Kesihatan

Harus Tahu, Inilah Punca dan Gejala Kanser Kulit yang Jarang Disedari

Kanser kulit masih merupakan salah satu jenis barah dengan kelaziman yang cukup tinggi di dunia. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, tidak kurang dari empat juta kes barah kulit berlaku setiap tahun di seluruh dunia.

Lalu, apakah faktor pencetus? kanser kulit dan bagaimana mencegahnya? Ayuh, lihat ulasan lengkap mengenai barah kulit berikut.

Baca juga: Kanser, Gejala dan Punca Nasofaring

Mengakui barah kulit

Selain barah otak dan payudara, kanser kulit Ia juga sejenis barah yang boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan baik. Keadaan ini boleh berlaku apabila terdapat pertumbuhan sel yang tidak normal pada kulit.

Secara umum, sel-sel buruk ini tumbuh dengan mudah dan cepat di kawasan atau negara yang mempunyai tahap pendedahan cahaya matahari yang tinggi, seperti kawasan tropika.

Walaupun, peluang untuk berlaku di negara-negara yang tidak terdedah kepada matahari masih ada.

Mengapa barah kulit berlaku?

Ilustrasi barah kulit. Sumber gambar: www.gethealthystayhealthy.com

Seperti jenis kanser lain, barah kulit juga disebabkan oleh sel-sel tumor malignan. Sel-sel ini tumbuh secara tidak terkawal menjadi sel barah. Mutasi besar-besaran menjadikan mereka mengambil alih sel yang sihat di dalam badan.

Terdapat dua sel yang boleh mencetuskan kemunculannya kanser kulitiaitu sel basal dan sel skuamosa.

Sel-sel basal dapat muncul dan berkembang kerana kerosakan DNA pada kulit yang dipicu oleh pendedahan cahaya ultraviolet dari matahari. Sementara sel skuamosa, timbul akibat reaksi kimia, seperti luka bakar.

Di samping itu, masih ada satu jenis barah yang boleh timbul disebabkan oleh faktor dalaman badan, yang disebut sel melanosit. Sel-sel ini dapat berkembang di bahagian kulit yang tidak terkena cahaya matahari.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Sebutkan, sel barah melanosit mungkin timbul dari faktor genetik, yang berkaitan dengan pigmen kulit.

Jenis barah kulit

Terdapat dua kategori kanser kulit yang sering dialami oleh banyak orang, iaitu melanoma dan nonmelanoma. Terdapat banyak jenis kanser nonmelanoma, termasuk karsinoma sel basal, keratonis aktinik, dan karsinoma sel skuamosa.

 • melanoma, menaip kanser kulit yang jarang berlaku tetapi mematikan. Melanoma disebabkan oleh pemusnahan melanosit, yang merupakan sel yang mempengaruhi pigmen kulit
 • karsinoma sel basal, barah pada kulit yang dipicu oleh sel basal, tumbuh agak perlahan dan sering muncul di leher atau kepala. Jenis ini adalah yang paling biasa dari semua kes barah kulit di dunia
 • karsinoma sel skuamosa, salah satu kanser kulit paling agresif. Kanser kulit ini berkembang di kulit luar, dicirikan oleh lebam dan ruam
 • keratosis aktinik, penyakit kulit dalam bentuk tompok-tompok merah yang jika tidak dirawat dapat menjadi tempat pengembangan sel skuamosa. Oleh itu, keratosis aktinik juga disebut sebagai pra-barah.

Gejala yang muncul

Gejala barah kulit Sumber foto: Shutterstock

Kanser kulit nonmelanoma dapat dikesan dengan adanya perkara-perkara luar biasa yang muncul di kulit, seperti benjolan merah jambu tanpa sebab. Ini berbeza dengan lebam yang disebabkan oleh gigitan serangga.

Bagi kanser kulit jenis melanoma, gejalanya dapat dilihat dari tahi lalat pada kulit.

Walaupun kesnya tidak sebanyak jenis kanser lain, melanoma adalah sejenis barah kanser kulit mematikan. Oleh itu, sangat penting untuk memperhatikan gejala.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit(CDC) berkongsi petua untuk mengesan barah kulit melanoma dengan formula ABCDE, iaitu:

 • A untuk tidak simetri, dalam bentuk bentuk tidak teratur pada tahi lalat
 • B untuk sempadan, iaitu dalam bentuk sempadan tidak bulat atau garis besar pada tahi lalat
 • C untuk warna, yang merupakan warna tahi lalat yang tidak normal (selain hitam, coklat, dan kelabu)
 • D untuk diameter, adakah diameter tahi lalat itu sendiri lebih besar daripada ukurannya?
 • E untuk evolusi, iaitu perubahan tahi lalat

Baca juga: Jangan keliru, kenali ciri-ciri barah payudara berdasarkan tahapnya

Rawatan barah kulit

Kanser kulit adalah penyakit yang tidak boleh dipandang rendah. Rawatan itu tidak sewenang-wenang, ia memerlukan banyak pemeriksaan dan rawatan yang sengit, seperti:

 • imunoterapi, Rawatan paling ringan adalah dalam bentuk krim yang disapukan pada kulit untuk merangsang sistem imun, tujuannya adalah untuk membunuh sel barah
 • kemoterapi, rawatan biasa pada pesakit kanser dengan ubat oral, krim topikal, dan cairan yang disuntik untuk membunuh sel barah
 • krioterapi, teknik membekukan tisu barah dengan menggunakan nitrogen, maka sel-sel malignan musnah ketika mereka mencair
 • terapi fotodinamik, rawatan menggunakan sinar laser untuk memusnahkan sel barah
 • pembedahan eksisi, pembedahan untuk membuang tisu berbahaya (sel barah), dan menggantinya dengan tisu yang sihat (kulit)
 • Pembedahan Mohs, pembedahan untuk menghentikan pertumbuhan sel barah dalam bentuk menghilangkan sejumlah lapisan kulit yang telah dijangkiti barah
 • elektrodikatan, atau apa yang dapat disebut kuretase, yaitu pengikisan sel barah dengan cara kuret dan pembakaran menggunakan jarum khas yang mengandung elektrik

Bahagian stadium

Dari pemeriksaan yang telah dijalankan, doktor akan mengetahui betapa parahnya kanser kulit dialami oleh pesakit. Keterukan ini terbahagi kepada empat peringkat, dibezakan dengan jenis barah pada kulit itu sendiri, iaitu melanoma dan nonmelanoma.

Pembahagian peringkat pada barah kulit nonmelanoma, iaitu:

 • tahap 0, Sel basal dan skuamosa belum merebak ke kulit luar (epidermis)
 • Peringkat 1, Sel-sel kanser telah merebak ke lapisan kulit dermis, tetapi tidak lebih dari dua sentimeter
 • tahap 2, Sel basal dan sel skuamosa tumbuh lebih dari dua sentimeter, tetapi belum merebak ke kelenjar getah bening
 • Peringkat ke-3, sel barah tumbuh lebih dari tiga sentimeter, merebak ke beberapa tisu kulit
 • Peringkat ke-4, Sel basal dan sel skuamosa telah merebak ke kelenjar getah bening dan sebahagian besar tisu kulit

Bagi kanser kulit melanoma, tahapnya adalah seperti berikut:

 • tahap 0, sel barah (melanosit yang rosak) belum berkembang dengan ketara dan masih terdapat di bawah epidermis (lapisan luar kulit)
 • Peringkat 1, sel barah mula memasuki lapisan dermis (tisu penghubung), walaupun masih dalam skala kecil
 • tahap 2, Sel-sel barah mulai membesar dan menebal, menyebabkan beberapa gejala seperti pendarahan, ruam, dan pengelupasan kulit
 • Peringkat ke-3, sel telah bermutasi ke kelenjar getah bening
 • Peringkat ke-4, Sel-sel kanser telah merebak secara besar-besaran ke kelenjar getah bening dan tisu-tisu utama kulit

Faktor risiko barah kulit

Sebagai tambahan kepada pelbagai sebab yang dijelaskan di atas, terdapat sejumlah faktor risiko yang dapat meningkatkan peluang seseorang terkena barah kulit, termasuk:

1. Pendedahan kepada cahaya matahari langsung

Cahaya matahari memang boleh menjadi sumber vitamin D semula jadi untuk manusia. Anda hanya perlu memperhatikan masa yang tepat. Pada siang hari adalah waktu yang tidak digalakkan untuk mendedahkan diri kepada cahaya matahari secara langsung.

Sinar ultraviolet (UV) di bawah sinar matahari boleh membahayakan kulit. Sinaran UV tinggi wujud pada waktu siang, ketika matahari betul-betul berada di atas.

Fenomena selaran matahari, termasuk pada anak kecil, boleh meningkatkan risiko terkena barah kulit.

Baca juga: Ayuh, Kenali Kanser Serviks: Gejala, Punca dan Rawatan!

2. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan

Hampir sama dengan titik pertama, pendedahan cahaya matahari dapat membuat kulit anda mudah terbakar. Sekiranya anda adalah seseorang yang hanya terdedah kepada cahaya matahari ketika dalam perjalanan bekerja, mungkin itu tidak menjadi masalah.

Tetapi jika anda mempunyai hobi berjemur di pantai atau penyamakan pada waktu siang, adalah idea yang baik untuk mula berfikir dua kali untuk melakukannya. Aktiviti penyamakan Ini menjadikan kulit anda lebih terdedah kepada sinaran UV.

3. tahi lalat

Hampir setiap orang mempunyai tahi lalat atau tempat kecil, bulatan gelap pada kulit. Walau bagaimanapun, bilangan tahi lalat yang berlebihan pada kulit, atau apa yang disebut nevus displastik, dapat menunjukkan adanya sel-sel barah.

Mol yang tidak normal ini biasanya mempunyai ukuran yang lebih besar dan mempunyai bentuk yang tidak teratur (jika dibandingkan dengan keadaan normal).

Sekiranya anda memilikinya, pantau secara berkala untuk perubahan dari hari ke hari. Tidak ada salahnya berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut.

4. Sejarah keluarga

Pesakit dengan pelbagai jenis barah yang telah dinyatakan disembuhkan oleh doktor masih sangat rentan untuk kambuh. Begitu juga dengan barah pada kulit.

Oleh itu, pencegahan dan perubahan gaya hidup mesti dipertimbangkan.

Selain itu, barah juga merupakan penyakit yang dapat diturunkan melalui genetik. Maksudnya, seseorang yang mempunyai ahli keluarga atau ibu bapa dengan barah, berpotensi mengalami perkara yang sama. Walau bagaimanapun, siasatan lebih lanjut diperlukan untuk ini.

5. Pigmentasi kulit

Ya, kulit yang tidak biasa seperti terlalu terang dapat menunjukkan ada yang tidak kena pada pigmen. Ini berbeza dengan kulit cerah yang diperoleh daripada rawatan, iya.

Selain menyumbang kepada warna kulit, pigmen itu sendiri adalah bahan melamin yang berfungsi melindungi kulit daripada terdedah kepada sinaran UV.

Seseorang yang kekurangan pigmen akan lebih mudah tersinggung, ditandai dengan munculnya bintik-bintik merah atau ruam.

Jadi, jangan pernah putus asa jika anda mempunyai kulit gelap, iya! Kulit gelap menunjukkan bahawa anda mempunyai cukup pigmen.

Bolehkah ia dicegah?

Kanser kulit itu sendiri adalah penyakit yang dapat dicegah, kecuali timbul dari faktor dalaman seperti faktor genetik dan kelainan pada pigmen. Sebilangan orang tidak menyedari bahawa mereka meningkatkan risiko mendapat kanser kulit tanpa mengira pencetus luaran.

Langkah pencegahan yang boleh anda gunakan adalah:

 • Elakkan cahaya matahari pada waktu siang. Dengan meminimumkan aktiviti luar di siang hari, anda mengurangkan risiko mendapat kanser kulit. Ini kerana kulit anda dilindungi dari sinar UV
 • Sentiasa gunakan pelindung matahari. Pelindung matahari atau lebih dikenali pelindung matahari tidak asing bagi wanita. Walaupun tidak dapat melindungi kulit dari sinaran, pelindung matahari dapat mengelakkan pendedahan cahaya matahari melalui lapisan krim yang disapu
 • Pakai pakaian tertutup. Apabila anda terpaksa melakukan aktiviti luar di siang hari, gunakan lengan panjang, seluar panjang, dan topi lebar. Sekiranya perlu, gunakan sarung tangan supaya semua bahagian badan anda tidak terkena sinar UV langsung
 • Berhati-hati dengan ubat-ubatan tertentu. Beberapa ubat menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari, seperti antibiotik. Tanya doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu mengenai kesan sampingan ubat
 • Jangan mengabaikan kesihatan kulit. Gunakan cermin yang harus anda lihat apakah terdapat perubahan pada kulit anda, seperti ruam, bintik merah, dan tompok yang tidak biasa. Periksa kulit di bahagian dada, lengan, dan lipatan badan
 • Periksa dengan doktor secara berkala. Walaupun kelihatan remeh, memeriksakan kulit oleh pakar boleh menjadi langkah pencegahan yang tepat. Jangan sekali-kali memandang rendah perubahan tahi lalat, penampilan lebam baru, atau gatal yang muncul tanpa sebab

Pencegahan lebih baik daripada mengubati, bukan? Oleh itu, jangan sekali-kali memandang rendah perkara kecil yang terdapat pada kulit anda. Ayuh, mulakan rutin harian anda untuk mengelakkan barah kulit!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!