Kesihatan

8 Soalan Paling Lazim Mengenai Squirting aka Ejakulasi Wanita

Mencangkung adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan ejakulasi wanita. Ia boleh berlaku semasa anda terangsang secara seksual, tetapi tidak semestinya berkaitan dengan orgasme.

Memandangkan para saintis tidak memahami sepenuhnya keadaan ini, dan hanya ada kajian terhad mengenai bagaimana ia berfungsi dan tujuannya. Jadi dalam artikel ini, anda akan mendapat sedikit idea mengenai perkara-perkara di sekitar mencangkung.

Baca juga: 3 Fakta Menarik mengenai Wanita Hamil dan Mainan Seks, Bolehkah Anda Menggunakannya atau Tidak?

1. Apa itu mencangkung?

Mencangkung merujuk kepada pembuangan cecair dari seorang wanita ketika dia merasakan gairah seksual. Cecair ini adalah gabungan urea dan kreatinin, yang dilepaskan oleh kelenjar Skene di dinding vagina berhampiran G-spot.

2. Dari mana asalnya?

Kelenjar Skene, atau "prostat wanita" menghasilkan cecair mencangkung Ia terletak di dinding depan vagina dan mengelilingi uretra. Uretra adalah tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan.

Satu kajian tahun 2017 menunjukkan bahawa kelenjar ini sebenarnya dapat meningkatkan jumlah bukaan di sepanjang uretra untuk menampung sejumlah besar rembesan cecair.

3. Bagaimana rasanya?

Hmm ... sebenarnya ini seperti bertanya bagaimana rasanya melakukan orgasme atau melakukan hubungan seks. Pada dasarnya, setiap orang akan mempunyai jawapan yang berbeza.

Beberapa orang mengatakan ia tidak terasa seperti orgasme. Sementara yang lain menyatakan bahawa rasanya serupa dengan, tetapi sedikit berbeza dengan, orgasme.

Dalam beberapa kes, tekanan pada uretra ketika mengalami mencangkung malah boleh menyebabkan sensasi ingin membuang air kecil.

4. Isi cecair

Selain mengandungi urea dan kreatinin, analisis menunjukkan bahawa cairan ini juga mengandungi fosfatase asid prostat (PSA).

PSA adalah enzim dalam air mani lelaki yang membantu keupayaan berenang sperma. Selain itu, cairan yang keluar ketika wanita mengalami mencangkung Ia juga mengandungi fruktosa yang merupakan bentuk gula.

Sekiranya anda tertanya-tanya, adakah cecair ini sama dengan air kencing? Jawapannya adalah tidak. Walaupun mengandungi sedikit urea, sebahagian besar kandungannya adalah enzim prostat.

5. Apa itu cecair mencangkung sama dengan cecair ejakulasi?

Walaupun banyak orang menggunakan istilah tersebut secara bergantian, ahli seks, Dr. Jill McDevitt, PhD, menyatakan bahawa kedua-duanya adalah perkara yang berbeza. Pendapat ini disokong oleh sejumlah kajian.

Cecair mencangkung, biasanya tidak berwarna, tidak berbau, dan berlaku dalam jumlah besar. Sementara cairan ejakulasi lebih serupa dengan air mani lelaki yang tebal dan kelihatan seperti susu.

Baca juga: 6 Sebab Wanita Mengalami Kesukaran Orgasme Ketika Bercinta, Ingin Tahu Apa?

6. Adakah wajar perkara ini berlaku?

Ternyata begitu! Walaupun angka pasti sukar untuk dipastikan, tinjauan kecil terhadap 233 sampel sukarelawan menunjukkan bahawa sekitar 126 orang (54 peratus) mengatakan mereka telah mengalami mencangkung sekurang-kurangnya sekali.

Baki 33 orang atau 14 peratus mengatakan bahawa mereka mengalami ejakulasi dengan semua atau sebahagian besar orgasme.

Kajian terbaru mengenai ejakulasi wanita yang melibatkan wanita berumur 18 hingga 39 tahun dari 2012 hingga 2016 juga menyimpulkan bahawa 69.23 peratus peserta mengalami ejakulasi semasa orgasme.

7. Boleh buat semua orang mencangkung?

"Ini adalah soalan yang sangat kontroversial," jawab McDevitt. Mengapa? Oleh kerana kajian mengenai mencangkung masih sangat sedikit, dan pemahaman mengenai tubuh wanita juga relatif masih sangat terhad.

Tetapi secara ilmiah, nampaknya mana-mana wanita yang mempunyai vulva mempunyai "mekanisme" yang diperlukan untuk dialami mencangkung.

Vulva adalah bahagian luar organ seksual wanita yang berada di sisi faraj. Tetapi itu tidak bermaksud setiap wanita boleh melakukannya. Dianggarkan antara 10 hingga 50 peratus wanita dapat mengalami mencangkung.

8. Faedah kesihatan

Sehingga kini tidak ada bukti bahawa ejakulasi wanita mempunyai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, adalah pengetahuan umum bahawa seks itu sendiri menawarkan beberapa faedah.

Semasa kedua-dua orgasme dan ejakulasi, tubuh melepaskan hormon penghilang rasa sakit yang dapat membantu melegakan sakit belakang dan kaki, sakit kepala, dan kekejangan haid.

Sebaik sahaja mencapai klimaks, tubuh melepaskan hormon yang mendorong tidur nyenyak. Hormon ini termasuk prolaktin dan oksitosin.

Manfaat kesihatan lain termasuk menghilangkan tekanan, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, melindungi terhadap penyakit jantung, dan menurunkan tekanan darah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!