Kesihatan

Bahaya Vape untuk Wanita, Boleh Mempengaruhi Kesuburan untuk Mengganggu Kesihatan Janin!

Bahaya memukul wanita tidak hanya mempengaruhi kesihatan, tetapi juga mempunyai risiko jangka panjang ketika anda ingin mempunyai anak! Walaupun diketahui kurang berbahaya daripada rokok, vaping menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan yang serius.

E-rokok, juga dikenali sebagai vape, sangat digemari oleh golongan muda, termasuk wanita. Rokok jenis ini dianggap lebih selamat daripada tembakau biasa, walaupun terdapat banyak bahaya yang tersimpan di dalamnya.

Baca juga: Gatal-gatal pada Bayi: Punca Umum Rawatan Rumah yang Berlaku!

Apa bahaya mengongkong wanita?

Laporan tahun 2018 dari NAP menemui bukti besar bahawa vaping boleh menyebabkan disfungsi sel, tekanan oksidatif, dan kerosakan DNA. Beberapa perubahan selular ini dikaitkan dengan perkembangan barah jangka panjang, walaupun vaping tidak menunjukkan risiko seperti itu.

Menurut Healthline, vaping mungkin merupakan pilihan yang kurang berisiko ketika cuba berhenti merokok. Namun, itu tidak bermaksud tidak ada risiko walaupun cecair vape bebas nikotin.

Nah, untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah beberapa bahaya mengongkong wanita yang perlu anda ketahui.

Mencetuskan masalah kesuburan

Menurut kajian yang dilakukan oleh Endocrine Society, penggunaan e-rokok dapat mencetuskan masalah kesuburan. Ramai wanita muda yang menggunakan e-rokok tidak banyak mengetahui kesan sampingannya.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, atau CDC, jumlah pelajar sekolah menengah dan menengah yang menggunakan e-rokok meningkat dari 2.1 juta menjadi 3.6 juta dalam setahun.

Kajian ini juga mendapati bahawa penggunaan e-rokok sebelum pembuahan secara signifikan melambatkan penanaman embrio yang disenyawakan.

Dalam kajian ini, para penyelidik menggunakan model tikus untuk memeriksa sama ada pendedahan kepada e-rokok mengganggu kesuburan dan kesihatan keturunan.

Nah, setelah terkena wap e-rokok, tikus betina menunjukkan penurunan implantasi embrio dan kelewatan yang ketara dalam permulaan kehamilan anak pertama.

Walaupun hanya menggunakan media tetikus dan memerlukan penyelidikan lebih lanjut, ada kemungkinan bahaya melecet bagi wanita dapat terjadi. Atas sebab ini, lebih baik berhenti menggunakan e-rokok untuk mengelakkan masalah kemandulan.

Memudaratkan bayi yang belum lahir

Sama seperti rokok tembakau, bahaya memerah pada wanita adalah kerana ia mempengaruhi kesihatan janin dalam rahim.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit atau CDC, walaupun e-rokok aerosol pada amnya mempunyai lebih sedikit bahan berbahaya, mereka dianggap tidak selamat untuk digunakan selama kehamilan.

Harap diperhatikan, nikotin adalah bahaya yang harus dihindari oleh wanita hamil dan bayi yang sedang berkembang kerana boleh merosakkan otak dan paru-paru. Sementara itu, sebilangan perisa dalam e-rokok juga berbahaya bagi bayi yang sedang membesar.

Wanita sering menganggap bahawa e-rokok adalah pilihan yang tepat kerana dianggap selamat. Sebenarnya, vaping mengandungi bahan kimia, minyak, dan elemen pemanasan yang memberi kesan negatif pada kehamilan.

Menjejaskan kesihatan paru-paru

Beberapa kajian menunjukkan bahawa vaping boleh memberi kesan negatif pada paru-paru, walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan. Secara khusus, kajian pada tahun 2015 melaporkan sejumlah kesan buruk dari vaping termasuk toksik, oksidasi, dan keradangan.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa bahaya menggegarkan wanita dengan atau tanpa nikotin boleh mengganggu fungsi paru-paru normal pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, kajian ini mempunyai ukuran sampel yang kecil dan hasilnya tidak berlaku untuk semua orang.

Laporan 2018 yang sama dari NAP mendapati bahawa terdapat beberapa bukti bahawa pendedahan e-rokok mempunyai kesan buruk pada sistem pernafasan. Walau bagaimanapun, kajian tambahan masih diperlukan untuk memahami sejauh mana vaping menyumbang kepada penyakit pernafasan.

Baca juga: Gejala Hati Berlemak: Mencetuskan Ketidakselesaan Perut dan Keletihan

Berisiko untuk kesihatan jantung

Bahaya memukul wanita juga boleh mempengaruhi kesihatan organ penting lain, iaitu jantung. Tinjauan 2019 menunjukkan bahawa aerosol e-cecair mengandungi zarah, zat pengoksidaan, aldehid, dan nikotin.

Apabila disedut, aerosol ini cenderung mempengaruhi jantung dan sistem peredaran darah. Laporan tahun 2018 dari Akademi Akhbar Nasional atau NAP menemui bukti penting bahawa merokok e-rokok nikotin mencetuskan peningkatan kadar denyutan jantung.

Penulis juga menerangkan bukti sederhana yang menunjukkan bahawa menghisap rokok mempengaruhi kesihatan jantung jangka panjang. Satu lagi kajian tahun 2019 mendapati bahawa e-rokok dikaitkan dengan peningkatan risiko strok, serangan jantung, angina, dan penyakit jantung.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!