Kesihatan

Kentut berbau? Inilah 7 Pencetus yang Perlu Anda Ketahui!

Kentut adalah salah satu bukti bahawa sistem pencernaan manusia menjalankan fungsinya. Malangnya, tidak sedikit dari mereka yang mengeluarkan bau busuk. Kentut berbau busuk dapat mengurangkan keyakinan diri, terutama ketika berada di depan banyak orang.

Oleh itu, tidak ada salahnya mengetahui pelbagai sebab, jadi anda dapat mengelakkan faktor pencetus.

Punca kentut berbau busuk

Kentut berbau busuk umumnya disebabkan oleh pengeluaran lebihan gas dalam sistem pencernaan. Sebahagian daripada pencetus adalah dari pengambilan makanan dan kesihatan organ pencernaan itu sendiri. Lihat tujuh penyebab kentut berbau busuk berikut.

1. Makan banyak makanan berserat

Makanan serat sangat baik untuk tubuh. Nutrien ini berguna untuk membantu sistem pencernaan dalam memproses makanan dan memudahkan proses pembuangan. Namun, ada kesan lain yang boleh disebabkan, iaitu pengeluaran lebih banyak gas.

Gas dihasilkan bersama dengan proses pencernaan sisa makanan ke usus besar. Beberapa contoh makanan yang tinggi serat adalah sayur-sayuran, seperti kubis dan brokoli.

2. Makan banyak makanan sulfur

Hampir sama dengan titik sebelumnya, makanan yang mengandungi sulfur tinggi dapat mencetuskan pengeluaran lebihan gas di organ pencernaan. Makanan ini termasuk kacang, beberapa sayuran hijau, bawang putih, telur, daging, ikan, dan anggur.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah senarai 10 makanan yang tinggi sumber zat besi untuk tubuh

3. Kentut berbau busuk kerana sembelit

Kentut berbau busuk boleh disebabkan oleh sembelit atau pergerakan usus yang sukar. Semasa sembelit, terdapat penumpukan najis atau najis di usus besar. Akibatnya, ada bakteria yang dihasilkan yang kemudian menimbulkan bau yang tidak menyenangkan.

Mengambil julap boleh menjadi penyelesaian. Walau bagaimanapun, ini akan berasa tidak selesa bagi orang yang tidak terbiasa menggunakannya.

Untuk pencegahan, anda perlu memperhatikan pengambilan nutrien makanan yang akan dimakan. Sekiranya makanan ini rendah serat, kemungkinan anda akan mengalami sembelit.

Walaupun begitu, pengambilan serat terlalu banyak juga boleh mencetuskan kentut berbau. Oleh itu, seimbangkan nutrien yang anda makan untuk mengurangkan keadaan ini.

4. Kentut berbau busuk kerana ubat

Siapa sangka, ternyata ubat-ubatan tertentu boleh menimbulkan bau yang tidak menyenangkan pada kentut, anda tahu. Antibiotik yang membunuh patogen berbahaya, misalnya, tidak hanya membasmi bakteria jahat, tetapi juga bakteria baik yang berfungsi untuk menjaga kesihatan usus.

Tanpa bakteria baik, bau kentut akan menjadi lebih kuat. Keadaan ini biasanya disertai oleh gejala perut kembung dan sembelit atau kesukaran membuang air besar.

Untuk pencegahan, tidak ada salahnya memberi perhatian atau mengetahui apakah kesan sampingan ubat yang dimakan. Dadah yang boleh mencetuskan bau busuk pada kentut biasanya mempunyai kesan sampingan dalam bentuk gangguan pencernaan.

5. Toleransi Laktosa

Bau kentut yang tidak menyenangkan dapat dipicu oleh banyak perkara, termasuk intoleransi laktosa, ketidakupayaan tubuh untuk memecah laktosa yang terdapat dalam makanan atau minuman. Laktosa sangat biasa dalam produk tenusu, ais krim, dan keju.

Intoleransi laktosa boleh berlaku apabila enzim tertentu dalam tubuh gagal mencerna makanan dengan betul. Hasilnya, makanan akan masuk terus ke usus besar tanpa penyerapan nutrien.

6. Jangkitan gastrousus

Kentut berbau busuk dapat menunjukkan masalah pada organ pencernaan, seperti jangkitan. Dalam kes ini, jangkitan pada usus adalah salah satu faktor yang berpotensi membuat bau kentut berbau.

Ketika badan mencerna makanan, sisa dari perut akan disalurkan ke usus besar. Sisa tersebut dapat mengandungi banyak bakteria dan terus tumbuh, kemudian mencetuskan jangkitan.

Jangkitan pada usus boleh mencetuskan pengeluaran gas yang berlebihan. Kesannya, bau juga akan menjadi lebih kuat. Jangkitan ini biasanya disertai dengan cirit-birit dan sakit perut selama beberapa hari. Jangan teragak-agak untuk pergi ke doktor terdekat.

Baca juga: Bukan Hanya Ubi Manis, Ubi Manis Juga Mempunyai Banyak Manfaat untuk Tubuh

7. Barah usus

Salah satu penyebab jarang kentut berbau busuk adalah barah usus. Apabila polip atau tumor terbentuk di saluran pencernaan, mereka boleh mencetuskan penyumbatan. Akibatnya, terdapat penumpukan gas yang dapat menimbulkan bau yang tidak menyenangkan pada kentut.

Faktor ini secara amnya disertai oleh gejala perut kembung dan ketidakselesaan pada kedudukan tertentu.

Sekiranya bau pada kentut anda disebabkan oleh faktor ini, doktor anda mungkin melakukan beberapa prosedur pemeriksaan, seperti kolonoskopi, kemoterapi, atau bahkan pembedahan untuk membuang tumor yang menyebabkan penyumbatan pada usus.

Itulah tujuh penyebab kentut berbau busuk yang penting untuk diketahui. Agar kentut tidak membawa bau busuk, anda boleh mengelakkan pelbagai makanan pencetus. Sekiranya keadaan ini disertai dengan gejala yang mengganggu, segera berjumpa doktor, ya!

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7 mereka. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!