Kesihatan

Jangan risau, bayi aktif dalam rahim pada waktu malam, termasuk perkara biasa, ini adalah fakta!

Merasakan pergerakan bayi di dalam rahim adalah salah satu perkara yang paling menggembirakan mengenai kehamilan. Jangan panik jika pergerakan bayi terasa lebih aktif pada waktu malam, kerana ini adalah perkara biasa.

Anda mungkin tidak terlalu memperhatikan pergerakan mereka di siang hari kerana banyak aktiviti yang anda lakukan. Namun, menurut Auckland.ac.nz, janin mempunyai corak biologi untuk meningkatkan pergerakan pada waktu malam.

Pergerakan normal bayi dalam kandungan

Bayi berusia 7 bulan di dalam rahim menghabiskan 95 peratus masa mereka tidur, mereka direkodkan melakukan hampir 50 pergerakan per jam.

Pergerakan ini merangkumi gerakan yang dapat Anda rasakan seperti menendang, meregangkan ke gerakan yang tidak dapat anda rasakan. Setiap bayi diharapkan mempunyai pergerakan yang khas dan unik dalam tempoh ini.

Ketika anda menghampiri waktu bersalin, pergerakan bayi di dalam rahim akan menjadi lebih unik. Walaupun setiap bayi mempunyai pergerakan yang tersendiri, yang paling biasa adalah peregangan sendi, cegukan, kedipan mata, burps dan tendangan.

Pergerakan bayi pada waktu malam

Bayi dikatakan sebagai orang tua.firstcry.com adalah makhluk malam, sebab itulah mereka sangat aktif pada waktu malam. Pada masa ini, anda mungkin merasakan tendangan kuat kerana mereka merasa jengkel.

Ini mungkin disebabkan oleh ketidakselesaan atau kekurangan ruang untuk mereka meregangkan. Pergerakan bayi ini, terutama pada waktu malam, bukanlah sesuatu yang berbahaya.

Sebenarnya, ketika mereka berkembang di rahim, mereka menjadi lebih sadar akan persekitarannya dan mulai menyerupai bayi yang baru lahir. Kemiripan berlaku dalam dua aspek, fizikal dan psikologi.

Sementara itu, kajian University of Auckland menyatakan bahawa pergerakan bayi pada waktu petang dan malam sangat tinggi. Melibatkan 274 responden, 74.5 peratus daripadanya merasakan aktiviti bayi pada waktu malam, dan ketika tidur.

Sebab janin aktif pada waktu malam

Pergerakan bayi yang lebih ketara pada waktu malam boleh disebabkan oleh kurangnya aktiviti yang anda lakukan dalam tempoh ini. Kerana pada waktu siang, pergerakan yang anda lakukan terasa hampir sama dengan menggegarkan buaian bayi, sehingga mengantuk.

Itulah sebabnya pada waktu malam mereka bangun kerana tidak ada aktiviti yang dilakukan Moms sehingga mereka menjadi terganggu.

Pada bulan ketujuh kehamilan, bayi anda dapat mengenali suara anda. Itulah sebabnya jika anda tidak mengeluarkan suara, atau terlalu banyak suara yang tidak dikenalinya, dia akan mula bergerak dan terganggu.

Oleh itu, apabila anda merasakan pergerakan bayi pada waktu malam, cubalah berkomunikasi dengannya. Kerana dengan berkomunikasi, apalagi mendengar suara ibunya, bayinya akan lebih tenang kemudian.

Apa yang perlu dilakukan semasa bayi bergerak pada waktu malam?

Pergerakan bayi, terutamanya pada waktu malam, boleh menjadi sangat tidak selesa. Untuk itu, Ibu boleh melakukan beberapa aktiviti ini untuk menenangkannya:

Menyanyi

Berbanding dengan bermain muzik untuk bayi di perut, lebih baik anda menyanyi. Suara biasa bayi anda, walaupun mereka berada dalam kandungan, dapat menenangkan mereka.

Itulah sebabnya dengan hanya menyanyikan lagu pengantar tidur dapat membantu bayi menenangkan dan akhirnya membawanya kembali tidur.

Meniru aktiviti pada waktu malam pada waktu siang

Meniru aktiviti anda pada waktu malam di siang hari dapat menjadikan bayi anda lebih terbiasa dengan situasi tersebut dan membiasakannya. Sehingga pada waktu malam mereka tidak terkejut dan masih meminimumkan pergerakan mereka.

Lakukan perkara seperti menonton TV, berbaring atau membaca buku yang biasa anda lakukan pada waktu malam pada waktu siang. Tidak melakukan banyak perkara, malah hanya beberapa jam dapat membuat mereka terbiasa dengan keadaan pada waktu malam.

Perhatikan pergerakan bayi

Luangkan sedikit masa untuk memerhatikan pergerakan bayi, kenal pasti corak pergerakannya kerana itu adalah kebiasaan yang biasa mereka lakukan di rahim.

Anda mungkin terkejut apabila menyedari betapa aktifnya mereka dan suka bergerak. Ceria, kerana bayi yang banyak bergerak adalah bayi yang sihat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!