Kesihatan

Fahami Manfaat dan Risiko Seratus Faraj Sebelum Memulakan Rawatan Ini

Terdapat banyak rawatan atau rawatan badan tradisional yang masih diamalkan di Indonesia hingga kini. Salah satu daripadanya mempercayai manfaat dari seratus vaginanya dan secara rutin melakukannya.

Hundred vagina adalah bentuk rawatan tradisional yang dipercayai dapat menjaga kesihatan organ seks wanita. Tetapi apa faedah rawatan seratus vagina ini dan apa pandangan dari pihak perubatan? Inilah penjelasan penuh.

Apa itu ratus puki?

Ratusan faraj adalah salah satu cara merawat organ seks wanita dengan penyejatan. Uap yang digunakan berasal dari rempah dan ramuan tradisional yang dipercayai dapat mengekalkan kesihatan vagina.

Di Indonesia, seratus vaginanya bukanlah perkara baru, kerana sudah lama dilakukan. Walau bagaimanapun, di Amerika Syarikat atau negara-negara lain, mengepul vagina adalah perkara yang aneh.

Pada tahun 2015, pelakon Gwyneth Paltrow, melalui sebuah artikel mendedahkan bahawa dia telah melakukan ratusan vagina. Dia mengatakan bahawa seratus dapat membersihkan vagina, membebaskan tenaga dan juga dapat menyeimbangkan hormon wanita.

Kerana berita ini, ada kebaikan dan keburukan mengenai manfaat ratusan vagina dan kesan sampingannya bagi tubuh. Walaupun kedengarannya menjanjikan kerana jumlah manfaatnya, tetapi ada berbagai penjelasan mengenai risiko yang mungkin dialami jika melakukan seratus vagina.

Manfaat beratus-ratus vagina yang telah lama dipercayai

Terima kasih kepada artikel Gwyneth Paltrow, orang tahu bahawa terdapat beratus-ratus faedah vagina yang dipercayai, seperti pembersihan vagina, pembebasan tenaga dan keseimbangan hormon.

Lebih daripada itu, ternyata ada tuntutan lain mengenai faedah dari seratus vagina. Seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan, beberapa faedah yang dapat diperoleh melalui ratus vagina termasuk:

  • Melegakan kemurungan
  • Mengatasi buasir
  • Rawat jangkitan
  • Mengatasi kemandulan
  • Melegakan sakit kepala
  • Atasi masalah pencernaan
  • Mengatasi keletihan
  • Mengurangkan kesakitan

Walau bagaimanapun, faedah ini hanyalah tuntutan, dan belum terbukti melalui penyelidikan saintifik. Sebaliknya, sebilangan pakar mengatakan bahawa beratus-ratus vagina sebenarnya boleh memberi kesan sampingan yang buruk pada organ seks wanita.

Risiko seratus faraj

Dilaporkan dari Womenshealthmag, Mary Jane Minkin, MD, profesor klinikal ob-gyn di Yale School of Medicine, mengatakan bahawa terdapat sekurang-kurangnya 3 risiko jika melakukan ratus vagina, iaitu terbakar sinar matahari, bakteria semula jadi yang terganggu dan risiko tidak mendapat apa-apa atau hilang.

1. Kulit terbakar

Melakukan seratus vaginanya bermakna anda akan duduk di kerusi khas di mana rempah atau ramuan herba disejat. Anda akan duduk sebentar sambil merasakan wap panas naik dari ramuan di bawah anda.

Nampaknya, penyejatan boleh berisiko membakar kulit faraj anda. Sekiranya seorang wanita mengalami luka bakar pada alat kelaminnya, ia boleh menyebabkan masalah yang lebih besar.

Bukan sahaja mengatasi luka bakar di bahagian luar faraj, tetapi luka bakar yang teruk juga boleh mempengaruhi pundi kencing dan rektum (hujung usus besar).

Seorang wanita berusia 62 tahun telah mengalaminya. Dia mengalami luka bakar tahap kedua atau juga biasa disebut luka bakar tahap kedua pada alat kelaminnya setelah melakukan seratus rawatan vagina.

2. Mengganggu ekosistem faraj

Menguap vagina sebenarnya boleh mengganggu ekosistem faraj, kerana ini akan mengganggu bakteria semula jadi yang tinggal di sana.

Apabila keseimbangan semula jadi mikroorganisma di dalam vagina terganggu, ia boleh mencetuskan penyakit vaginosis bakteria. Di mana penyakit ini boleh menyebabkan gatal pada faraj.

3. Ratusan tidak memberi kesan

Ratusan vagina boleh dilakukan sendiri di rumah atau di pusat kecantikan. Sekiranya anda melakukannya di pusat kecantikan maka anda perlu membayar perkhidmatan tersebut.

Namun, adakah faedah itu setimpal dengan harga yang dibayar? Sayangnya, sehingga kini tidak ada garis panduan perubatan yang secara khusus membuktikan manfaat ratus vagina boleh dipercayai.

Sementara itu, seratus vagina masih diklaim sebagai salah satu cara untuk mengimbangi hormon wanita. Sedangkan dari sudut pandang perubatan, dikatakan bahawa tidak ada hubungan antara penyejatan faraj dan penciptaan hormon.

Proses pembuatan hormon adalah di ovari, sehingga suara mengepul vagina tidak masuk akal. Bagaimanapun, wap yang dirasakan di permukaan vagina tidak akan dapat masuk dan bergerak jauh sehingga sampai ke ovari.

Tanpa ratus, vagina dapat membersihkan dirinya

Sekiranya pelbagai faedah dari seratus vaginanya dianggap tidak masuk akal dan tidak dapat dibuktikan secara perubatan, maka tuntutan ratus vagina dapat membersihkan organ intim wanita tidak dapat disahkan.

Faraj mempunyai keupayaan untuk membersihkan diri. Jadi tidak perlu wap herba. Dari apa yang telah terbukti, lebih banyak usaha untuk membersihkan vagina sebenarnya boleh memberi kesan negatif.

Dipetik dari Livescience, beberapa kaedah pembersihan vagina seperti douching lebih cenderung mendapat vaginosis bakteria. Douching itu sendiri adalah proses memasukkan cecair pembersih ke dalam vagina menggunakan alat khas.

Oleh itu, dari sudut perubatan, ratus vagina dianggap lebih berisiko daripada dianggap sebagai proses yang bermanfaat.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan organ seks wanita? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!