Kesihatan

Ayuh, kenali 11 penyebab haid tidak teratur berikut

Kitaran haid atau tempoh yang tidak teratur adalah salah satu keluhan yang paling biasa dialami oleh wanita. Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan tempoh tidak teratur, ya?

Menstruasi yang berlangsung lebih lambat atau lebih cepat boleh disebabkan oleh penyakit tertentu atau keadaan lain.

Jadi apa penyebab haid tidak teratur? Ayuh, lihat ulasan di bawah!

Pelbagai kitaran haid yang tidak teratur

Kitaran haid yang normal boleh berkisar antara 21 hari hingga 35 hari. Dengan tempoh haid berlangsung 4-7 hari.

Menstruasi dikatakan tidak teratur sekiranya kitaran berubah. Isipadu darah yang tidak sama, kadang-kadang banyak, dan juga sedikit.

Ini biasanya berlaku pada tempoh awal haid pertama, iaitu akil baligh. Tetapi jika haid tidak teratur tidak berlaku pada awal hari, anda mungkin mengalami haid yang tidak teratur.

Keadaan ini dapat dikelaskan kepada beberapa jenis, seperti:

  • Polimenorea: kitaran haid yang berlangsung kurang dari 21 hari
  • Amenorea: keadaan di mana haid tidak berlaku selama 3 bulan berturut-turut
  • Oligomenorea: keadaan ketika haid boleh lebih lama atau jarang

Punca haid tidak teratur

Terdapat banyak sebab untuk tempoh yang tidak teratur. Berikut adalah beberapa penyebab yang menyebabkan haid tidak teratur, termasuk:

Ketidakseimbangan hormon

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan tempoh yang tidak teratur. Terdapat dua hormon yang berperanan dalam kitaran haid, iaitu hormon estrogen dan progesteron.

Hormon estrogen mempengaruhi kesuburan dan kitaran haid, sementara hormon progesteron mengatur sistem pembiakan.

Perubahan dalam kitaran haid biasanya dialami ketika anda memasuki akil baligh. Selama ini, badan anda mengalami banyak perubahan, jadi memerlukan masa untuk kedua-dua hormon ini seimbang dengan perubahan yang berlaku.

Inilah sebab mengapa pada awal hari, kitaran haid anda mungkin tidak teratur.

Perimenopause

Apabila anda memasuki masa peralihan ke menopaus, yang boleh berlangsung selama 10 tahun, kitaran haid anda akan menjadi tidak menentu.

Dianggarkan bahawa 70 peratus wanita mengalami ketidakteraturan haid ketika mereka mendekati menopaus.

Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

PCOS adalah keadaan di mana sejumlah kantung berisi cecair kecil yang dikenali sebagai kista berkembang di ovari.

Kehadiran sista ini menjadikan hormon tidak seimbang. Testosteron boleh meningkat melebihi had normal.

Di samping itu, seorang wanita dengan PCOS sering tidak ovulasi, dan tidak melepaskan telur setiap bulan. Ini menyebabkan haid tidak berlaku atau kitaran menjadi tidak teratur.

Penggunaan pil perancang

Penggunaan alat kontraseptif seperti pil kawalan kelahiran, IUD (spiral), atau juga alat kontraseptif suntikan, memang boleh menjadikan kitaran haid tidak teratur. Kadang-kadang ia juga menyebabkan bintik-bintik antara kitaran haid.

IUD boleh menyebabkan pendarahan lebih banyak daripada biasa dan sakit di perut semasa haid.

Selain itu, pada penggunaan pil kawalan kelahiran, haid pada umumnya akan keluar dalam jumlah kecil pada mulanya, tetapi ini akan berhenti setelah beberapa bulan penggunaan.

Menyusu

Bagi anda yang menyusu, anda mungkin mengalami kitaran haid yang tidak teratur. Tetapi ini adalah keadaan semula jadi dan semula jadi.

Semasa menyusu, terdapat hormon yang disebut prolaktin. Prolaktin bertanggungjawab untuk proses pengeluaran susu. Hormon ini menekan hormon pembiakan sehingga menyebabkan haid sangat sedikit atau tidak semasa menyusu.

Namun, secara amnya setelah tempoh penyusuan berakhir, kitaran haid akan kembali normal.

Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang biasanya melapisi rahim tumbuh di luar rahim.

Endometriosis menyebabkan kekejangan haid yang sangat menyakitkan, bahkan sering melemahkan. Endometriosis juga menyebabkan pendarahan berat, jangka masa panjang, dan bercak di antara kitaran haid.

Obesiti

Obesiti diketahui menyebabkan ketidakteraturan haid. Penyelidikan menunjukkan bahawa berat badan berlebihan memberi kesan pada tahap hormon dan insulin, yang boleh mengganggu kitaran haid.

Gangguan makan

Bagi anda yang mengalami gangguan makan, anda cenderung mengalami penurunan berat badan yang berlebihan. Ini boleh menjadi penyebab haid tidak teratur, bahkan berhenti.

Ini kerana anda tidak menggunakan kalori yang mencukupi. Walaupun kalori diperlukan untuk menghasilkan hormon yang diperlukan untuk ovulasi.

Mengalami tekanan

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Diagnostic Research menunjukkan bahawa tekanan boleh mengganggu kitaran haid.

Ini kerana ketika tertekan, ada bahagian otak yang mengawal hormon terganggu. Sekiranya anda dapat mengatasi tekanan, kitaran haid anda juga akan kembali normal.

Senaman yang berlebihan

Apa-apa yang berlebihan tidak baik, termasuk sukan. Senaman yang kuat atau berlebihan boleh mengganggu hormon yang menyebabkan kitaran haid tidak teratur.

Ini biasanya dialami oleh atlet wanita atau juga mereka yang mengikuti latihan fizikal insentif sehingga kitaran haid pada atlet menjadi tidak teratur.

Untuk mengatasinya, anda dapat mengurangkan senaman dan meningkatkan pengambilan kalori, untuk membantu memulihkan kitaran haid.

Gangguan tiroid

Tempoh yang tidak teratur juga boleh disebabkan oleh gangguan tiroid. Satu kajian mendapati bahawa 44 peratus peserta kajian dengan haid tidak teratur juga mengalami masalah tiroid.

Kelenjar tiroid itu sendiri mempunyai peranan untuk mengatur metabolisme dalam badan. Sekiranya tiroid terganggu dan tidak berfungsi dengan baik, salah satu perkara yang akan terjejas adalah kitaran haid.

Itulah antara penyebab biasa haid tidak teratur. Sekiranya kitaran haid tidak teratur berlaku dalam jangka masa panjang, cubalah berjumpa doktor.

8 cara mengatasi haid yang tidak teratur

Berikut adalah beberapa langkah untuk mengatasi haid yang tidak teratur yang boleh anda cuba di rumah sehingga kitaran haid kembali normal:

Mengekalkan berat badan yang ideal

Ramai orang tidak menyedari bahawa berat badan boleh mempengaruhi kitaran haid, anda tahu. Apabila berat badan terlalu berlebihan atau bahkan di bawah had normal, ia boleh menjadi salah satu penyebab gangguan haid.

Tetapi sekarang anda dapat mengatasinya sambil mengekalkan berat badan yang ideal dengan mudah. Banyak aplikasi praktikal dapat mengukur berat badan sama ada sesuai atau tidak.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda juga boleh berjumpa dengan pakar pemakanan, pengamal am atau pakar pemakanan. Sekiranya berat badan anda lebih kurang normal, anda juga boleh bertanya bagaimana mencapai had berat badan yang ideal.

Bersenam secara berkala

Bukan hanya menjaga kecergasan fizikal, senaman secara teratur juga merupakan salah satu cara untuk membantu memulihkan kitaran haid. Selain itu, aktiviti fizikal seperti bersenam juga dapat meningkatkan pengeluaran endorfin dalam badan.

Endorfin ini kemudian dapat membantu mengurangkan tahap tekanan yang merupakan salah satu pencetus haid yang tidak teratur.

Yoga

Seperti yang dilaporkan dari halaman Garis Kesihatan, yoga telah terbukti berkesan untuk mengatasi pelbagai masalah haid.

Kajian pada tahun 2013 dengan 126 peserta mendapati bahawa yoga selama 35 hingga 40 minit, 5 hari seminggu selama 6 bulan menurunkan tahap hormon yang berkaitan dengan tempoh yang tidak teratur.

Yoga juga terbukti dapat mengurangkan kesakitan haid dan gejala emosi yang berkaitan dengan haid, seperti kemurungan dan kegelisahan, serta meningkatkan kualiti hidup wanita dengan senggugut primer.

Wanita dengan senggugut primer mengalami kesakitan yang luar biasa sebelum dan semasa haid mereka.

Sekiranya anda baru yoga, cari studio yang menawarkan yoga pemula atau tahap 1. Setelah anda belajar bagaimana melakukan beberapa gerakan dengan betul, anda boleh beralih ke kelas, atau berlatih dari rumah menggunakan video atau rutin dalam talian .

Pengambilan halia

Halia digunakan sebagai ubat rumah untuk merawat haid yang tidak teratur, pengambilan halia mempunyai faedah lain yang berkaitan dengan haid.

Hasil satu kajian seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan, pada 92 wanita dengan pendarahan haid yang berat menunjukkan bahawa suplemen jahe setiap hari dapat membantu mengurangkan jumlah darah yang hilang semasa haid.

Mengambil 750 hingga 2,000 mg serbuk halia untuk 3 atau 4 hari pertama dalam satu tempoh telah terbukti sebagai rawatan yang berkesan untuk tempoh yang menyakitkan.

Mengambil jahe selama tujuh hari sebelum haid juga dapat meredakan mood, fizikal, dan gejala tingkah laku sindrom pramenstruasi (PMS).

Kayu manis

Kayu manis juga bermanfaat untuk pelbagai masalah haid. Kajian 2014 yang diterbitkan oleh Garis Kesihatan mendapati bahawa kayu manis membantu mengatur kitaran haid dan merupakan pilihan rawatan yang berkesan untuk wanita dengan PCOS.

Ia juga terbukti dapat mengurangkan kesakitan dan pendarahan haid, serta melegakan mual dan muntah yang berkaitan dengan senggugut primer.

Vitamin D

Mengonsumsi beberapa vitamin, salah satunya adalah vitamin D, dipercayai dapat membantu wanita dalam memudahkan kitaran haid yang terganggu.

Tidak hanya itu, vitamin D juga berpotensi mengatasi haid tidak teratur yang disebabkan oleh PCOS, serta mengurangkan kemurungan dan berat badan.

Pengambilan cuka sari apel

Bagi anda yang mengalami masalah period tidak teratur kerana PCOS, pengambilan cuka sari apel boleh membantu. Minum sebanyak 15 gram sehari dapat membantu anda mengatasi masalah haid yang tidak teratur atau tidak teratur.

Vitamin B

Jenis vitamin lain yang boleh anda gunakan untuk melancarkan kitaran haid, iaitu vitamin B dapat melancarkan kitaran haid wanita. Selain itu, vitamin B sering disyorkan bagi mereka yang ingin hamil.

Vitamin B juga dapat mencegah kedatangan sindrom pramenstruasi (PMS) yang sering terjadi 1-2 minggu sebelum datangnya haid. Haid tidak lancar dapat kembali normal.

Nenas

Tidak hanya segar ketika dimakan, nanas dianggap sebagai salah satu cara untuk mengatasi haid yang tidak teratur, anda tahu. Buah berdaging kuning ini mempunyai enzim bromelain yang dikatakan mampu melembutkan dinding rahim dan berpotensi melancarkan haid.

Baca juga: Selain Menstruasi, Inilah Beberapa Punca Kekejangan Perut Yang Perlu Anda Ketahui!

Bilakah anda harus berjumpa doktor apabila haid anda tidak normal?

Anda perlu ingat ketika kitaran haid tidak kembali normal, jangan ambil ringan dan perhatikan gejalanya. Sekiranya anda mengalami beberapa gejala di bawah, anda harus segera diperiksa:

  • Menstruasi tiba-tiba menjadi tidak teratur sebelum usia 45 tahun.
  • Menstruasi lebih kerap setiap 21 hari atau kurang dari setiap 35 hari.
  • Menstruasi berlangsung lebih dari 7 hari.
  • Terdapat perbezaan besar (sekurang-kurangnya 20 hari) antara kitaran haid terpendek dan terpanjang.
  • Mengalami tempoh yang tidak teratur dan anda kini sedang berusaha untuk hamil.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!