Kesihatan

Ini tidak sewenang-wenangnya, ini adalah prosedur dan petunjuk perlunya pembedahan ganglion

Sekiranya anda mengalami benjolan di pergelangan tangan atau kaki, anda mungkin mengalami sista ganglion. Kista Ganglion adalah benjolan bukan kanker yang mengisi dengan cecair dan boleh menyebabkan kesakitan. Sekiranya diperlukan, doktor akan mencadangkan pembedahan ganglion.

Walaupun ada juga ganglion yang tidak menyebabkan kesakitan, tetapi dalam beberapa kes perlu dilakukan pembedahan kerana ganglion menyebabkan kesakitan yang berlebihan.

Kesakitan timbul kerana saraf dimampatkan oleh ketulan ganglion itu sendiri.

Prosedur pembedahan ganglion

Sebelum melakukan pembedahan, doktor akan membuat diagnosis terlebih dahulu. Doktor melakukan pemeriksaan bermula dari pemeriksaan fizikal, dengan menekan benjolan. Tekanan digunakan untuk menentukan kesan kesakitan yang dirasakan.

Doktor kemudian akan menentukan sama ada benjolan itu berisi cecair atau padat. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan meneruskan pemeriksaan dengan ujian X-Ray atau pengimejan resonans magnetik (MRI).

Pemeriksaan berlapis ini adalah untuk memastikan bahawa benjolan tidak disebabkan oleh tumor atau artritis. Melalui pemeriksaan ini, doktor juga dapat menemui keadaan lain, seperti jika terdapat kista tersembunyi.

Untuk menentukan diagnosis akhir, doktor akan mengeluarkan cecair dari benjolan. Cecair dari kista ganglion akan tebal dan jelas atau lut. Sekiranya ganglion disahkan, doktor anda mungkin mengesyorkan prosedur lain, selain pembedahan.

Rawatan sebelum pembedahan ganglion

Dipetik dari Klinik MayoSelain pembedahan, doktor mempunyai dua prosedur lain untuk merawat kesakitan yang disebabkan oleh ganglion, iaitu:

Prosedur imobilisasi

Doktor akan mencadangkan penggunaan alat bantu seperti pendakap pada lokasi pertumbuhan ganglion. Dengan tekanan alat tersebut dapat membuat ganglion mengecut dan mengurangkan rasa sakit yang muncul. Malangnya kaedah ini dianggap tidak berkesan kerana ganglion dapat membesar semula.

Prosedur aspirasi

Ini adalah prosedur untuk mengeluarkan cecair dengan memasukkan jarum di tempat benjolan. Walau bagaimanapun, kaedah ini juga dianggap tidak berkesan, kerana benjolan dapat tumbuh kembali dari masa ke masa.

Apabila kedua-dua prosedur di atas tidak berjaya menangani kesakitan akibat ganglion, doktor akan mengesyorkan pembedahan ganglion. Walaupun dianggap sebagai prosedur yang berkesan, setelah pembedahan masih ada kemungkinan kista ganglion akan kembali.

Bagaimana pembedahan ganglion dilakukan?

Pada masa pembedahan pesakit akan diberi anestetik tempatan atau pesakit akan terus sedar semasa operasi.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, pesakit boleh diberi anestesia umum. Semuanya bergantung pada keputusan doktor.

Melalui pembedahan, doktor akan membuang benjolan bersama 'akar' yang melekat pada tisu di bawah kulit, seperti pada sendi, tendon atau saluran darah di sekitarnya.

Proses pemulihan selepas pembedahan ganglion

Selepas pembedahan, pesakit secara amnya dapat pulang ke rumah dan melakukan rawatan diri. Di samping itu, pesakit juga perlu:

  • Menggunakan pembalut di kawasan pembedahan selama beberapa hari, mengikut arahan doktor
  • Doktor mungkin memberi anda ubat penahan sakit, jika diberikan maka anda perlu mengambilnya mengikut preskripsi
  • Akhirnya, anda perlu berehat dari melakukan aktiviti berat untuk seketika sehingga keadaannya pulih sepenuhnya. Kerana pergerakan ekstrim di pergelangan tangan atau kaki yang baru saja dikendalikan dapat meningkatkan risiko bengkak

Ini adalah maklumat mengenai pembedahan ganglion secara umum. Sekiranya anda masih mempunyai soalan, anda boleh berbincang dengan doktor anda secara langsung.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!