Kesihatan

Mengenal Air mani yang kosong, salah satu masalah kesuburan lelaki

Azoospermia atau air mani kosong adalah keadaan yang berlaku apabila tidak ada sperma yang keluar bersama dengan air mani ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi. Keadaan ini adalah salah satu masalah kesuburan pada lelaki.

Menurut jurnal Clinics di Sao Paulo, masalah kesuburan lelaki menyumbang 50 peratus pasangan yang mengalami kesukaran untuk mengandung anak. Jurnal mengatakan sekitar 1 peratus lelaki mengalami masalah air mani kosong ini.

Apa itu air mani kosong?

Air mani kosong adalah penyebab 10-15 peratus kes kemandulan pada lelaki. Pesakit dengan penyakit ini dapat mengalami ejakulasi, tetapi tidak ada sperma yang terkandung dalam air mani yang keluar.

Air mani kosong merujuk kepada keadaan bahawa tidak ada sperma di dalam air mani. Terdapat tiga jenis azoospermia:

 • Azoospermia pra-testis: Disebabkan oleh gangguan hormon yang menghasilkan sperma
 • Azoospermia testis: Disebabkan oleh fungsi atau struktur testis yang tidak normal
 • Azoospermia pasca testis: Disebabkan oleh masalah dengan ejakulasi kerana halangan pada saluran pembiakan

Apakah punca air mani kosong?

Punca atau keadaan yang memungkinkan azoospermia berbeza bergantung pada jenisnya.

Namun, dengan memetik Healthline, masalah genetik yang mempengaruhi kromosom Y adalah keadaan yang menyebabkan 10-15 peratus kes sperma rendah atau kosong.

Dilaporkan oleh Healthline, berikut menyebabkan air mani kosong berdasarkan jenis penyakit:

Punca azoospermia pra-testis

Jenis air mani yang kosong dan tidak dihambat ini mungkin disebabkan oleh kelainan gen tertentu. Contohnya sindrom Kallmann yang mengganggu kemampuan tubuh untuk menghasilkan hormon GnRH (hormon pelepas gonadotropin). Akibatnya, pengeluaran sperma terjejas.

Masalah lain di otak, seperti kerosakan pada hipotalamus atau kelenjar pituitari, juga boleh menyebabkan jenis azoospermia ini. Selain itu, beberapa ubat atau terapi radiasi untuk kanser juga boleh menjadi penyebab keadaan ini.

Punca azoospermia testis

Air mani kosong jenis ini boleh berlaku kerana:

 • Tiada testis (anorchia)
 • Ujian tidak turun ke skrotum (cryptorchidism)
 • Keadaan ketika testis tidak menghasilkan sperma
 • Ujian tidak menghasilkan sperma yang matang

Selain itu, kemungkinan penyebab lain adalah sindrom Klinefelter, yang menyebabkan lelaki dilahirkan dengan kromosom XXY dan bukannya XY.

Selain itu, beberapa sebab lain adalah:

 • Mempunyai gondok di akhir akil baligh
 • Ketumbuhan
 • Sinaran
 • Diabetes
 • Operasi
 • Tindak balas terhadap ubat-ubatan tertentu
 • Varicocele (pembengkakan urat di testis)

Punca azoospermia post testis

Jenis azoospermia ini berlaku kerana halangan. Memetik Klinik Cleveland, keadaan ini berlaku pada sekitar 40 peratus kes azoospermia. Halangan ini boleh berlaku pada saluran epididimis atau saluran vas deferens di mana sperma diangkut dan disimpan.

Keadaan kongenital biasanya menjadi penyebab halangan ini. Contohnya ialah ketiadaan dua hala kongenital vas deferens (CBAVD) yang merupakan keadaan genetik di mana saluran vas deferens yang membawa sperma tidak dijumpai di testis.

Keadaan ini dikaitkan dengan gen fibrosis sista yang dibawa oleh lelaki. Selain itu, penyebab lain dari azoospermia jenis ini adalah disebabkan oleh jangkitan, sista, kecederaan atau vasektomi.

Mengatasi azoospermia

Azoospermia yang disebabkan oleh penyumbatan dapat diatasi dengan menyambung semula atau menyusun semula saluran yang menghalang sperma mengalir. Ini bermakna anda memerlukan pembedahan atau prosedur lain.

Anda juga boleh mengatasinya dengan rawatan hormon jika penyebabnya adalah pengeluaran hormon yang rendah.

Bagaimana dengan air mani kosong tanpa halangan?

Untuk azoospermia yang tidak dihalang, merawatnya dengan ubat tidak selalu berjaya. Tetapi berita baiknya adalah, anda masih boleh menghasilkan keturunan dengan IVF atau suntikan sperma intracytoplasmik.

Untuk melakukan ini, doktor akan menyuntik jarum yang sangat kecil dan mengeluarkan sperma dari testis. Prosedur ini boleh dilakukan, walaupun anda hanya mempunyai sedikit sperma di testis anda.

Itulah pelbagai penjelasan mengenai air mani kosong yang boleh terjadi pada lelaki. Pastikan anda sentiasa memeriksa dan menjaga kesihatan pembiakan, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.