Kesihatan

4 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Parut Yang Menyakitkan

Keloid adalah sejenis penyakit kulit yang berlaku apabila terdapat pertumbuhan tisu luka yang tidak normal. Parut yang menjadi keloid kadang-kadang membuat anda tidak selamat, bukan? Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui cara menghilangkan parut keloid.

Keloid terbentuk kerana beberapa orang mempunyai tindak balas penyembuhan yang berbeza, terutama mereka yang, menurut American Osteopathic College of Dermatology (AOCD) mempunyai lebih banyak pigmen pada kulit.

Cara menghilangkan keloid dengan rawatan perubatan

Keloid dari bahagian caesar atau sebab-sebab lain boleh dirawat dengan rawatan perubatan dengan doktor. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan keloid dari bahagian caesar, mulai dari menggunakan krim hingga pembedahan.

Nah, untuk itu anda harus tahu bagaimana menghilangkan bekas luka keloid sehingga tidak mengganggu penampilan anda. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai cara membuang keloid.

1. Suntikan steroid

Parut keloid dapat diatasi dengan memberi suntikan steroid. Suntikan keloid diketahui dapat menyembunyikan parut dalam masa yang singkat. Oleh itu, suntikan keloid adalah rawatan awal yang boleh anda pilih

Suntikan steroid ini boleh dimulakan dengan menyuntik kortikosteroid sebulan sekali pada keloid. Suntik keloid dengan kortikosteroid secara rutin, dapat mengeringkan parut keloid dalam masa tiga hingga enam bulan.

2. Pembedahan cryosurgery

Operasi cryosurgery adalah proses yang sering digunakan oleh pakar dermatologi untuk merawat banyak masalah kulit dengan menyemburkan nitrogen cair pada luka keloid dan membekukannya untuk memberi jalan bagi luka itu mengelupas.

  • Ilustrasi menghilangkan parut. Foto: //www.popsci.com/

Operasi ini sering digabungkan dengan suntikan kortison secara berkala. Selepas itu, sebagai rawatan tambahan, ubat dipanggil alpha-interferon yang disuntik ke dalam parut sebaik sahaja keloid dikeluarkan juga telah terbukti berkesan dalam merawat keloid.

3. Krim Tretinoin (retin-A)

Tretinoin adalah krim yang disapu pada kulit. Krim ini sering digunakan untuk menghilangkan jerawat dan penuaan dengan mempercepat pembaikan sel semula jadi kulit.

Kedua-dua krim tretinoin dan isotretinoin sering digunakan untuk merawat keloid. Penyelidikan pada tahun 2015 mengatakan bahawa tretinoin terbukti berkesan dalam mencegah pertumbuhan keloid.

4. Laser

Jenis keloid tertentu dapat dikeluarkan melalui pembedahan laser, dengan menyinari cahaya terang di permukaan keloid dan kulit sekitarnya. Cara menghilangkan keloid dengan laser dapat menjadikan kulit kelihatan lebih halus dan lebih ketat, sehingga mengaburkan perbezaan antara kulit dan keloid.

Kemunculan keloid boleh terjadi pada bila-bila masa bagi kumpulan yang mudah terdedah. Terutama apabila kecederaan pada kulit menimbulkan parut. Oleh itu, membuang keloid dengan laser boleh menjadi pilihan.

Anda dapat mengelakkan kecederaan kulit berubah menjadi parut dan membawa kepada kemunculan keloid dengan menggunakan pad tekanan atau pad gel silikon sejurus selepas kecederaan.

Ini dapat mengelakkan luka menjadi parut sehingga keloid tidak muncul dan membesar. Namun, tidak ada jaminan cara paling berkesan untuk menghentikan keloid muncul. Terutama dalam kumpulan yang terdedah kepada keloid.

Keloid pada badan akan mula terasa tidak sedap dipandang atau menyakitkan. Untuk itu, segera hubungi pakar dermatologi & pakar genital untuk mendapatkan rawatan termasuk membuang keloid dengan laser

Ubat keloid semula jadi yang boleh diberikan

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, keloid dari bahagian caesar atau penyebab lain dapat disembuhkan dengan ubat semula jadi. Ubat keloid semula jadi senang dicari dan boleh digunakan di rumah. Beberapa ubat keloid semula jadi yang boleh digunakan termasuk yang berikut:

Bawang putih

Cara pertama untuk menghilangkan keloid secara semula jadi adalah dengan menggunakan bawang putih. Menghilangkan keloid dengan bawang dianjurkan kerana satu bahan semula jadi berfungsi seperti aspirin, yang menyekat enzim yang menyumbang kepada penumpukan tisu dan pigmen.

Membuang keloid dengan bawang dapat membantu menghilangkan parut dari masa ke masa. Cara menghilangkan keloid dengan bawang boleh dilakukan dengan menghancurkan bawang putih segar dan kemudian menyapukannya ke kulit, biarkan selama 15 minit, dan basuh dengan air.

Sayang

Selain bawang putih, cara menghilangkan keloid secara semula jadi adalah dengan menggunakan madu. Perlu diingat, madu mengandungi sebatian anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keloid gatal.

Madu menjadikan alternatif semula jadi yang menarik tanpa kesan sampingan berbahaya yang terdapat pada kortikosteroid atau ubat anti-radang nonsteroid. Cara menghilangkan keloid secara semula jadi dengan madu adalah dengan meletakkan sedikit madu mentah di kawasan kulit.

Untuk membantu menyembuhkan keloid gatal, gunakan kaedah ini sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali sehari. Pastikan menggunakan madu asli untuk mendapatkan hasil yang diingini dengan segera.

Bawang

Beberapa penyelidikan menyokong penggunaan ekstrak bawang dapat membantu menghentikan fibroblas, yang merupakan sel yang menghasilkan tisu parut. Kajian 2012 yang lain juga mendapati bahawa gel ekstrak bawang dapat mempercepat penyembuhan dan mengurangkan parut.

Dalam ujian ini, bawang diketahui dapat mengurangkan pigmentasi kerana adanya quercetin dan flavonol dengan sifat antioksidan. Atas sebab ini, keloid gatal dapat dirawat dengan mudah jika anda menggunakan bawang secara berkala.

Cara menghilangkan keloid secara semula jadi dengan bawang adalah dengan memotongnya menjadi kepingan kecil dan kemudian perah jusnya menggunakan kain bersih. Sapukan jus di kawasan keloid dan biarkan kering.

Untuk mendapatkan hasil yang diinginkan, gunakan rawatan ini dengan bahan semula jadi tiga hingga empat kali sehari. Pastikan anda menggunakannya pada kawasan keloid yang gatal atau teruk untuk melegakan dengan cepat.

Cara mencegah keloid pada masa akan datang

Sekiranya anda sedar anda boleh menghidap keloid, terdapat beberapa cara untuk mencegahnya. Seseorang yang mengalami keloid kemudian dapat mengambil tindakan tertentu untuk mencegahnya berkembang lebih banyak, seperti:

Elakkan pembedahan kosmetik

Walaupun diperlukan beberapa pembedahan, pembedahan kosmetik harus dielakkan untuk mencegah keloid pada kulit. Sekiranya anda pernah mengalami keloid akibat pembedahan, maka segera berfikir semula untuk melakukan pembedahan.

Elakkan tatu atau tindik

Tatu dan tindik kemungkinan besar merupakan penyebab utama keloid. Di satu pihak, ia juga boleh dianggap sebagai tindakan yang tidak perlu. Oleh itu, untuk mengelakkan keloid, fikirkanlah dengan teliti ketika anda mempunyai keinginan untuk tatu pada kulit atau tindikan di bahagian lain badan.

Elakkan kulit mengelupas dan timbulnya jerawat

Cuba untuk mengelakkan diri daripada mengelupas kulit atau muncul jerawat di wajah anda. Harap diperhatikan, keradangan yang disebabkan oleh pemburukan ini boleh menyebabkan penampilan keloid pada kulit.

Rawatan di rumah dapat membantu mengurangkan keloid dengan mengurangkan saiznya dan menjadikan pigmentasi kurang kelihatan. Walau bagaimanapun, jika keloid tidak bertambah baik, segera berjumpa dengan doktor anda mengenai rawatan lain.

Pembedahan atau pembedahan kulit laser adalah pilihan rawatan yang berkesan. Namun, perlu diingat bahawa sebarang kaedah yang digunakan untuk merawat keloid boleh menyebabkan kesan sampingan jika tidak dirawat dengan baik.

Jangan ragu untuk meminta lebih banyak doktor profesional di perkhidmatan perundingan Good Doctor yang boleh diakses melalui aplikasi Grab 24/7 sekarang!