuran sekitar 7 hingga 10 cm, yang terletak tepat di bawah hati. Fungsinya adalah untuk menampung hempedu sebelum hempedu dialirkan untuk membantu proses pencernaan makanan.

Nah, di pundi hempedu boleh didapati gangguan kesihatan yang disebut batu empedu. Batu empedu terbentuk dari simpanan jus pencernaan yang keras dan boleh didapati di pundi hempedu seseorang.

Batu empedu terdapat dalam pelbagai saiz. Dari ukuran sebutir pasir hingga ukuran bola golf. Di samping itu, seseorang mungkin mempunyai satu batu empedu. Namun, ada juga yang mengalami penampilan lebih dari satu batu empedu.

Punca batu empedu

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan batu empedu terbentuk. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa andaian yang dipercayai mempengaruhi pembentukan batu empedu.

Antaranya kerana terdapat terlalu banyak kolesterol dan terlalu banyak bilirubin di hempedu. Ini berkaitan dengan kandungan batu empedu itu sendiri. mengikut Penerbitan Kesihatan Harvard, Batu empedu terbuat dari 80 persen kolesterol dan 20 persen garam kalsium dan bilirubin.

Walaupun satu lagi perkara yang dianggap salah satu penyebab munculnya batu empedu adalah kepenuhan pundi hempedu. Hempedu penuh adalah tanda bahawa pundi hempedu tidak berfungsi dengan baik dan hempedu yang tidak dikeluarkan dapat menyebabkan batu empedu terbentuk.

Apakah ciri batu empedu?

Sebilangan besar orang yang mengalami ciri batu empedu atau apa yang disebut "batu empedu senyap". Sebilangan dari mereka juga tidak memerlukan rawatan. Biasanya keadaan ini dikesan secara tidak sengaja semasa pesakit melakukan pemeriksaan lain yang melibatkan organ di rongga perut.

Namun, ada juga yang menunjukkan sebilangan ciri batu empedu yang menunjukkan perlunya rawatan perubatan. Ciri-ciri ini merangkumi:

Sakit perut

Sakit perut yang berulang adalah tanda batu empedu yang paling biasa. Rasa sakit biasanya muncul selepas makan dan boleh bertahan selama beberapa jam sebelum hilang.

Dilaporkan dari Kesihatan.com, ahli gastroenterologi dan profesor perubatan klinikal di Pusat Perubatan Wexner dalam Universiti Negeri Ohio, Edward Levine, MD, mengatakan, rasa sakit biasanya dirasakan di perut kanan atas berhampiran tulang rusuk.

Walau bagaimanapun, kesakitan juga dapat memancar ke punggung atas. Atau ke bahagian tengah perut. Biasanya kesakitan ini dikenali sebagai sakit kolik bilier atau serangan pundi hempedu.

Sekiranya dalam beberapa jam rasa sakit tidak reda, anda mungkin mengalami masalah pundi hempedu yang teruk. Sebaliknya, jika rasa sakit itu singkat ketika makan atau selepas makan, itu mungkin bukan tanda batu empedu. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi tanda masalah lain dengan pencernaan.

Tidak menjadi lebih baik walaupun selepas mengambil ubat penghilang rasa sakit

Orang yang tidak dapat menahan sakit perut selepas makan, biasanya akan mengambil ubat penghilang rasa sakit tanpa resep. Sekiranya anda pernah melakukan ini sebelum ini, tetapi sakit perut anda tidak hilang, itu boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai batu empedu.

Terutama jika rasa sakit benar-benar bertambah baik ketika anda membuang air kecil, buang air besar atau ketika anda menukar posisi. Ini boleh menjadi tanda batu empedu yang perlu anda perhatikan.

Jaundis

Ciri-ciri ini adalah salah satu yang paling biasa, menandakan masalah dengan pundi hempedu dewasa. Penyakit kuning bermaksud bahawa anda mengalami perubahan warna kulit kuning, serta menguning mata anda.

Selain itu, gejala penyakit kuning juga muncul, seperti air kencing gelap dan najis pucat. Keadaan ini boleh berlaku kerana ada kemungkinan besar batu empedu tersekat di saluran empedu dan menyebabkan penyumbatan.

Penyumbatan menyebabkan bilirubin berkumpul di pundi hempedu. Bilirubin adalah pigmen yang memberikan warna kuning, yang akhirnya menyebabkan seseorang mengalami penyakit kuning.

Pankreatitis

Pankreatitis atau keradangan pankreas adalah ciri umum batu empedu. Pankreas membebaskan enzim pencernaan ke saluran yang sama dengan saluran empedu. Kerana masih berkaitan, jika terdapat penyumbatan pada saluran empedu, ia juga akan mempengaruhi keadaan pankreas.

Sekiranya terdapat batu empedu yang menyekat saluran, ia boleh menyebabkan keradangan dan menyebabkan sakit perut. Selain sakit perut, radang pankreas juga dapat menyebabkan gejala mual, muntah, nadi dan demam.

Mual

Banyak gangguan kesihatan menunjukkan gejala mual. Batu empedu adalah salah satu daripadanya. Oleh kerana itu, orang yang merasa mual sering membuat kesalahan terhadap masalah kesihatan yang lain, padahal mereka mempunyai batu empedu.

Untuk mengetahui perbezaannya, mual yang mencirikan batu empedu biasanya berulang. Mual boleh diikuti dengan muntah, biasanya berulang dan biasanya berlaku selepas makan.

Keadaan lain yang sering dianggap sebagai ciri batu empedu

Berat badan berubah

Walaupun bukan gejala yang biasa, tetapi biasanya perubahan berat badan sering mempengaruhi batu empedu. Sekiranya anda gemuk dan mengalami penurunan berat badan yang melampau, anda berisiko terkena batu empedu.

Menurunkan berat badan dengan cepat lebih cenderung untuk membentuk batu empedu. Oleh itu, jika selepas diet anda mengalami gejala yang disebutkan sebelumnya, anda harus segera berjumpa doktor.

Kelainan semasa pemeriksaan perut

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, batu empedu biasanya dikesan secara tidak sengaja ketika pesakit menjalani pemeriksaan lain. Contohnya, jika pesakit melakukan ultrasound abdomen (abdomen), kelainan akan terlihat pada pundi hempedu.

Kelainan boleh menjadi pembengkakan atau penebalan dinding yang merupakan tanda keradangan. Sekiranya ini dijumpai, doktor biasanya akan melihat lebih jauh untuk memastikan keadaannya disebabkan oleh batu empedu atau masalah pundi hempedu yang lain.

Demikian penjelasan mengenai ciri-ciri batu empedu. Sekiranya anda mengalami ciri-ciri ini, anda perlu berjumpa doktor. Doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan untuk merawat batu empedu.

Rawatan yang mungkin dilakukan adalah melarutkan batu empedu dengan ubat khas atau melakukan pembedahan untuk membuang pundi hempedu. Walaupun pundi kencing dikeluarkan, hempedu masih dapat dihasilkan oleh hati dan masih dapat mengalir melalui pundi hempedu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!