Kesihatan

Mengenal Vaginismus: Punca, Gejala, dan Rawatan

Vaginismus adalah kekejangan atau pengecutan otot di sekitar faraj. Keadaan ini boleh berlaku semasa hubungan seksual atau ketika memasukkan tampon ke dalam vagina.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, mari lihat tinjauan penuh di bawah.

Apa itu vaginismus?

Bagi sesetengah wanita, otot vagina berkontraksi secara tidak sengaja atau berterusan ketika mereka mencuba penembusan vagina, suatu keadaan yang disebut vaginismus. Kontraksi dapat mencegah hubungan seksual atau boleh membuatnya sangat menyakitkan.

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku semasa anda memasukkan sesuatu, seperti tampon ke dalam vagina untuk menjalani pemeriksaan ginekologi. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Apabila anda cuba memasukkan objek seperti tampon, zakar, atau spekulum ke dalam faraj, faraj mungkin mengencang kerana pengecutan otot pelvis secara tidak sengaja. Ini boleh menyebabkan kekejangan otot, sakit, dan berhenti bernafas sementara.

Kumpulan otot yang paling kerap terjejas adalah kumpulan otot pubococcygeus (PC). Otot ini bertanggungjawab membuang air kecil, melakukan hubungan seks, membuang air besar, atau bahkan melahirkan. Penyakit ini tidak boleh diabaikan dan mesti diubati dengan segera.

Baca juga: Membuat wanita mencapai klimaks, mengetahui lebih lanjut mengenai klitoris

Apa yang menyebabkan vaginismus?

Doktor sebenarnya tidak tahu pasti mengapa penyakit ini boleh berlaku. Biasanya penyakit ini dikaitkan dengan kegelisahan atau ketakutan untuk melakukan hubungan seks.

Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh berlaku disebabkan oleh tekanan fizikal, tekanan emosi, atau kedua-duanya.

Terdapat beberapa pencetus yang boleh menyebabkan penyakit ini. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah pencetus vaginismus.

Pencetus emosi

Pencetus emosi boleh merangkumi:

 • Takut akan kesakitan dan kehamilan
 • Kebimbangan, mengenai prestasi atau rasa bersalah
 • Masalah hubungan, seperti mempunyai pasangan yang kasar atau mudah terluka
 • Kejadian traumatik, seperti rogol atau gangguan seksual
 • Pengalaman kanak-kanak, seperti penggambaran seks semasa membesar atau pendedahan gambar seksual

Pencetus fizikal

Pencetus fizikal boleh merangkumi:

 • Jangkitan, seperti jangkitan saluran kencing (UTI) atau jangkitan yis
 • Keadaan kesihatan, seperti barah atau lichen sclerosus
 • Buruh
 • Menopaus
 • Pembedahan pelvis
 • Pemanasan tidak mencukupi
 • Pelinciran faraj tidak mencukupi
 • Kesan sampingan ubat

Siapa yang boleh mendapat vaginismus?

Jumlah sebenar wanita yang mengalami keadaan ini tidak diketahui dengan pasti, ini kerana banyak wanita malu untuk membincangkan keadaan ini dengan doktor.

Walau bagaimanapun, sebenarnya sangat penting untuk selalu membincangkan masalah ini dengan doktor anda. Ini berguna agar doktor dapat memberikan rawatan yang sesuai.

Kadang-kadang, keadaan bermula ketika seorang wanita berusia belasan atau awal dua puluhan. Pada beberapa wanita lain, ini mungkin berlaku di kemudian hari selepas tempoh fungsi seksual yang normal.

Ini boleh berlaku setiap kali anda melakukan penetrasi atau hubungan seksual. Keadaan ini juga boleh berlaku dalam situasi tertentu, seperti semasa melakukan hubungan seks tetapi tidak dengan penggunaan tampon.

Jenis penyakit vaginismus

Secara umum, terdapat dua jenis vaginismus, iaitu vaginismus primer dan vaginismus sekunder. Jenis vaginismus ini boleh menyerang wanita dari usia apa pun.

Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah penjelasan mengenai jenis vaginismus yang perlu anda ketahui.

1. vaginismus primer

Vaginismus primer adalah perkara biasa pada wanita semasa percubaan pertama mereka melakukan persetubuhan.

Seorang wanita sering merasa sakit setiap kali sesuatu memasuki farajnya, termasuk zakar (disebut seks penembusan), atau ketika dia tidak dapat memasukkan apa-apa ke dalam vagina.

Ini mungkin disebabkan oleh kesakitan, kekejangan otot secara umum, dan wanita dengan vaginismus jenis ini mungkin berhenti bernafas buat sementara waktu. Keadaan ini juga disebut sebagai vaginismus seumur hidup.

2. vaginismus sekunder

Vaginismus sekunder dialami oleh wanita yang sebelum ini melakukan hubungan seks tanpa rasa sakit. Tetapi kemudian ini berlaku dan menjadi sukar.

Kejadian ini biasanya berdasarkan kejadian tertentu, seperti jangkitan, menopaus, kejadian traumatik, perkembangan keadaan perubatan, masalah hubungan dengan pasangan, pembedahan, atau bahkan melahirkan anak.

Pada sesetengah wanita, vaginismus berlaku selepas menopaus, ketika tahap estrogen menurun, kekurangan pelinciran dan keanjalan faraj menjadikan hubungan seks menyakitkan, tertekan, atau bahkan mustahil.

Gejala vaginismus

Sama seperti penyakit pada umumnya, vaginismus juga mempunyai gejala yang dirasakan oleh penghidapnya.

Berikut adalah gejala vaginismus yang perlu diperhatikan.

 • Hubungan seks yang menyakitkan (dispareunia), diikuti oleh rasa sesak dan sakit yang mungkin terbakar atau menyengat
 • Penembusan menjadi sukar atau mustahil
 • Jangka panjang atau tidak diketahui menyebabkan kesakitan seksual
 • Sakit semasa memasukkan tampon
 • Sakit semasa pemeriksaan ginekologi
 • Kekejangan otot secara umum atau pemberhentian pernafasan semasa percubaan

Penyakit ini juga boleh menyebabkan gejala lain, termasuk ketakutan terhadap penembusan vagina dan pengurangan keinginan seksual semasa penembusan.

Seseorang yang menderita penyakit ini tidak bermaksud dia berhenti menikmati aktiviti seksual sama sekali.

Wanita yang mempunyai keadaan ini masih dapat merasakan dan menginginkan keseronokan seksual dan mengalami orgasme. Banyak aktiviti seksual tidak melibatkan penembusan, seperti seks oral atau melancap.

Diagnosis vaginismus

Biasanya diagnosis penyakit ini bermula dengan pemeriksaan terhadap gejala yang dialami. Doktor anda biasanya akan mengemukakan soalan kepada anda, seperti kapan anda pertama kali menyedari masalah, berapa kerap ia berlaku, dan apa yang mencetuskannya.

Doktor juga boleh bertanya mengenai sejarah seksual, yang mungkin melibatkan pertanyaan mengenai trauma atau serangan seksual.

Secara umum, diagnosis dan rawatan penyakit vaginismus memerlukan pemeriksaan pelvis untuk mengesampingkan kemungkinan lain.

Wanita yang mengalami vaginismus sering merasa gugup atau takut pada pemeriksaan ini. Untuk mengelakkan ini, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Rawatan Vaginismus

Pada diagnosis vaginismus, doktor akan memeriksa keadaan perubatan dan melakukan pemeriksaan pelvis. Rawatan untuk penyakit ini mungkin melibatkan pakar yang berbeza, bergantung kepada penyebabnya.

Apa-apa sebab yang mendasari, seperti jangkitan, mungkin perlu dirawat sebelum fokus pada rawatan vaginismus.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, keadaan ini dapat diubati. Biasanya untuk merawat penyakit ini melibatkan memberi pendidikan, kaunseling, dan latihan.

Tujuan rawatan atau rawatan penyakit ini adalah untuk mengurangkan otot-otot yang mengencangkan secara automatik dan takut kerana sakit atau ketakutan lain.

Rawatan biasanya merupakan gabungan rawatan berikut:

1. Latihan kawalan lantai panggul

Rawatan pertama yang boleh dilakukan untuk merawat vaginismus adalah latihan kawalan lantai panggul. Rawatan ini melibatkan pengecutan otot dan aktiviti relaksasi, untuk meningkatkan kawalan lantai panggul.

Biofeedback juga dapat membantu semasa anda melakukan latihan ini. Ini kerana anda dapat memantau seberapa baik anda melakukan latihan lantai panggul dengan menerima maklum balas.

Probe kecil dimasukkan ke dalam faraj, dan maklumat tersebut dipaparkan di skrin komputer.

2. Terapi seks dan kaunseling

Penyediaan pendidikan biasanya melibatkan belajar tentang anatomi dan apa yang berlaku semasa gairah seksual dan hubungan seksual.

Anda juga boleh mendapatkan maklumat mengenai otot yang terlibat dalam vaginismus. Ini dapat membantu anda memahami bagaimana bahagian badan berfungsi dan bertindak balas.

Kaunseling boleh melibatkan anda sendiri atau dengan pasangan anda. Bekerja dengan kaunselor yang pakar dalam gangguan seksual dapat membantu anda.

Teknik relaksasi dan hipnosis juga dapat meningkatkan kelonggaran dan membantu anda merasa lebih selesa dengan hubungan seksual.

3. Latihan emosi

Amalan emosi dapat membantu seseorang mengenal pasti, menyatakan, dan menyelesaikan sebarang faktor emosi yang mungkin menyumbang kepada vaginismus.

4. Mengurangkan kepekaan terhadap penyisipan

Dalam rawatan ini, seorang wanita diminta untuk menyentuh kawasan tersebut sedekat mungkin dengan bukaan faraj setiap hari tanpa menyebabkan rasa sakit, dan bergerak lebih dekat setiap hari.

Apabila dia dapat menyentuh kawasan sekitar faraj, dia akan terdorong untuk menyentuh dan membuka bibir faraj, atau labia, dan langkah selanjutnya adalah memasukkan jari.

5. Latihan dilatasi

Dalam rawatan ini, seorang wanita akan belajar bagaimana menggunakan dilator plastik atau sisipan berbentuk kerucut.

Sekiranya dia boleh memasukkan dilator plastik tanpa rasa sakit, langkah seterusnya adalah membiarkannya duduk selama 10-15 minit. Ini berguna untuk membiarkan otot terbiasa dengan tekanan.

6. Latihan Kegel

Untuk mengatasi masalah ini, anda juga boleh melakukan latihan Kegel. Cara pertama adalah melakukan pengetatan otot yang sama seperti yang anda gunakan untuk menghentikan aliran ketika membuang air kecil.

 • Mengetatkan otot
 • Pegang otot pelvis selama 2-10 saat
 • Rehatkan kembali otot
 • Lakukan senaman ini sebanyak 20 kali, anda juga boleh melakukannya mengikut kehendak anda

7. Operasi

Dalam beberapa kes, pembedahan mungkin menjadi pilihan untuk merawat penyakit ini.

Sebagai contoh, jika keadaan menyebabkan anda mengalami kesakitan fizikal semasa melakukan hubungan seks, dan ini menyumbang kepada vaginismus anda, doktor anda mungkin mengesyorkan merawat penyebabnya.

Beberapa operasi yang dapat dilakukan untuk merawat penyakit ini termasuk:

Pembedahan endometriosis

Endometriosis adalah sebab yang mungkin untuk pembedahan. Keadaan ini menyebabkan kepingan kecil lapisan rahim tumbuh di luar rahim. Pembedahan dapat membuang atau memusnahkan kawasan tisu ini.

Membesarkan faraj

Pembedahan boleh dilakukan untuk membesarkan faraj. Pembedahan ini mungkin diperlukan sekiranya pembedahan sebelumnya yang dilakukan pada vagina menyebabkan tisu parut terbentuk dan menyekat atau menyekat faraj.

Ini boleh berlaku sekiranya doktor perlu memotong perineum semasa bersalin (episiotomi).

Pembedahan kecil yang disebut prosedur Fenton dapat dilakukan untuk menghilangkan tisu parut. Pembedahan tersebut melibatkan pemotongan tisu parut dengan kemas dan menjahit tepi dengan jahitan kecil. Pembedahan akan dilakukan dengan anestesia tempatan atau umum.

Selepas pembedahan, anda mungkin mengalami kesakitan, yang boleh anda atasi dengan ubat penahan sakit, seperti paracetamol.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengalami pendarahan. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan tuala dan tidak menggunakan tampon.

Sekiranya anda menghidap vaginismus, anda tidak perlu malu atau teragak-agak untuk berjumpa doktor. Doktor akan mencadangkan rawatan dan rawatan yang sesuai mengikut penyebab vaginismus anda.

Kami mengesyorkan bahawa jika anda mempunyai gejala yang dinyatakan di atas, segera hubungi doktor anda agar anda mendapat rawatan yang cepat agar tidak menimbulkan masalah yang lebih serius.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!