Kesihatan

Mengenal Kompleks Penyelamat: Suka Membantu Tanpa Merawat Diri Saya

Menolong orang lain adalah tindakan terpuji. Namun, apa yang berlaku sekiranya ada seseorang yang selalu ingin menolong dan melihat dirinya sebagai satu-satunya yang dapat memberikan pertolongan? Anda harus waspada, kerana ini adalah ciri khas kompleks penyelamat.

Lalu, apa sebenarnya? kompleks penyelamat itu? Apakah kesan yang mungkin berlaku? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Baca Juga: Tidak Sama, Inilah 5 Perbezaan Antara Keegoisan dan Penjagaan Diri

Apa itu kompleks penyelamat?

Kompleks penyelamat adalah kecenderungan untuk selalu menolong orang lain tanpa memikirkan keadaan seseorang. Ungkapan 'membantu' mungkin terdengar seperti sikap positif. Walau bagaimanapun, kompleks penyelamat adalah keadaan yang boleh memberi kesan negatif.

Orang yang mempunyai sifat ini akan didorong untuk selalu menolong walaupun orang lain tidak memerlukan pertolongan mereka. Sebenarnya, orang yang mempunyai kompleks penyelamat Anda akan merasa bersalah atau tidak selesa jika anda tidak menolong orang lain.

Menurut Dr. Maury Joseph, ahli psikologi di Washington, orang yang mempunyai Penyelamatkompleks percaya bahawa ada seseorang di luar sana yang dapat membuat sesuatu menjadi lebih baik, dan itu adalah dirinya sendiri.

Tidak jelas apa yang boleh menyebabkan seseorang mempunyai kompleks penyelamat. Keadaan ini dipercayai berpunca dari fungsi pembinaan psikologi yang tidak berfungsi dengan baik.

Apakah ciri-cirinya?

Menolong orang lain memang perkara yang terpuji. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai kompleks penyelamat cenderung memberi pertolongan dengan tanda seperti:

 • Berempati yang berlebihan, mudah merasa kasihan pada orang lain yang menghadapi masalah. Dari ini, timbul keinginan untuk menghilangkan penderitaan orang lain walaupun dengan mengorbankan kepentingan seseorang.
 • penghidap kompleks penyelamat cenderung ingin mengubah orang lain dengan memberi pengaruh, memikirkan mereka lebih tahu apa yang terbaik untuk orang itu (termasuk mengenai tingkah laku, hobi, malah kerjaya).
 • penghidap kompleks penyelamat selalu merasa seperti memperbaiki masalah orang lain, misalnya dengan memberi sedikit nasihat yang memaksa.
 • Sering kali, penghidap kompleks penyelamat Dia merasakan bahawa dia satu-satunya yang dapat menyelesaikan masalah orang lain. Sebenarnya, tidak sedikit penderita kompleks penyelamat sanggup mengorbankan masa dan wang.
 • penghidap kompleks penyelamat cenderung untuk mengabaikan masalah mereka sendiri untuk menolong atau menolong orang lain.

Kesan buruk terhadap kehidupan

Berusaha menolong orang lain daripada masalah sering kali tidak mendapat hasil yang diinginkan. Ini secara tidak langsung akan memberi kesan negatif kepada kehidupan, baik secara fizikal, mental, dan sosial, seperti:

 • Menghabiskan masa anda untuk menolong orang lain memberi anda lebih sedikit tenaga untuk menyelesaikan masalah anda sendiri.
 • Memaksa pertolongan untuk orang yang tidak benar-benar ingin ditolong boleh merosakkan hubungan yang ada, sama ada dengan keluarga, saudara, rakan, atau bahkan pasangan anda.
 • penghidap kompleks penyelamat dapat merasa kecewa sekiranya usahanya menolong orang lain gagal membuahkan hasil yang baik. Akibatnya, risiko untuk mengembangkan gangguan mental dapat meningkat, seperti merasa bersalah, kecewa, dan penurunan kepercayaan diri.
 • Perasaan kegagalan boleh menyebabkan banyak masalah pada sisi emosi, seperti kemurungan, kebencian atau kemarahan pada orang yang tidak mahu ditolong, kehilangan kawalan kawalan diri.

Baca juga: Mengetahui Memori Salah: Bila Kenangan Tidak Sesuai dengan Realiti

Bagaimana mengatasinya?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan keadaan ini kompleks penyelamat, iaitu dengan:

 • Jadilah pendengar yang baik tanpa mengambil tindakan segera. Orang lain mungkin hanya perlu mencurahkan hati mereka untuk melepaskan emosi mereka.
 • Elakkan daripada selalu memberikan penyelesaian. Sebilangan orang hanya mahu berkongsi cerita tanpa mengharapkan jalan penyelesaian.
 • Sekiranya anda ingin membantu, jangan terlalu memaksa. Namun, tidak ada salahnya menawarkan pertolongan dengan frasa seperti "beritahu saya jika anda memerlukan bantuan"atau"Saya di sini jika anda memerlukan”.
 • Kawal diri anda. Secara sedar atau tidak, beberapa orang mungkin terdorong untuk menolong orang lain kerana mereka mengalami masalah yang sama (trauma).
 • Biarkan orang tersayang, rakan, atau saudara anda bertanggungjawab atas tindakan dan masalah mereka sendiri.
 • Mengunjungi profesional, ahli terapi, atau psikologi untuk membantu mengubah pemahaman dan tingkah laku kompleks penyelamat.

Nah, itulah tinjauan mengenai kompleks penyelamat berserta ciri dan cara mengatasinya. Sekiranya anda masih sukar mengawal tingkah laku seperti yang disebutkan di atas, jangan ragu untuk berbincang dengan psikologi atau doktor dalam bidang yang berkaitan, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!