Kesihatan

Bagus untuk Diet, Ayuh, Ketahui 3 Fakta Unik ini mengenai Buah Ajaib

Sekiranya anda mencari buah-buahan yang enak dan eksotik untuk menambah diet anda, maka buah ajaib adalah pilihan yang sangat baik.

Buah keajaiban mempunyai banyak faedah untuk badan. Bermula dari membantu menurunkan berat badan, meningkatkan kesihatan penglihatan, hingga menjadikan sistem imun anda lebih kuat.

Baca juga: Bukan hanya menurunkan berat badan, ini adalah rangkaian manfaat buah manggis untuk kesihatan

Apa itu buah ajaib?

Dilaporkan dari , buah ajaib Ia mempunyai nama Latin Synsepalum dulcificum. Juga dikenali sebagai buah ajaib, buah ini dapat mengubah rasa makanan masam menjadi makanan manis.

Buah keajaiban berasal dari Afrika Barat dan banyak digunakan sebagai pemanis dalam minuman. Mekanisme pengubahan rasa yang berlaku ketika memakan buah ini disebabkan oleh glikoprotein yang disebut miraculin.

Kompaun ini pertama kali ditemui oleh penyelidik Jepun Kenzo Kurihara pada tahun 1968. Walaupun miraculin itu sendiri tidak manis, ia dapat mengikat reseptor pada deria rasa, dan menyebabkan makanan masam menjadi manis.

Kesannya biasanya berlangsung dari setengah jam hingga dua jam, dengan intensiti menurun dari masa ke masa.

2. Kandungan nutrien pada buah ajaib

Buah ini pada dasarnya bukan sumber nutrien yang baik. Tetapi terdapat sejumlah besar vitamin C, vitamin K, vitamin A, vitamin E dan pelbagai asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk pelbagai fungsi.

Buah ini juga rendah kalori, iaitu hanya 1/2 kalori per beri-miliknya. Lain daripada itu, buah ajaib Ia juga mengandungi sejumlah sebatian polifenolik dan antioksidan yang baik untuk menangkal radikal bebas.

Baca juga: Khasiat Daun Binahong, Merawat Buah Pinggang kepada Diabetes

3. Faedah kesihatan buah ajaib

Manfaat yang paling ketara dari buah ini adalah kemampuannya menguruskan gejala diabetes. Di samping itu, terdapat juga beberapa faedah kesihatan yang lain, termasuk:

Menguruskan diabetes

Mungkin manfaat kesihatan utama buah ini dinikmati oleh pesakit diabetes. Mereka boleh menggantikan gula dalam diet mereka dengan beri ini dengan selamat.

Terlepas dari pengaruh rasa, beberapa bahan aktif dalam buah ini secara semula jadi dapat mengurangkan kepekaan insulin. Sudah tentu ini adalah berita baik bagi sesiapa sahaja yang ingin mengekalkan kadar gula darah dalam tubuhnya.

Menurunkan berat badan

Sebagai buah rendah kalori dan bebas gula, buah ajaib dapat membantu dalam usaha menurunkan berat badan.

Ini bukan hanya menyumbang kepada pengambilan kalori secara keseluruhan. Tetapi juga mencegah badan bertambah, kerana buah ini tidak mengandungi gula dan karbohidrat kompleks.

Meningkatkan sistem ketahanan badan

Walaupun hanya mengandungi sedikit vitamin C, buah ini tetap dapat menyokong sistem kekebalan tubuh untuk menjadikannya lebih kuat.

Seperti yang kita ketahui, vitamin C dapat merangsang pengeluaran sel darah putih, yang merupakan garis pertahanan utama tubuh terhadap bakteria penyebab penyakit dan jangkitan.

kesihatan penglihatan

Terdapat juga sebilangan kecil vitamin A yang terdapat dalam buah ini. Oleh itu, jangan terkejut jika anda makan buah ajaib juga boleh memberi kesan terhadap peningkatan kualiti kesihatan mata.

Secara khusus, sebuah kajian menunjukkan bahawa buah ini dikaitkan dengan penurunan risiko degenerasi makula, dan pembentukan katarak, yang sering terjadi seiring bertambahnya usia.

Mempunyai sifat antioksidan

Dilaporkan dari Researchgate, terdapat 12 fenolik dalam daging buah ajaib ini. Sebahagian daripada ini dikenal pasti sebagai kaempferol, dan epicatechin.

Kehadiran sebatian polifenolik ini akan memberi dorongan antioksidan kepada tubuh, sehingga menurunkan kadar radikal bebas dan mengurangkan tekanan oksidatif dalam sistem organ.

Mengatasi gangguan rasa pada pesakit barah

Dilaporkan dari WebMDBuah ini banyak digunakan sebagai rawatan alternatif untuk membantu mengatasi kerosakan pada selera pada lidah pesakit kanser yang menjalani rawatan kemoterapi.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menyokong keberkesanannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!