Kesihatan

Anggur Hamil Sundries: Kenali Punca dan Ciri-Ciri

Setiap wanita mempunyai keinginan untuk menjadi seorang ibu. Sayangnya tidak semua dapat mewujudkannya melalui proses biasa. Terdapat beberapa jenis kelainan yang boleh berlaku semasa kehamilan, salah satunya mengandung anggur.

Sekiranya dalam kehamilan normal setelah telur disenyawakan, ia dapat melekat pada dinding rahim dan berkembang menjadi janin, dalam kehamilan anggur prosesnya tidak seperti itu.

Apa itu kehamilan wain?

Wain hamil (kehamilan molar) adalah pertumbuhan yang tidak normal dan trofoblas atau sel yang akan tumbuh ke dalam plasenta. Anggur hamil juga mempunyai istilah perubatan kehamilan molar, tahi lalat hidatidiform, atau gangguan trofoblastik kehamilan.

Sebilangan besar kehamilan seperti itu tidak berlangsung lama kerana plasenta gagal memberi makan janin di dalamnya, menyebabkan keguguran.

Dipetik garis kesihatan,1 dari 1000 kes kehamilan di dunia mengandung anggur. Selain tidak dapat menjaga calon bayi, gangguan ini juga sangat berbahaya bagi kehidupan calon ibu. Oleh itu, secara amnya, penghidap anggur hamil harus melakukan kuretase untuk merawat gangguan ini.

Orang yang mempunyai sejarah anggur mengandung juga cenderung mengalami keadaan ini berulang kali pada masa akan datang. Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa dia tidak dapat melalui proses kehamilan normal seperti wanita normal.

Mana yang lebih berbahaya, kehamilan atau kehamilan ektopik?

Dr. CJ Tseng dari Jabatan Obstetrik dan Ginekologi Hospital Memorial Chang Gung mengatakan bahawa kehamilan anggur atau ektopik adalah gangguan kehamilan yang perlu diperhatikan.

Sekiranya semasa kehamilan selentingan embrio tidak terbentuk sama sekali atau terbentuk dengan tidak sempurna, embrio kehamilan ektopik terbentuk tetapi tidak di rahim. Kehamilan anggur atau kehamilan ektopik tidak akan membawa kepada kelahiran bayi.

Kedua-dua jenis kelainan kehamilan harus diperhatikan. Sebabnya, sama ada mengandung anggur atau kehamilan ektopik boleh membahayakan nyawa bakal ibu.

Adakah mengandung anggur dan hamil kosong sama?

Kehamilan anggur dan kehamilan kosong juga merupakan jenis gangguan kehamilan yang boleh berlaku dan kedua-duanya tidak akan membawa kepada kelahiran si kecil.

Mengandung anggur dan hamil kosong adalah berbeza, walaupun kelihatan serupa ketika anda melakukan ultrasound. Walau bagaimanapun, kehamilan molar mungkin menunjukkan sisa-sisa tisu embrio sementara ini tidak pernah dilihat pada kehamilan kosong.

Jenis anggur hamil

Terdapat dua jenis kehamilan anggur, yang boleh dibahagikan kepada kehamilan molar lengkap dan separa.

Kedua-dua jenis kehamilan anggur adalah tumor jinak, tetapi jangan risau, ia tidak menyebabkan barah.

Wain penuh mengandung

Keadaan apabila lapisan plasenta tumbuh dengan cepat di rahim. Janin tidak menunjukkan tanda-tanda kehidupan, kerana sperma yang menyuburkan telur kosong.

Wanita yang mengalami kehamilan sepanjang masa akan mendapat keputusan ujian kehamilan yang positif.

Ini berlaku kerana plasenta tumbuh dengan cepat dan menghasilkan hormon kehamilan (hCg). Hormon ini dikesan pada ujian kehamilan.

Namun, apabila diperiksa lebih lanjut dengan ultrasound, rahim akan kelihatan kosong dan hanya mengandungi plasenta.

Sebilangan anggur mengandung

Ciri utama yang dapat dilihat dari keadaan ini adalah adanya plasenta dan janin di luar rahim.

Namun, bentuk lapisan janin yang terbentuk tidak sempurna, sehingga gagal berkembang menjadi bayi. Dalam kes ini, 'janin' akan tumbuh dengan berat badan yang tidak wajar dalam jangka masa yang agak cepat.

Dalam kes yang jarang berlaku, kehamilan berganda dapat terjadi ketika ibu mengandung anak kembar, tetapi hanya satu embrio yang berkembang dengan baik.

Gejala dan ciri kehamilan anggur

Pada awal kehamilan, gejala dan ciri kehamilan anggur adalah serupa dengan kehamilan normal pada umumnya. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa akan ada beberapa perbezaan, termasuk:

Pendarahan berlaku

Pesakit dengan gangguan kehamilan ini kemungkinan besar mengalami pendarahan merah terang hingga coklat gelap pada trimester pertama (hingga minggu ke-13).

Sekiranya ini berlaku, mungkin anda mengalami apa yang disebut kehamilan anggur sepenuhnya. Pendarahan ini biasanya disertai dengan pembebasan bekuan sista yang menyerupai anggur.

Tahap hCg tinggi disertai dengan loya dan muntah

Adalah normal untuk merasa muntah ketika anda hamil. Ini kerana semasa kehamilan plasenta akan menghasilkan hormon hCg yang menyebabkan sensasi mual.

Walau bagaimanapun, dalam kes kehamilan anggur, lapisan plasenta yang terbentuk melebihi had normal sehingga pengeluaran hormon ini meningkat secara mendadak. Pada akhirnya, kekerapan mual dan muntah lebih tinggi daripada kehamilan pada amnya.

Kesakitan dan tekanan di kawasan pelvis

Pada trimester kedua gangguan ini akan menjadikan lapisan plasenta tumbuh begitu cepat. Kesannya, perut akan kelihatan lebih besar daripada ukuran perut semasa kehamilan semestinya. Pertumbuhan yang tidak normal ini menjadikan pelvis tertekan dan sakit.

Ciri lain dari gangguan kehamilan ini adalah degupan jantung janin yang tidak dapat dikesan, tidak ada pergerakan janin, kekurangan zat besi, preeklamsia (keadaan yang menyebabkan tekanan darah tinggi, peningkatan kadar protein dalam air kencing), sista di rahim dan hipertiroidisme.

Ciri-ciri lain dari anggur hamil

Semasa anda memeriksa kehamilan, kemungkinan pekerja kesihatan akan menemui tanda-tanda kehamilan berikut dengan anggur:

  • Anemia
  • Kista di ovari
  • Tekanan darah tinggi
  • Hipertiroid
  • Rahim yang tumbuh terlalu besar atau kecil

Punca hamil dengan anggur

Kehamilan normal berlaku apabila telur berjaya disenyawakan oleh 1-2 sel sperma. Dalam 1 persenyawaan atau janin masa depan terdiri daripada 46 kromosom atau bahan genetik, dengan 23 pasang kromosom setiap ayah dan ibu.

Walaupun keadaan ini tidak berlaku ketika hamil dengan anggur. Penyebabnya dapat dilihat dari jenis anggur kehamilan seperti berikut:

  • Wain penuh mengandung: Penyebab kehamilan anggur ini ialah kromosom dari telur ibu tidak ada atau tidak berfungsi, sedangkan kromosom ayah disalin sehingga 46 kromosom janin berasal dari bapa
  • Sebilangan anggur mengandung: Penyebab kehamilan anggur ini adalah ketika embrio mempunyai dua set kromosom ayah dan satu set kromosom ibu. Jadi bilangan kromosom menjadi 69 bukannya 46

Keadaan ini berlaku kerana kelainan kehamilan pada kehamilan, kedua-duanya diperoleh secara genetik dan disebabkan oleh kehamilan pertama pada usia lebih dari 35 tahun.

Faktor risiko untuk hamil dengan anggur

Secara umum, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan kehamilan ini, termasuk:

Umur

Walaupun mengandung anggur boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi seperti dari Klinik Mayo bahawa usia yang paling rentan adalah ketika seorang wanita hamil pada usia kurang dari 20 tahun dan lebih dari 35 tahun.

Sejarah perubatan

Sekiranya anda pernah mengalami gangguan ini sebelumnya, kemungkinan anda akan mengalaminya lagi pada kehamilan anda yang seterusnya. Dilaporkan dari Klinik Mayo, kadar purata kejadian anggur kehamilan berulang adalah 1 dari 100 wanita.

Walaupun begitu, jangan putus asa, okey? Ini tidak menolak kehamilan yang normal.

Pemeriksaan dan diagnosis kehamilan

Sebilangan besar kes ini hanya didiagnosis dengan imbas ultrasound. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, doktor juga boleh meminta pesakit untuk melakukan beberapa ujian tambahan seperti ujian darah, MRI, atau CT imbas untuk hasil yang lebih terperinci.

Sekiranya anda positif mengandung anggur, imbas Ultrasound pelvis akan menghasilkan gambaran kelompok sel darah dan lapisan yang menyerupai anggur. Ini adalah tanda keadaan plasenta yang tidak normal.

Sedikit maklumat tambahan, walaupun kadar hCg dalam darah dapat menjadi indikasi terjadinya anggur kehamilan, tetapi ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Sebabnya adalah kerana keadaan ini boleh berlaku kerana pelbagai keadaan kehamilan. Salah satunya adalah kerana ibu mengandung mengandung anak kembar.

Bahaya hamil dengan anggur

Kira-kira 20 peratus wanita yang mengalami keguguran juga boleh mengalami salah satu daripada dua jenis penyakit serius seperti koriokarsinoma tisu molar invasif.

Geraham invasif adalah bahaya kehamilan anggur yang paling biasa. Risiko keadaan ini meningkat sekiranya kehamilan berterusan tanpa rawatan.

Sementara choriocarcinoma adalah sejenis barah yang berkembang di plasenta dan merebak ke badan. Walaupun keadaan ini serius, hampir semua barah ini dapat disembuhkan dengan kemoterapi.

Komplikasi akibat kehamilan

Setelah seseorang mengambil tindakan untuk merawat keadaan ini, kemungkinan lapisan ditinggalkan dan tumbuh kembali masih mungkin. Keadaan ini dikenali sebagai istilah perubatan neoplasia trofoblastik kehamilan yang berterusan (GTN).

Petunjuk GTN

Dilaporkan Klinik Mayo, GTN berlaku sebanyak kira-kira 15-20 peratus daripada jumlah kejadian wain kehamilan di dunia. Salah satu petunjuk utama adalah tahap hormon HCG yang tinggi walaupun pesakit telah menjalani rawatan kuret atau rawatan perubatan lain.

Dalam kes lain, GTN juga boleh berlaku kerana penembusan hidatidiform melalui dinding saluran rahim yang menyebabkan pendarahan faraj.

Kes GTN secara amnya mempunyai kadar kejayaan yang cukup tinggi ketika ditangani. Beberapa tindakan yang boleh dilakukan termasuk kemoterapi dan pembedahan membuang saluran rahim histerektomi.

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, GTN boleh menyebabkan barah yang dikenali sebagai choriocarcinoma. Biasanya barah ini tumbuh dan merebak ke organ lain. Kehamilan jangka panjang lebih berisiko mengalami keadaan ini daripada kehamilan molar separa.

Mengendalikan anggur hamil

Anggur hamil tidak dapat tumbuh dan berkembang seperti kehamilan biasa pada umumnya. Pesakit dengan gangguan ini harus segera melakukan rawatan kuret untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut.

Ini tentu akan terdengar sangat menyakitkan di tengah-tengah berita gembira kedatangan bayi. Tetapi jangan biarkan kesedihan berterusan. Sebaliknya, anda harus segera dirawat secara perubatan agar keadaan ini tidak menjadi lebih berbahaya.

Dengan tindakan yang betul, anda masih boleh mempunyai anak dengan proses kehamilan yang normal pada masa akan datang. Beberapa tindakan perubatan yang mungkin disarankan oleh doktor adalah seperti berikut:

Dilatasi dan kuret

Pertama, doktor akan melebarkan pintu masuk ke rahim, yang biasanya dikenali sebagai serviks, menggunakan sejenis alat penyedut sehingga lapisan berbahaya di dalamnya dapat dikeluarkan.

Rawatan kemoterapi

Sekiranya mengandung anggur sudah termasuk dalam kategori berbahaya, misalnya, berpotensi menyebabkan barah, anda akan dinasihatkan untuk melakukan kemoterapi. Ciri yang anda perlukan untuk rawatan ini adalah tahap hCg yang tidak turun walaupun telah disembuhkan.

Histerektomi

Ini adalah operasi untuk membuang keseluruhan rahim. Sekiranya anda tidak merancang untuk mempunyai lebih banyak anak, ini mungkin merupakan pilihan yang anda ambil. Prosedur ini dilakukan dengan memberi pesakit anestesia umum.

Rhogam

Pesakit dengan golongan darah Rh-negatif akan diberi ubat yang disebut rhogam sebagai sebahagian daripada rawatan untuk mengandung anggur. Ini bertujuan untuk mencegah komplikasi yang disebabkan oleh pertumbuhan antibodi dalam badan.

Pengendalian lanjutan

Setelah menyelesaikan rawatan perubatan di atas, doktor akan memantau keadaan pesakit dengan melakukan ujian darah secara berkala. Bukan hanya itu, doktor juga perlu memastikan bahawa tidak ada lapisan berbahaya yang tersisa di rahim.

Berapa lama kehamilan wain biasanya berlangsung?

Fakta bahawa anda hamil dengan anggur dapat dilihat semasa pemeriksaan ultrasound pertama pada minggu ke-8 atau ke-14 kehamilan. Soalan seterusnya, anggur hamil bertahan berapa bulan di dalam badan?

Laman web perkhidmatan kesihatan NHS menyatakan bahawa kehamilan geraham akan selesai apabila anda mengalami keguguran.

Dalam kebanyakan kes, keguguran akan berlaku secara spontan dalam masa 4 bulan kehamilan. Selepas itu, anda perlu membuat pemeriksaan untuk memastikan tidak ada lagi jaringan yang tertinggal.

Cara mencegah hamil dengan anggur

Sekiranya anda pernah mengalami kehamilan arak dan merancang untuk hamil lagi, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan langkah-langkah yang mesti diambil agar anda dapat menjalani proses kehamilan yang normal.

Doktor anda mungkin menasihati anda untuk menunggu sekitar 6 bulan hingga 1 tahun dari saat prosedur terakhir diambil. Di samping itu, anda juga disarankan untuk memeriksa kehamilan dengan imbas Ultrasound awal untuk mengesahkan keadaan rahim baik-baik saja atau tidak.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!