Kesihatan

Ini adalah posisi tidur yang disyorkan dan dilarang bagi wanita hamil dengan plasenta previa

Wanita hamil dengan plasenta previa harus memperhatikan kedudukan tidur. Kerana, posisi tidur bukan hanya masalah keselesaan ketika berehat, tetapi juga menyumbang kepada kesihatan ibu dan janin.

Oleh itu, agar wanita hamil dapat memahami lebih lanjut mengenai kedudukan tidur wanita hamil dengan plasenta previa, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Adakah Anda Memerlukan Tempat Tidur semasa Kehamilan? Mari lihat sebab perubatan berikut

Apakah plasenta previa?

Melancarkan dari halaman Klinik MayoPlasenta previa adalah keadaan yang berlaku apabila plasenta bayi merangkumi sebahagian atau seluruh serviks ibu (leher rahim). Plasenta itu sendiri adalah struktur yang berkembang di rahim semasa kehamilan.

Plasenta mempunyai fungsi untuk membekalkan oksigen dan nutrien kepada janin. Harap maklum bahawa plasenta previa adalah keadaan yang memerlukan perhatian. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan berat semasa mengandung dan melahirkan anak.

Punca sebenar plasenta previa masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko untuk plasenta previa, termasuk:

  • Mengalami parut pada rahim, seperti bekas luka dari pembedahan sebelumnya, seperti pembedahan caesar atau penyingkiran fibroid rahim
  • Pernah mengalami previa plasenta pada kehamilan sebelumnya
  • kedudukan bayi breech
  • Mengandung anak kembar atau lebih dari dua orang
  • Adakah anda pernah mengalami keguguran?
  • Lebih dari 35 tahun
  • Asap.

Gejala plasenta previa

Gejala utama keadaan ini adalah pendarahan yang berlaku dari ringan ke berat dari faraj yang berlaku secara tiba-tiba. Sebilangan wanita juga mengalami kontraksi. Beberapa gejala lain yang memerlukan perhatian dan memerlukan rawatan perubatan segera termasuk:

  • Kekejangan atau kesakitan
  • Pendarahan yang muncul dan berhenti, yang boleh muncul semula beberapa hari atau minggu kemudian
  • Pendarahan pada trimester kedua kehamilan.

Keadaan ini mesti diatasi dengan segera. Ini kerana terdapat komplikasi yang perlu diperhatikan, seperti pendarahan faraj yang teruk, yang boleh terjadi semasa bersalin atau beberapa jam pertama setelah kelahiran.

Bukan hanya itu, komplikasi lain boleh berupa kelahiran pramatang. Kerana, pendarahan berat boleh menyebabkan pembedahan caesar darurat, ketika kehamilan belum habis.

Perhatikan, ini adalah posisi tidur wanita hamil dengan plasenta previa

Sebilangan besar wanita yang mengalami keadaan ini memerlukan rehat di atas katil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan, termasuk posisi tidur. Berikut adalah beberapa posisi tidur bagi wanita hamil dengan plasenta previa.

1. Kedudukan sisi

Kedudukan tidur yang disyorkan untuk wanita hamil yang mengalami keadaan ini adalah posisi sisi. Walaupun, Persatuan Kehamilan Amerika, mengatakan bahawa posisi tidur terbaik semasa mengandung adalah "SOS" alias tidur di sisi anda, terutama berbaring di sebelah kiri anda.

Ini kerana tidur di sebelah kiri anda dapat meningkatkan jumlah darah dan nutrien yang dapat mencapai plasenta dan janin.

Untuk melegakan tekanan di bahagian belakang dan menjadikannya lebih selesa, wanita hamil boleh membengkokkan kaki dan lutut, kemudian meletakkan bantal di antara kaki.

Sebaliknya, tidur di sebelah kiri anda juga dapat membantu mengurangkan tekanan pada hati dan ginjal, sehingga dapat berfungsi dengan baik.

2. Kedudukan tidur separuh duduk

Tambahan pula, posisi tidur yang boleh dilakukan oleh ibu hamil adalah posisi duduk setengah atau dibantu oleh sokongan. Mengangkat bahagian atas badan dengan beberapa bantal dapat membantu mengurangkan pedih ulu hati.

Baca juga: Placenta Previa

Kedudukan tidur untuk dielakkan

Apabila wanita hamil mengalami plasenta previa, sangat penting untuk memperhatikan kedudukan tidur. Terdapat beberapa posisi tidur yang perlu dielakkan untuk wanita hamil yang mengalami keadaan ini, termasuk:

1. Perut

Kedudukan tidur yang tidak digalakkan untuk wanita hamil yang mempunyai keadaan ini terdedah. Ini kerana, seiring bertambahnya usia kehamilan, perut mengalami perubahan fizikal, yang menyukarkan wanita hamil untuk tidur di perutnya.

2. terlentang

Apabila anda berbaring telentang selepas trimester pertama kehamilan, berat rahim dapat menurunkan aliran darah di vena cava, urat yang membawa darah dari bahagian bawah badan ke jantung. Apabila ini berlaku, terdapat risiko penurunan aliran darah ke rahim dan janin.

Melancarkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini pada trimester ketiga, dari minggu ke-28 kehamilan dan seterusnya, tidur dalam posisi ini juga dapat memberi tekanan pada saluran darah utama yang membawa darah ke rahim.

Tekanan ini dapat mengurangkan bekalan oksigen ke janin. Sebaliknya, kedudukan ini juga dapat menyebabkan sakit belakang, masalah pernafasan, masalah sistem pencernaan, hingga tekanan darah rendah yang dapat menyebabkan penurunan peredaran darah ke jantung dan bayi.

Penyelidikan pada tahun 2019 mendapati bahawa tidur di punggung meningkatkan risiko anda kelahiran mati atau kelahiran mati, sejumlah kajian lain mencapai kesimpulan yang sama.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai kedudukan tidur wanita hamil dengan plasenta previa yang disyorkan dan harus dielakkan. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai masalah ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Ada soalan lebih lanjut mengenai kehamilan? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!