Kesihatan

6 Manfaat Latihan Kehamilan: Janin yang Sihat untuk Melancarkan Persalinan

Terdapat banyak faedah latihan kehamilan yang dapat diperoleh oleh wanita hamil. Bermula dari melegakan pelbagai kesakitan di badan, hingga melancarkan proses kelahiran.

Pelbagai latihan kehamilan juga boleh memberi kesan positif kepada kesihatan janin dan ibu sendiri. Ayuh, ketahui faedah latihan kehamilan untuk ibu dan janin berikut.

Baca juga: Waspadalah terhadap Preeklampsia, Gangguan Kehamilan yang Jarang Disedari

Manfaat latihan kehamilan untuk ibu

Latihan kehamilan dipercayai dapat mengurangkan keadaan tidak selesa yang dirasakan oleh wanita hamil semasa hamil. Bagi wanita hamil, senaman kehamilan mempunyai beberapa kebaikan:

1. Melegakan sakit belakang dan pelvis

Bukan rahsia lagi bahawa wanita hamil sering merasakan sakit atau sakit di punggung bawah dan di sekitar pelvis. Kesakitan di bahagian belakang dan pelvis adalah reaksi badan dalam mengimbangkan beban.

Peningkatan berat badan akibat kehamilan menjadikan kedua-dua bahagian badan terus merasa sakit, terutama setelah memasuki trimester ketiga. Senaman kehamilan dapat mengurangkan kesakitan.

Anda boleh menggabungkan latihan pelvis, duduk bersila, atau menggunakan yoga bola. Ketiganya dapat membantu badan menyebarkan beban ke paha. Dengan cara itu, rasa sakit di bahagian belakang dan pelvis dapat dikurangkan.

2. Mengatasi keletihan

Salah satu perkara yang tidak dapat dielakkan oleh wanita hamil adalah keletihan. Keadaan ini mula berlaku ketika usia kehamilan memasuki trimester pertama, dan berterusan sehingga trimester ketiga.

Rehat boleh mengurangkan keletihan. Namun, tidur terlalu lama sebenarnya boleh membuat anda kekurangan tenaga, kerana tidak ada pengambilan nutrien dari makanan yang masuk ke dalam tubuh.

Salah satu kelebihan latihan kehamilan yang dapat anda rasakan adalah menyegarkan badan dan mendapatkan hormon endorfin yang menjadikan mood lebih positif dan bahagia.

3. Mencegah preeklamsia

Preeklampsia adalah gangguan kehamilan yang jarang disedari oleh banyak wanita hamil. Keadaan ini jika tidak dirawat boleh menyebabkan kejang dan membahayakan keselamatan ibu dan janin.

Anda perlu kerap memeriksa tekanan darah dan mengawal kehamilan untuk mengelakkan preeklampsia. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai risiko buruk seperti keguguran, kelahiran pramatang dan kematian ibu.

Dengan melakukan senaman secara rutin dan makan makanan berkhasiat yang seimbang, anda dapat menjaga kecergasan fizikal, serta keadaan janin di dalam rahim.

4. Faedah latihan kehamilan untuk melahirkan anak

Bukan rahsia lagi, salah satu kelebihan latihan kehamilan adalah melancarkan kelahiran anak. Gimnastik yang dilakukan pada trimester ketiga dapat menjadikan otot lebih lentur.

Anda boleh mencuba jongkok, ia dapat menguatkan tisu otot di sekitar paha dan pelvis. Dengan latihan ini, otot paha dan pelvis akan terbiasa mengalami tekanan, sama seperti semasa melahirkan anak.

Untuk melakukan ini, letakkan diri anda dalam kedudukan tegak, kemudian perlahan-lahan turunkan diri anda ke dalam jongkok, tetapi tetap lurus punggung anda. Anda juga boleh berlatih bernafas semasa melakukan senaman ini.

Baca juga: Terbukti Secara Perubatan, Inilah 6 Cara Cepat untuk Mengandung

5. Faedah latihan kehamilan untuk postur

Petikan Persatuan Kehamilan Amerika, Latihan kehamilan dapat membantu anda menjaga postur semasa kehamilan. Wanita yang bergerak secara aktif pada trimester ketiga akan lebih mudah mengawal berat badan mereka, walaupun rahim terus membesar.

Trimester ketiga adalah tempoh ketika sebahagian besar tisu lemak pada bayi berkembang. Oleh itu, badan ibu juga terjejas.

Manfaat latihan kehamilan untuk janin

Kajian oleh sejumlah saintis di Universiti Perubatan dan Biosains Kansas City dijelaskan, senaman kehamilan dapat membantu menjaga kesihatan bayi dalam kandungan.

Kajian menyimpulkan, pergerakan aktif ibu-ibu cukup berkesan dalam menstabilkan degupan jantung pada janin.

Anehnya, pergerakan aerobik dapat memberikan perlindungan bagi organ kardiovaskular janin.

Itulah enam faedah latihan kehamilan yang perlu anda ketahui. Ayuh, lakukan senam secara rutin agar badan tetap bugar dan mengelakkan pelbagai gangguan, sehingga memudahkan proses kelahiran.

Baca Juga: Ibu Harus Tahu, Inilah Yang Perlu dan Tidak Perlu Dilakukan Semasa Kehamilan!

Pergerakan senaman kehamilan berdasarkan usia kehamilan

Lihat pelbagai latihan kehamilan berdasarkan trimester kehamilan:

Latihan kehamilan trimester pertama

Selagi tidak dilarang oleh doktor dan kehamilan anda tidak berisiko, anda harus terus melakukan gimnastik atau pergerakan sukan seperti biasa. Latihan kehamilan trimester pertama ini merangkumi 150 minit seminggu kardiovaskular atau pergerakan yang melatih jantung dan paru-paru.

Pergerakan senaman kehamilan lain yang perlu dilakukan pada awal trimester ini termasuk pergerakan yang melatih kekuatan otot utama. Tujuannya adalah agar tubuh terbiasa hamil sehingga waktu bersalin.

Latihan kehamilan trimester pertama yang boleh anda cuba termasuk:

 • Mencangkung. Dilaporkan dari Garis KesihatanSquats dapat membantu menguatkan otot-otot bawah seperti paha depan, punggung dan tali pinggang. Ini akan berguna untuk melindungi punggung anda.
 • Tekanan melutut. Seperti push up biasa tetapi terletak di lutut. Melakukan pergerakan ini secara berkala dapat menguatkan bahagian atas badan.

Pergerakan Kegel juga boleh menjadi pilihan untuk dilakukan pada trimester pertama.

Latihan kehamilan trimester ke-2

Ramai wanita hamil merasakan bahawa trimester adalah keadaan terbaik semasa kehamilan. Oleh itu, senaman kehamilan trimester disarankan untuk mengekalkan kecergasan.

Namun, pada trimester kedua, perut sudah mulai membesar, sehingga pergerakan latihan kehamilan pada trimester ke-2 lebih tersekat. Seperti tidak melibatkan melompat, berlari atau memerlukan menjaga keseimbangan.

Kerana pergerakan latihan kehamilan pada trimester ke-2 mulai terhad, Moms digalakkan untuk meneroka lebih banyak pergerakan yang menumpukan pada kekuatan paha dalam.

Salah satunya adalah gerakan regangan duyung, bagaimana:

 • Duduk di atas tikar dan bengkokkan satu kaki di hadapan anda, bengkokkan satu kaki ke belakang.
 • Kemudian condongkan badan anda ke satu sisi tangan dan letakkan tangan anda di atas tikar.
 • Sementara tangan yang lain diregangkan untuk berlaku regangan.
 • Kemudian kembali ke posisi duduk seperti awal. Lakukan pergerakan ini di sisi tangan secara bergantian.

Selain itu, jangan lupa untuk terus melakukan pergerakan kardio untuk mengekalkan kecergasan badan semasa hamil.

Latihan kehamilan trimester ke-3

Latihan kehamilan trimester ke-3 ini akan lebih menumpukan pada pergerakan senaman kehamilan yang membantu membina kekuatan perut dan juga pergerakan kardiovaskular.

Beberapa perkara yang boleh dilakukan termasuk:

 • Jalan
 • Berenang
 • Yoga pranatal
 • Pilates
 • Latihan lantai panggul

Selain pergerakan latihan kehamilan trimester ke-3 yang telah disebutkan, anda boleh mencuba beberapa sukan lain. Contohnya, gabungan beberapa latihan kehamilan, seperti berenang dan senamrobik.

Terdapat latihan aerobik untuk wanita hamil, termasuk aerobik aqua. Yaitu latihan aerobik untuk wanita hamil yang dilakukan di kolam renang. Namun, jika anda memilih senaman aerobik untuk wanita hamil biasa, ia juga tetap bermanfaat untuk kecergasan.

Latihan hamil 9 bulan

Memasuki bulan ke-9, latihan akan terasa lebih berat. Sekiranya latihan kehamilan atau pergerakan yang disebutkan sebelumnya terasa berat, tidak ada salahnya melakukan latihan untuk wanita hamil 9 bulan menggunakan bola hamil.

Bola bersalin adalah alat bantuan sukan yang direka khas untuk menyokong pergerakan wanita hamil dan mempunyai lapisan yang tidak tergelincir. Bola kehamilan ini biasanya digunakan dalam beberapa latihan untuk wanita hamil selama 9 bulan, seperti yoga pranatal atau dalam gerakan tertentu, seperti latihan kehamilan untuk bayi breech.

Pergerakan papan seterika

Salah satu latihan kehamilan untuk bayi breech menggunakan bola hamil adalah pergerakan papan seterika. Di mana wanita hamil berada dalam keadaan terlentang dan kakinya bersandar pada objek yang lebih tinggi.

Sementara itu, bola hamil akan diletakkan di bawah paha, membantu menopang badan wanita hamil dan ibu akan berada di posisi itu selama 20 minit.

Pergerakan kedudukan kucing-lembu

Satu lagi latihan kehamilan untuk bayi sungsang yang boleh dilakukan adalah kedudukan kucing-lembu. Ibu melutut dan juga menyokong berat badan dengan kedua-dua belah tangan.

Kemudian letakkan perut anda ke bawah sehingga punggung anda membentuk lompang. Kemudian angkat punggung sehingga melengkung. Ulangi beberapa kali untuk membantu memutarkan bayi.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!