Kesihatan

Apa bahaya membuang air besar untuk kesihatan? Selain Membuat Ketagihan, Inilah Yang Perlu Anda Perhatikan!

Kini vaping adalah gaya hidup bagi sesetengah orang. Walaupun sering dianggap lebih selamat daripada rokok pada umumnya, ternyata terdapat pelbagai bahaya membuang yang perlu anda perhatikan. Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah ulasan mengenai vaping dan juga bahaya untuk kesihatan badan.

Apa itu vaping?

Isu yang lebih berbahaya, menghisap rokok atau rokok, masih sering dipersoalkan. Vape adalah sejenis e-rokok.

Secara luaran, e-rokok menggunakan pelbagai nama. Selain vaping terdapat juga mod yang disebut, sistem tangki, e-cigs, e-hookah, dan sistem penghantaran nikotin elektronik (TAMAT).

Tetapi mereka semua bekerja lebih kurang sama. Menggunakan cecair yang biasanya mengandungi nikotin, dicampur dengan perasa.

Kemudian melalui alat yang telah dirancang khusus untuk menukar cecair menjadi aerosol atau wap dan kemudian dihirup oleh pengguna.

Fahami lebih banyak bahaya dari rokok atau rokok biasa?

Tidak menggunakan tembakau tidak bermaksud bahawa rokok atau e-rokok lain lebih selamat daripada rokok pada umumnya. Agar tidak tersilap, anda perlu memahami bahaya merokok berbanding membuang angin di bawah.

Menurut CDC, memang benar bahawa e-rokok lebih selamat daripada rokok pada umumnya. Tetapi itu tidak bermaksud e-rokok tidak berbahaya. Kerana masih mengandungi nikotin yang berbahaya bagi tubuh.

Di samping itu, semasa membincangkan bahaya rokok berbanding pengosongan, anda perlu mengetahui perbezaan kesan kedua asap tersebut. Terdapat 7000 campuran bahan kimia yang boleh mematikan asap rokok. Ini menjadikan vaping kelihatan lebih selamat.

Namun, masih ada kesan menghisap asap yang perlu diperhatikan, kerana berpotensi mengandung logam berat seperti plumbum dan juga agen penyebab barah. Jangan lupa juga bahawa vaping adalah objek elektronik, yang menggunakan bateri sebagai sumber kuasa.

Bateri e-rokok yang rosak boleh menyebabkan kebakaran dan letupan, sebahagiannya boleh menyebabkan kecederaan serius. Menurut CDC, kebanyakan letupan berlaku semasa bateri e-rokok sedang diisi.

Secara amnya, vaping juga mempunyai pelbagai risiko berbahaya bagi tubuh. Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah senarai bahaya pengosongan yang mungkin dialami pengguna.

Bahaya e-rokok, termasuk pembaziran

Rokok elektronik telah menjadi cara hidup sesetengah orang. E-rokok dianggap sebagai pengganti rokok yang lebih selamat. Walaupun e-rokok, termasuk vaping, juga berbahaya bagi kesihatan tubuh.

Masih ramai yang mempersoalkan sama ada vaping atau rokok lebih berbahaya. Sama seperti rokok biasa, vaping juga boleh menyebabkan beberapa risiko kesihatan jangka panjang, seperti:

Kesihatan paru-paru

Walaupun tidak mengandungi tembakau, itu tidak bermaksud bahaya e-rokok lebih ringan daripada rokok tembakau. Lebih-lebih lagi, vape digunakan oleh merokok, tentu ini secara langsung boleh mempengaruhi kesihatan paru-paru anda.

Kerana bahan kimia yang terkandung dalam cecair vape dapat menyebabkan reaksi keradangan dan merosakkan tisu paru-paru.

Tidak hanya itu, diasetil yang terkandung dalam e-rokok juga dapat menyebabkan bronkiolitis obliterans, atau lebih dikenal sebagai popcorn paru-paru.paru-paru popcorn).

Memudaratkan hati

Vape juga mempunyai kandungan yang sama dengan rokok biasa, iaitu tembakau. Walaupun tidak sebanyak rokok tembakau, nikotin yang terkandung di dalam vaping juga dapat menyebabkan gangguan pada arteri.

Ini boleh mempengaruhi kerja jantung sehingga bahaya memancut pada lelaki adalah risiko peningkatan penyakit jantung.

Menyebabkan ketagihan

Kehadiran nikotin yang terkandung dalam vape boleh menyebabkan kesan pergantungan. Bukan hanya itu, bahaya meletup bagi lelaki kerana bahan kimia juga boleh memberi kesan buruk kepada tubuh.

Merosakkan gigi dan gusi

Penggunaan vaping juga dapat menyebabkan beberapa gangguan pada gigi dan mulut, seperti jangkitan gusi, rongga, mulut kering, bau mulut, kehilangan gigi, dan kerosakan gigi.

Bukan hanya itu, kandungan nikotin dalam pengosongan juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang ditandai dengan noda pada gigi atau perubahan warna gigi.

Vaping boleh mencetuskan sel barah

Kandungan nikotin cair bersama dengan pelarut propilena glikol, gliserin, dan glikol dieter dalam vape akan menghasilkan zat nitrosamin. Bahan ini boleh mencetuskan barah.

Mulut menjadi lebih kering

Kandungan propilena glikol dalam pengosongan boleh menyebabkan mulut kering. Ia juga akan dikaitkan dengan bau mulut, sariawan, dan kerosakan gigi. Untuk mengatasi mulut kering, minum banyak air boleh melarutkan kandungan vape.

Bahaya meletup bagi wanita

Anggapan bahawa e-rokok lebih selamat daripada rokok pada umumnya, menjadikan beberapa orang beralih. Ada yang beralih menggunakan e-rokok untuk mengurangkan risiko mereka, yang lain berharap bahawa e-rokok dapat menjadi peralihan sebelum berhenti merokok.

Tidak terkecuali bagi wanita yang ingin berhenti merokok. Bahaya memukul wanita adalah ketika mereka hamil dan perlu berhenti merokok. Mereka akhirnya memilih e-rokok, seperti yang ditunjukkan oleh sebuah penelitian, bahawa vaping adalah pilihan peralihan sebelum berhenti merokok.

Walaupun terdapat bahaya membuang air besar bagi wanita hamil yang masih harus berhati-hati kerana kandungan nikotin yang beracun untuk perkembangan janin.

Di samping itu, bahaya mengongkong wanita juga boleh menyebabkan kemandulan. Kerana boleh melambatkan penanaman embrio yang disenyawakan.

Bahaya meraba-raba remaja

Vaping memperkenalkan nikotin ke dalam badan yang diketahui sangat ketagihan. Beberapa bahaya menggegarkan remaja, seperti perkembangan otak yang perlahan, mempengaruhi ingatan, tumpuan, pembelajaran, kawalan jantung, dan perhatian.

Bukan hanya itu, bahaya mengongkong remaja lain meningkatkan risiko ketagihan di kemudian hari. E-rokok atau vaping juga boleh menyebabkan kerosakan paru-paru dan juga kematian.

Selain menjengkelkan paru-paru, vaping boleh mempengaruhi cara berfikir, bertindak, dan perasaan remaja. Sekiranya anda terus membuang air besar, pastikan banyak bahaya kesihatan bersembunyi.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda membuang angin dan mempunyai tanda-tanda berbahaya. Tanda dan gejala yang dimaksudkan adalah batuk, sesak nafas atau sakit dada, mual, muntah, cirit-birit, keletihan, demam, dan penurunan berat badan.

Bahaya vaping dilihat dari kandungannya

Walaupun banyak orang sudah tahu sama ada vaping rokok lebih berbahaya atau rokok biasa, ia tetap tidak menghentikan tabiat buruk ini. Vape dianggap tidak lebih berbahaya daripada rokok biasa sehingga tidak diendahkan.

Perlu difahami, apa-apa jenis rokok, termasuk mengetap, juga membahayakan tubuh. Berikut adalah beberapa bahan yang menjadikan kesan asap vape berbahaya, termasuk:

Nikotin

Nikotin adalah bahan kimia yang boleh didapati dalam pelbagai produk tembakau. Bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan, sensasi terbakar di mulut dan tekak, mual, dan meningkatkan metabolisme tubuh.

Bahaya nikotin tidak hanya mempengaruhi pengguna vape. Tetapi juga untuk orang lain yang menyedut asap. Oleh kerana nikotin terkandung dalam asap, kesan asap mengepul juga boleh membahayakan orang lain yang menghirupnya.

Propilena glikol

Propylene glycol adalah sebatian kimia yang dibenarkan untuk digunakan sebagai bahan tambahan makanan (BTP). Cuma penggunaannya harus sesuai dengan peraturan pengambilan harian yang boleh diterima atau pengambilan harian yang boleh diterima (ADI).

Tetapi, jika dimakan melebihi had yang munasabah, sebatian kimia ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Nitrosamin khusus tembakau

Nitrosamin khusus tembakau adalah sekumpulan sebatian karsinogenik (penyebab barah) yang terdapat dalam produk tembakau. Sebatian ini dihasilkan oleh nikotin dan alkaloid dari tembakau.

Rasa buatan

Bahan kimia ini boleh merosakkan silia, yang merupakan barisan pertahanan pertama di paru-paru dengan mengubah ekspresi gen yang berkaitan dengan pengeluaran dan fungsi silia.

Dietilena glikol

Dietilena glikol atau DEG adalah sebatian tidak berwarna, tidak berbau, yang mempunyai rasa manis. Biasanya sebatian ini digunakan dalam cecair antibeku, minyak brek, rokok, kepada dadah.

Sekiranya dimakan secara sembarangan, DEG boleh menyebabkan keracunan yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Jadi, mulai sekarang anda harus berhati-hati menggunakan vape ini. Jangan biarkan anda merasakan risiko yang boleh membahayakan badan anda. Sebelum menggunakannya, anda harus memikirkan risiko yang akan berlaku selepas itu.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai vaping atau e-rokok? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!