Kesihatan

5 Soalan Lazim Tentang Menggunakan Pantyliner

Setiap wanita mempunyai cara yang berbeza untuk menjaga organ intimnya. Seperti pantyliner yang biasa dipakai setiap hari oleh sebilangan wanita ketika mereka mengalami keputihan. Apakah peraturan untuk memakai pantyliner untuk menjaga kebersihan organ seks wanita?

Sebagai seorang wanita, mengalami keputihan bukanlah sesuatu yang asing lagi. Apabila keputihan muncul, itu membuat anda tidak selesa melakukan aktiviti kerana faraj terasa lembap.

Keputihan adalah cara faraj menjaga kesihatan dan kebersihan, dan juga memungkinkan pembebasan sel mati secara semula jadi. Tetapi jika keputihan anda sangat berat, berbau atau berubah warna, pastikan anda berjumpa doktor.

Baca Juga: 10 Faktor Yang Menyebabkan Menstruasi Lewat Selain Kehamilan

Adakah penggunaan pantyliner benar-benar diperlukan?

Penggunaan pantyliner untuk menjaga kebersihan vagina. Foto: //www.shutterstock.com

Penggunaan pantyliner adalah pilihan yang baik untuk melindungi dari pelbagai cairan vagina, seperti keputihan dan sisa-sisa haid. Penggunaan pantyliner sangat efisyen ketika aktiviti benar-benar sibuk.

Bagi sesetengah wanita, produk ini sangat berguna untuk menjaga kebersihan seluar dalam dan mencegah noda.

Tetapi adakah kita benar-benar perlu menggunakan pantyliner? Adakah menggunakan pantyliner adalah cara yang baik untuk tetap segar dan bersih? Ayuh, mari kita lihat beberapa penjelasan!

Pantyliner yang mengandungi minyak wangi menyebabkan masalah pada organ pembiakan?

Wangian boleh menyebabkan kerengsaan pada tisu vulva vagina yang sensitif. Foto: //www.shutterstock.com

Penggunaan minyak wangi tentu dapat membantu, misalnya menyamarkan bau. Tetapi kesan negatifnya, ini boleh menyebabkan masalah pada organ pembiakan. Kerana zat minyak wangi boleh mengganggu "flora dan fauna semula jadi".

Wangian boleh menyebabkan kerengsaan pada tisu vulva vagina yang sensitif, jadi disarankan untuk menggunakan pantyliner biasa dan menukarnya dengan kerap.

Sekiranya wanita merasa wajib memakai seluar dalam kerana kesihatan?

Tidak, jika digabungkan dengan menggunakan pakaian dalam katun bersih, itu boleh menjadi alternatif yang baik dan selamat.

Apakah faedah menggunakan pantyliner untuk kesihatan vagina?

Sekiranya anda berada di akhir tempoh anda atau dalam keadaan di mana anda tidak dapat menukar seluar dalam anda secara berkala, seluar dalam boleh menjadi alternatif, dengan syarat anda harus sering menukar seluar dalam.

Memakai pantyliner baik untuk beberapa sebab, seperti ketika anda bersenam dan berpeluh kerana mereka menyerap peluh dan tidak menjaga seluar dalam anda basah sepanjang masa.

Perhatikan peraturan untuk memakai pantyliner, badakah wajar memakainya setiap hari?

Pantyliner dapat menjadikan vagina lembap dan mencetuskan mikroorganisma. Foto: //www.shutterstock.com

Menggunakan pantyliner setiap hari akan menyebabkan jangkitan bakteria, jika vagina tidak mengeluarkan cecair yang berlebihan, penggunaan pantyliner harus dielakkan, kerana pantyliner dapat membuat vagina lembap dan memicu mikroorganisma berkembang biak.

Baca Juga: Bukan Sekadar Ibadah, Inilah Manfaat Berpuasa Untuk Kesihatan

Peraturan untuk memakai seluar dalam, tidak perlu digunakan setiap hari

Tidak perlu menggunakan pantyliner setiap hari. Foto: //www.shutterstock.com

Inilah 4 sebab mengapa pantyliner tidak perlu dipakai setiap hari.

  1. Sayap pelekat di bawah pantyliner terbuat dari plastik, menyukarkan kulit bernafas.
  2. Pantyliner dengan penyerapan super pasti memerlukan bahan kimia yang pasti berbahaya bagi kulit kita, salah satunya boleh menyebabkan alergi dan kerengsaan
  3. Penggunaan pantyliner setiap hari boleh menyebabkan jangkitan yis yang berbahaya kerana peredaran udara yang lemah di kawasan vagina
  4. Penggunaan pantyliner membuat peredaran udara di kawasan vagina tidak lancar, sehingga kawasan vagina lembab dan menjadi tempat yang sesuai untuk kulat dan bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Walau bagaimanapun, jenis seluar dalam yang anda gunakan boleh memberi kesan kepada kesihatan vagina. Sangat digalakkan anda memakai seluar dalam yang diperbuat daripada sekurang-kurangnya 95% kapas. Kapas penyerap meminimumkan kerengsaan pada kulit dan alat kelamin agar tetap sihat dan rapi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!