Kesihatan

Adakah Autisme Boleh Diubati dan Kanak-kanak Boleh Menjalani Kehidupan Normal?

Apabila seorang kanak-kanak dinyatakan menghidap autisme, sudah tentu ia boleh mengganggu kehidupan sosialnya kerana halangan ketika berkomunikasi dengan orang lain. Oleh itu, ramai orang tertanya-tanya adakah autisme dapat disembuhkan? Ayuh, lihat jawapannya.

Apa itu autisme?

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis KesihatanAutism Spectrum Disorder, juga dikenal sebagai ASD (Autism Spectrum Disorder) adalah gangguan neurodevelopmental yang mempengaruhi komunikasi dan tingkah laku.

Neurodevelopmental bermaksud gangguan yang berkaitan dengan perkembangan sistem saraf.

Tanda-tanda autisme muncul pada awal kanak-kanak, biasanya berusia antara 12 hingga 24 bulan.

Namun, anda perlu tahu bahawa diagnosis autisme mungkin sukar dilihat, kerana beberapa kes tidak menunjukkan gejala yang terlalu menonjol. Gejala autisme berbeza-beza dari orang ke orang.

Baca juga: Selain hiperaktif, berikut adalah ciri autisme yang paling biasa dilihat!

Adakah autisme boleh disembuhkan?

Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa tidak ada penawar autisme. Itulah sebabnya mengapa banyak dari mereka mengatasi ASD melalui pengurusan gejala atau pengembangan kemahiran dan sokongan, yang merangkumi terapi tingkah laku, psikologi, dan pendidikan.

Walau bagaimanapun, kerana tidak ada penawar pasti untuk ASD, kebanyakan ibu bapa beralih kepada pilihan rawatan umum, biasanya termasuk kursus intensif analisis tingkah laku terapan.

Walaupun ini adalah rawatan biasa (dan satu-satunya yang terbukti secara saintifik) untuk autisme, kursus intensif analisis tingkah laku bukanlah penawar untuk gangguan tersebut. Sebenarnya, kebanyakan profesional percaya bahawa tidak ada penawar untuk ASD.

Melancarkan dari Analisis Tingkah Laku Terapan Edu, beberapa kajian eksperimental yang diterbitkan pada tahun 2017 mengenai terapi transfusi sel induk pada sekelompok kecil pesakit ASD, menunjukkan hasil yang menjanjikan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan seperti itu hanya bersifat eksploratif dan masih perlu diuji lagi. Walaupun saat ini tidak ada penawar autisme, kanak-kanak dengan gejala autisme dapat didorong untuk mengoptimumkan cara mereka berkomunikasi dengan orang lain.

Cara yang betul untuk memberi sokongan kepada autisme

Sebagai tambahan kepada pengurusan gejala atau pengembangan kemahiran dan sokongan, yang merangkumi terapi tingkah laku, psikologi, dan pendidikan.

Adalah baik untuk memahami bagaimana anda dapat menyokong mereka sambil tetap menjaga diri anda.

Berikut adalah beberapa perkara yang mesti dilakukan untuk memberi sokongan kepada penghidap autisme atau ASD Garis Kesihatan.

1. Buat anak anda merasa selamat dan disayangi

Yang pertama dan paling utama dalam menyokong anak dengan ASD atau autisme adalah membantu mereka merasa selamat dan disayangi ketika berada di persekitaran baru.

2. Perundingan berkala dengan doktor

Sangat disyorkan untuk berkomunikasi secara berkala dengan doktor, ahli terapi, guru, dan penyedia penjagaan kesihatan lain yang dapat membantu mempermudah tugas harian anda mengajar orang yang menderita autisme.

Bagi ibu bapa, ini bermaksud meminta nasihat mengenai kemahiran apa yang harus dipelajari oleh anak dalam terapi.

Ini tentu akan menjadikan mereka lebih mudah untuk lebih berjaya dalam semua aspek, salah satunya adalah berkomunikasi.

3. Lebih berwaspada dalam memilih persekitaran

Apa yang biasa anda lakukan di rumah boleh mempengaruhi keparahan beberapa gejala pada orang dengan autisme.

Sangat digalakkan untuk sentiasa menjaga persekitaran yang dapat diramalkan dan mudah dikenali. Itu tentu dapat membuat mereka merasa lebih selamat.

Cara lain adalah dengan mengajar mereka melakukan aktiviti harian yang dilakukan oleh orang normal lain. Apabila menghadapi situasi baru, bincangkan terlebih dahulu apa yang mungkin berlaku.

Ini akan menjadikan penghidap autisme dapat menerima perubahan dengan lebih tenang. Sebagai alternatif, anda boleh mencuba membawa barang-barang yang menjadikannya selesa.

4. Ajar berkomunikasi secara perlahan

Ajak kanak-kanak autisme untuk berkomunikasi dalam menyampaikan maklumat dengan cara yang mudah tetapi berkesan.

Semakin jelas, ringkas, dan konkrit semakin baik. Beri mereka masa untuk menanggapi apa yang orang lain katakan, ajari mereka untuk mendengar dan memerhatikan.

5. Amalkan tingkah laku positif

Kuatkan teknik tingkah laku yang mereka pelajari dalam terapi. Sebagai contoh, anda boleh meraikan perkara-perkara baik dengan mengenali sesuatu dan mengakui kebolehan dan kekuatan mereka.

Ada soalan lebih lanjut mengenai autisme? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!