Kesihatan

Mencukur Selalunya Menjadikan Rambut Tumbuh? Inilah Cara Memperbaikinya!

Ramai orang menganggap mereka mempunyai jerawat, tetapi ternyata pertumbuhan rambut ke dalam kulit atau rambut yang tumbuh ke dalam. Merosakkan rambut yang tumbuh ke dalam jerawat kerana mudah kelihatan serupa.

Sebab dan rawatan untuk rambut dan jerawat yang tumbuh ke dalam adalah berbeza, jadi penting untuk mengenal pasti dengan tepat. Baiklah, untuk mengetahui perbezaannya rambut yang tumbuh ke dalam dan jerawat, mari, lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Gunakan Topeng Lembaran Setiap Hari, Adakah Mungkin atau Tidak?

Beza rambut yang tumbuh ke dalam dan jerawat

Dilaporkan dari Very Well Health, perkembangan jerawat dan rambut yang tumbuh semula datang dari pelbagai sebab. Perbezaan antara rambut yang tumbuh ke dalam dan jerawat pada kulit yang perlu anda ketahui, seperti berikut.

Punca jerawat

Secara umum, jerawat terbentuk apabila minyak dan sel kulit mati menyekat pembukaan folikel rambut atau liang. Apabila liang-liang menjadi penuh dengan minyak dan bakteria penyebab jerawat, tekanan dapat merosakkan dinding folikel.

Semua bahan ini tumpah ke kulit sekitarnya, menyebabkan kerengsaan, kemerahan, dan pembengkakan, mengakibatkan jerawat. Biasanya, jerawat tumbuh di kawasan lain seperti dahi, dada, atau belakang.

Jerawat juga boleh muncul di kawasan janggut untuk lelaki, tetapi boleh tumbuh di hidung dan dahi. Sekiranya anda mempunyai jerawat di mana anda belum mencukur atau wax maka kemungkinan akan menyebabkan jerawat.

Punca rambut tumbuh ke dalam

Rambut yang tumbuh tumbuh di folikel rambut, tetapi tidak terbentuk dengan menyumbat liang. Biasanya, rambut tumbuh lurus ke atas dan keluar dari liang pori. Tetapi kadang-kadang ke dalam atau ke sisi yang disebut rambut yang tumbuh ke dalam.

Kulit yang ada rambut yang tumbuh ke dalam mungkin dicirikan oleh kemerahan, bengkak, dan kadang-kadang nanah. Benjolan yang dihasilkan dapat dilihat begitu besar, seperti jerawat, sehingga sering disalahpahami.

Sekiranya anda sering mencukur, lilin, dan mencabut, kemungkinan rambut tumbuh kembali di kawasan itu juga akan meningkat. Semasa rambut tumbuh kembali, bahagian tepi yang tajam menjadikannya lebih mudah untuk menembusi kulit.

Rambut tumbuh boleh diarahkan dengan mudah dan mula tumbuh semula ke dalam kulit daripada keluar dari liang. Sama seperti jerawat, rambut yang tumbuh ke dalam juga boleh menyakitkan.

Tidak jarang, anda mungkin dapat melihat rambut tepat di bawah permukaan kulit atau di kepala noda yang bengkak. Pada lelaki, rambut yang tumbuh ke dalam adalah yang paling biasa di kawasan janggut.

Sementara untuk wanita, rambut yang tumbuh ke dalam biasanya terjadi di kawasan kaki, ketiak, bibir, dan alis yang merupakan kawasan di mana cukur atau waxing dilakukan.

Bagaimana mengatasi rambut yang tumbuh semula?

Sekiranya anda hanya mempunyai beberapa rambut yang tumbuh ke dalam, mereka biasanya akan sembuh sendiri dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, menggunakan scrub muka atau badan di kawasan yang rentan terhadap rambut yang tumbuh ke dalam juga dapat membantu menjaga rambut terangkat dan mencegah rambut yang tumbuh ke dalam.

Selain itu, anda juga perlu mengubah teknik mencukur untuk mengelakkan pertumbuhan rambut ke dalam kulit. Jangan cuba mencukur terlalu dekat dan pastikan anda menggunakan krim pencukur yang baik.

Sementara itu, jika anda mempunyai banyak rambut yang tumbuh ke dalam terutama menyebabkan kemerahan, radang, dan sakit maka anda memerlukan ubat resep untuk mengawalnya. Antibiotik topikal biasanya digunakan pada kawasan merah atau meradang.

Kes rambut yang tumbuh ke dalam boleh menyebabkan hiperpigmentasi pasca-inflamasi atau kegelapan pada kulit. Untuk itu, anda boleh merawat kawasan di mana rambut tumbuh ke dalam menggunakan tretinoin atau asam azelaic.

Sekiranya masalah rambut yang tumbuh ke belakang berlanjutan, segera berjumpa doktor. Bahagian rambut yang tumbuh ke dalam dapat menyakitkan, bengkak, dan kelihatan seperti jangkitan sehingga memerlukan rawatan perubatan lebih lanjut.

Baca juga: Titik Putih di Muka: Punca dan Cara Mengatasinya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!