Kesihatan

Gusi bengkak menyukarkan makan dan tidur, inilah cara untuk mengatasinya

Gusi bengkak pastinya sangat menjengkelkan, bukan sahaja ketika anda makan, bahkan ketika anda tidur, anda akan merasa sangat menyakitkan. Namun, kadang-kadang ramai orang tidak tahu apa yang sebenarnya menyebabkan gusi bengkak?

Dilaporkan dari healthline.comGusi, juga dikenali sebagai gingiva, adalah bahagian badan yang terletak di dalam mulut. Gusi itu sendiri terdiri daripada tisu mukosa yang menutupi tulang alveolar di rongga mulut.

Anda juga perlu tahu bahawa gusi mempunyai warna merah jambu yang menunjukkan adanya saluran darah di belakangnya.

Baca Juga: Sering Rasa Mual Semasa Berpuasa? Ternyata inilah sebabnya!

Penyebab gusi bengkak

1. Gosok gigi terlalu keras

Demi memiliki gigi yang bersih dan sihat, banyak orang rajin menggosok gigi dengan gigih. Walaupun kaedah ini tidak digalakkan kerana boleh mengganggu kesihatan gusi, anda tahu.

Gosok gigi terlalu keras dan keras juga boleh menjadi penyebab keadaan ini. Daripada bersih dan sihat, gusi anda sebenarnya akan sakit dan menjadikannya bengkak.

2. Plak pada gigi

Kehadiran plak gigi juga boleh menjadi salah satu penyebab gusi bengkak dan menyakitkan. Permulaan berlakunya plak gigi adalah kerana terdapat tartar pada gigi. Plak gigi terbentuk dari sisa makanan yang tertinggal kerana anda jarang menggosok gigi.

Bukan hanya membuat gusi meradang, plak gigi juga menjadikan gigi anda menjadi kuning dengan cepat. Sekiranya ini tidak dirawat dengan cepat, ia akan menyebabkan jangkitan dan rongga.

Sekiranya anda ingin membersihkan plak, anda boleh menggosok gigi dengan kerap. Walau bagaimanapun, mengatasi tartar memerlukan bantuan doktor gigi.

3. Jangkitan

Permulaan jangkitan disebabkan oleh kulat dan virus. Ini berpotensi menyebabkan pembengkakan gusi dengan cepat.

Sekiranya anda menghidap herpes, keadaan ini boleh menyebabkan gingivostomatitis herpetic akut atau gusi bengkak.

Bukan hanya itu, sariawan, yang merupakan hasil daripada terlalu banyak fermentasi yang berlaku secara semula jadi di dalam mulut, juga dapat menyebabkan pembengkakan gusi.

4. Kanser mulut

Anda perlu berhati-hati agar tumor barah kelihatan seperti pertumbuhan kecil, benjolan, atau penebalan kulit normal.

Walau bagaimanapun, apabila anda mula mengalami gejala lain seperti luka yang tidak sembuh, lapisan putih atau merah pada gusi anda, anda harus mula melakukan lebih banyak pemeriksaan dengan doktor anda.

5. Abses

Penyakit gusi juga boleh disebabkan oleh abses yang disebut periodontal. Jangkitan bakteria menyebabkan sekumpulan kecil benjolan nanah. Abses mungkin terasa seperti benjolan lembut dan hangat.

Gusi bengkak bernanah ini mesti dirawat dengan segera. Gejala lain yang akan anda rasakan ketika abses gigi berkembang, yang boleh menyebabkan gusi bengkak dengan nanah, juga boleh merangkumi sakit berdenyut mendadak.

Bukan hanya itu, rasa sakit merebak ke telinga, rahang, dan leher. Sekiranya anda mula merasakan gejala gusi bengkak dengan nanah, anda mesti berjumpa doktor gigi dengan segera.

Gusi bengkak kerana rongga

Melancarkan dari Garis KesihatanAbses gigi sering disebabkan oleh rongga yang tidak dirawat, jadi bakteria boleh menjangkiti gigi.

Gusi bengkak kerana rongga hanya satu gejala, gejala lain termasuk:

 • Sakit
 • Rahang bengkak
 • Demam

Oleh itu, gusi yang bengkak akibat rongga mesti dirawat dengan segera.

6. Cyst

Kista adalah gelembung kecil yang dipenuhi udara, cecair, atau bahan lembut lain. Tidak ramai yang mengetahui bahawa sista gigi juga boleh terbentuk di gusi. Sebilangan besar sista gigi terbentuk di sekitar akar gigi yang mati.

Kista ini akan tumbuh perlahan dari masa ke masa dan jarang menyebabkan simptom. Sekiranya cukup besar, sista boleh memberi tekanan pada gigi anda dan menyebabkan kelemahan pada rahang anda.

Sekiranya anda mempunyai sista gigi, selalunya ia akan dikeluarkan dengan prosedur pembedahan langsung. Semasa prosedur, anda juga boleh merawat tisu akar mati. Ini perlu dilakukan sebagai tindakan untuk mengelakkan kista kembali.

Kaedah berkesan mengatasi masalah gusi yang bengkak dan sakit

1. Berkumur dengan air garam

Rawatan pertama untuk gusi bengkak dan sakit adalah berkumur dengan air garam. Anda perlu tahu bahawa salah satu ubat gusi yang paling berkesan adalah garam. Cara merawat gusi yang bengkak dengan air garam juga cukup mudah.

Sediakan segelas air suam dan campurkan satu sudu garam, kemudian kacau hingga sebati. Kemudian anda menggunakan air garam untuk membilas mulut.

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan berkumur dengan air masin 3 kali sehari. Tujuannya agar keadaan ini dapat disembuhkan dengan cepat.

2. Sapukan madu asli

Khasiat madu sudah diketahui sangat baik untuk kesihatan tubuh. Madu juga boleh menjadi alternatif lain sebagai ubat untuk mengatasi masalah ini. Cara merawat gusi bengkak sangat mudah dilakukan

Anda hanya menggunakan madu pada gusi yang sakit. Agar gusi cepat meningkat, anda harus melakukannya 3 kali sehingga gejala mulai reda. Untuk hasil maksimum, pastikan anda menggunakan madu asli.

3. Cara merawat gusi bengkak dengan ahalia

Halia mempunyai sifat anti-bakteria yang dapat membantu membasmi bakteria di mulut. Cara merawat gusi bengkak dengan air halia sama dengan air garam, anda hanya perlu menggunakan jus halia untuk membilas mulut.

4. Air kelapa

Sifat antiseptik semula jadi air kelapa dapat digunakan untuk merawat keadaan ini. Anda harus selepas menggosok gigi, berkumur dengan air kelapa untuk merawat keadaan ini.

Antibiotik untuk gusi bengkak

Jangkitan pada gigi, atau yang kadang-kadang disebut abses gigi, dapat menyebabkan kantong berisi nanah terbentuk di mulut akibat jangkitan bakteria.

Anda perlu tahu, keadaan ini perlu mendapatkan rawatan yang betul agar jangkitan tidak merebak. Antibiotik untuk gusi bengkak biasanya digunakan apabila:

 • Jangkitannya teruk
 • Jangkitan telah merebak
 • Sistem imun yang lemah

Jenis rawatan antibiotik bergantung pada jenis bakteria penyebab jangkitan. Antibiotik untuk merawat keadaan ini tidak boleh digunakan secara sembarangan, mesti dengan preskripsi doktor. Beberapa antibiotik untuk gusi bengkak dari jangkitan gigi boleh merangkumi:

 • Amoksisilin
 • Metronidazol
 • Clindamycin
 • Erythromycin

Gusi bengkak

Tidak hanya boleh berlaku pada orang dewasa sahaja, gusi kanak-kanak yang bengkak juga boleh berlaku. Salah satu penyebab gusi bengkak pada kanak-kanak adalah ketika mereka tumbuh gigi.

Melancarkan dari WebMDSebilangan besar bayi akan mengalami proses tumbuh gigi antara usia 4-7 bulan. Selain dapat menyebabkan keadaan ini, gigi juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti:

 • Bayi semakin cerewet
 • Suka menggigit
 • Peeces, sehingga boleh menyebabkan ruam di wajah si kecil
 • Mengusap pipi atau menarik telinga
 • Menempatkan tangan ke dalam mulut
 • Demam
 • Batuk

Apabila ini berlaku, anak anda tidak selesa. Sekiranya anak anda mengalami cirit-birit, muntah, ruam muncul di badan, demam tinggi, sesak nafas, atau gusi berdarah, segera hubungi doktor. Kerana, ini bukan tanda gigi biasa.

Baca juga: Bye-Bye Tartar, Inilah Cara Menghilangkannya

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!