Kesihatan

Wanita takut, memahami gejala dan penyebab kehamilan di luar rahim

Kehamilan di luar rahim atau kehamilan ektopik adalah kes yang jarang berlaku, tetapi anda masih perlu mengetahui perkara apa yang boleh menyebabkan masalah ini.

Oleh itu, pelbagai cara penjagaan dan rawatan yang betul dapat dilakukan oleh doktor. Yang paling penting, jangan berlengah untuk memeriksa sama ada anda menemui simptom yang biasa, ya.

Apakah kehamilan di luar rahim?

Biasanya, sel-sel yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim. Namun, pada kehamilan ektopik, telur yang disenyawakan akan tumbuh di luar rongga rahim.

Kehamilan ektopik paling kerap berlaku pada saluran tuba, yang membawa telur dari ovari ke rahim. Oleh itu, kehamilan ektopik jenis ini juga disebut kehamilan tuba.

Anda harus tahu bahawa sebenarnya tidak ada sebab yang pasti mengapa wanita mengalami kehamilan ektopik. Tidak jelas mengapa seorang wanita mengalami kehamilan ektopik.

Telah dijelaskan di atas bahawa kadang-kadang kehamilan di luar rahim disebabkan oleh masalah pada saluran tuba, seperti bentuk atau keadaan tiub fallopio menjadi sempit atau tersumbat.

Secara umum, penyempitan tiub fallopio disebabkan oleh keradangan atau jangkitan. Semasa mengalami kehamilan di luar rahim, tanyakan kepada doktor apa penyebabnya.

Baca juga: Prosedur Pembedahan Cesarean dan Julat Kos

Penyebab kehamilan di luar rahim

Selain tiub fallopio, kehamilan ektopik kadang-kadang berlaku di kawasan lain di badan, seperti ovari dan rongga perut atau bahagian bawah rahim. Pada kehamilan ektopik, telur yang disenyawakan sukar untuk bertahan.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, tisu yang tumbuh dapat menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa.

Penyebab utama keadaan ini ialah telur yang disenyawakan tersekat dalam perjalanan ke rahim. Terdapat beberapa perkara yang boleh membuat anda mengalami kehamilan ektopik, seperti:

  • Keradangan atau jangkitan. Jangkitan kelamin, seperti gonorea atau klamidia, boleh menyebabkan keradangan pada tiub atau organ lain, meningkatkan risiko kehamilan ektopik.
  • Rawatan kesuburan. Wanita yang menjalani persenyawaan in vitro atau IVF dan rawatan serupa lebih cenderung mengalami kehamilan ektopik. Kemandulan itu sendiri juga dapat meningkatkan risiko.
  • Pembedahan tiub. Pembedahan untuk memperbaiki tuba falopi yang tersumbat atau rosak boleh meningkatkan risiko kehamilan ektopik.
  • Pilihan kontraseptif. Kemungkinan hamil semasa menggunakan alat intrauterin atau IUD jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika anda mengandung IUD di tempat, kemungkinan besar akan menyebabkan kehamilan ektopik.
  • Asap. Mempunyai kebiasaan merokok sebelum hamil dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik.

Tanda dan gejala kehamilan di luar rahim

Pemeriksaan awal kepada doktor adalah faktor penting dalam menangani kes kehamilan ektopik. Ibu juga perlu mengetahui bagaimana gejala kehamilan di luar rahim.

Kehamilan seperti ini boleh dicirikan oleh rasa mual dan sakit pada payudara. Selain itu, terdapat juga beberapa gejala lain yang mungkin timbul, seperti sakit tajam di perut, pelvis, bahu, dan leher, pening atau pingsan, dan bintik-bintik darah hingga pendarahan berat.

Baca juga: Manfaat tembikai dapat menurunkan berat badan, anda tahu! Adakah Anda Pasti, Masih Tidak Mahu Mencuba?

Adakah kehamilan di luar rahim berbahaya?

Kehamilan di luar rahim berisiko bagi anda kerana embrio tidak akan dapat berkembang cukup lama. Oleh itu, penting untuk membuang embrio secepat mungkin untuk kesihatan dan kesuburan jangka panjang ibu.

Pilihan rawatan biasanya berbeza bergantung pada lokasi kehamilan ektopik dan perkembangannya. Nah, rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat kehamilan ektopik termasuk:

Menggunakan ubat tertentu

Doktor mungkin memutuskan untuk menetapkan beberapa ubat untuk mengelakkan jisim ektopik pecah. Salah satu ubat yang biasa digunakan oleh doktor adalah methotrexate atau rheumatrex.

Ubat ini berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan sel yang membahagi dengan cepat, seperti sel massa ektopik.

Sekiranya anda mengambil ubat ini, doktor anda juga akan melakukan ujian darah secara berkala untuk memastikan rawatan ini berkesan. Sekiranya berkesan, ubat ini akan menyebabkan gejala yang serupa dengan keguguran, iaitu kekejangan dan pendarahan. Semua ini memerlukan pengawasan yang ketat dari doktor, ya.

Pembedahan untuk hamil di luar rahim

Pakar bedah biasanya mengesyorkan membuang embrio dan memperbaiki kerosakan dalaman. Prosedur ini juga dikenali sebagai laparotomi, di mana doktor akan memasukkan kamera kecil melalui sayatan untuk membantu memperbaiki kerosakan pada tiub fallopio.

Sekiranya operasi tidak berjaya, pakar bedah akan mengulangi laparotomi tetapi melalui sayatan yang lebih besar. Doktor anda mungkin juga perlu mengeluarkan tiub fallopio semasa pembedahan sekiranya ia rosak.

Penjagaan rumah selepas pembedahan

Doktor akan memberikan arahan khusus mengenai penjagaan sayatan selepas operasi. Matlamat utama adalah untuk memastikan luka pembedahan tetap bersih dan kering semasa menyembuhkan.

Di samping itu, anda juga perlu memeriksa sayatan pembedahan, terutamanya jika terdapat beberapa tanda jangkitan. Contohnya, seperti pendarahan berlebihan, panas apabila disentuh dan berbau.

Jangan lupa untuk memperhatikan beberapa langkah rawatan diri, seperti:

  • Jangan angkat benda berat
  • Minum banyak cecair untuk mengelakkan sembelit
  • Rehatkan pelvis anda atau tahan keinginan untuk melakukan hubungan seks
  • Dapatkan rehat yang banyak pada minggu pertama selepas pembedahan
  • Jauhkan diri dari merokok atau berhenti sebelum merancang untuk hamil.

Risiko kehamilan ektopik

Faktor risiko ini untuk kehamilan ektopik secara amnya meningkat ketika seorang wanita berusia 35 tahun atau lebih tua pada masa kehamilan.

Bukan hanya itu, inilah beberapa faktor lain ketika seorang wanita mengalami kehamilan ektopik seperti menjalani pembedahan di pelvis dan perut, mempunyai sejarah kehamilan ektopik sebelumnya, dan menjadi perokok aktif.

Bagi anda yang menjalani rawatan yang berkaitan dengan masalah kesuburan, ia juga boleh meningkatkan risiko hamil di luar rahim atau kehamilan ektopik ini.

Sebaiknya berjumpa doktor sebelum menjadi rawatan yang berkaitan dengan masalah kesuburan untuk mengelakkan kehamilan ektopik.

Adakah kehamilan di luar rahim dapat dijaga?

Sebagai ibu, anda pasti ingin menjaga rahim agar ia tetap dapat tumbuh. Walau bagaimanapun, penting bagi anda untuk mengetahui bahawa semasa anda hamil di luar rahim atau kehamilan ektopik, ia akan sangat berbahaya bagi ibu dan bayi jika tidak digugurkan.

Kehamilan di luar rahim adalah keadaan yang mengancam nyawa dan sering berlaku pada beberapa minggu pertama kehamilan. Secara amnya, tidak mudah menjaga bayi dalam keadaan kehamilan ini.

Ini boleh menjadi sangat berbahaya kerana tiub fallopi adalah saluran yang menghubungkan ovari ke rahim. Walau bagaimanapun, jika telur terperangkap di dalam, ia tidak akan berkembang menjadi bayi dan kesihatan anda mungkin berisiko jika kehamilan berlanjutan.

Sekiranya anda merasakan apa-apa lagi, beritahu doktor anda dengan segera supaya anda dapat mendapatkan rawatan lebih lanjut, OK!

Kesihatan ibu dan janin boleh dirujuk dengan doktor pakar di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!