Kesihatan

Mencegah kebotakan, Cubalah Ubat Pertumbuhan Rambut Asli dan Kimia Ini!

Rambut gugur adalah sesuatu yang dialami oleh banyak orang. Sekiranya keguguran rambut tidak diatasi dengan segera, penipisan rambut akan bertambah buruk dan boleh menyebabkan kebotakan. Tidak perlu risau, kerana ada pelbagai jenis ubat pertumbuhan rambut yang boleh anda gunakan, anda tahu!

Kerontokan rambut tidak jarang menjadi keluhan banyak orang. Rambut gugur sendiri boleh disebabkan oleh banyak faktor, seperti usia, rawatan penyakit tertentu (kemoterapi), tekanan, penjagaan rambut yang salah, ketidakseimbangan hormon, dan banyak lagi.

Nah, untuk mengetahui apa ubat pertumbuhan rambut yang dibuat dari bahan semula jadi dan kimia, serta makanan tambahan pertumbuhan rambut, mari lihat penjelasan lengkap di bawah!

Baca juga: Kebotakan Membuat Anda Tidak Percaya dan Mahukan Pemindahan Rambut? Semak Risiko Pertama!

Jenis ubat pertumbuhan rambut dari bahan semula jadi

Memiliki rambut tebal, sihat, dan kuat pastinya menjadi keinginan ramai orang. Melakukan penjagaan rambut adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, kadang-kadang penjagaan rambut yang salah boleh menyebabkan keguguran rambut.

Bagi anda yang ingin menumbuhkan rambut atau ingin memperbaiki keadaan rambut yang rontok, ada beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan.

Dilaporkan Garis KesihatanBerikut adalah ubat pertumbuhan rambut dari bahan semula jadi yang boleh anda gunakan:

1. Aloe vera

Seperti yang kita ketahui, lidah buaya mempunyai banyak faedah. Tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan, ternyata lidah buaya juga mempunyai manfaat untuk tumbuh rambut.

Aloe vera telah lama digunakan sebagai ubat pertumbuhan rambut semula jadi untuk merawat keguguran rambut. Bukan hanya itu, tanaman hijau ini juga dapat menenangkan kulit kepala dan merawat kesihatan rambut.

Lidah buaya dapat mengurangkan kelemumur dan membuka folikel rambut yang tersumbat disebabkan oleh minyak berlebihan. Untuk menggunakannya, anda boleh menggunakan gel aloe vera pada kulit kepala dan rambut anda beberapa kali seminggu.

2. Minyak kelapa

Minyak ini mengandungi asid lemak yang mampu menembusi batang rambut dan dapat membantu mengurangkan kehilangan protein dari rambut. Anda boleh menggunakannya selepas atau sebelum mencuci, bergantung pada jenis rambut anda.

Sekiranya rambut anda cenderung berminyak, anda boleh menggunakan minyak kelapa pada rambut anda dan biarkan semalaman atau anda boleh menggunakannya selama beberapa jam sebelum mencuci muka. Jangan lupa mengurut minyak kelapa ke kulit kepala dan seluruh rambut anda.

Sekiranya rambut anda kering, anda juga boleh menggunakannya sebagai rawatan semalaman.

3. Minyak ikan

Satu lagi ubat pertumbuhan rambut semula jadi yang boleh anda cuba ialah minyak ikan. Pengambilan asid lemak omega-3 yang terdapat dalam minyak ikan dapat membantu memperbaiki rambut dari dalam. Ini kerana minyak ikan mengandungi nutrien dan protein penting.

Minyak ikan juga dapat mengurangkan keguguran rambut. Bukan hanya itu, asid lemak omega-3 juga dapat meningkatkan sistem imun yang dapat menghasilkan kesihatan keseluruhan yang lebih baik.

4. Jus bawang

Bawang mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Eitss, tetapi di sebalik semua itu, bawang bermanfaat untuk rambut, anda tahu!

Jus bawang dapat meningkatkan pertumbuhan rambut dan dianggap meningkatkan peredaran darah. Anda boleh mendapatkan faedahnya dengan ekstrak bawang yang diperoleh dari pengisar.

Kemudian, sapukan jus bawang ke kulit kepala dan rambut. Biarkan selama 15 minit, kemudian basuh hingga bersih.

Jenis ubat pertumbuhan rambut dari bahan kimia

Selain menggunakan bahan semula jadi, anda juga dapat menumbuhkan rambut menggunakan bahan kimia. Beberapa ubat yang boleh digunakan untuk menumbuhkan rambut termasuk:

1. Minoxidil

Minoxidil over-the-counter tersedia dalam bentuk cecair, busa, dan syampu. Untuk berkesan, sapukan produk ini pada kulit kepala sekali sehari untuk wanita dan dua kali sehari untuk lelaki.

Produk yang mengandungi minoxidil banyak membantu menumbuhkan semula rambut mereka atau memperlahankan kadar keguguran rambut.

2. Finasteride

Finasteride adalah ubat yang diresepkan kepada lelaki. Anda boleh mengambilnya dalam bentuk pil. Ramai lelaki yang mengambil finasteride mengalami penurunan kadar keguguran rambut, dan ada yang menunjukkan pertumbuhan rambut baru.

Walau bagaimanapun, finasteride mungkin tidak berfungsi dengan baik untuk lelaki berusia lebih dari 60 tahun. Walau bagaimanapun, untuk lebih tepat, dapatkan nasihat penggunaan ubat ini terlebih dahulu dengan doktor anda.

Pilihan makanan tambahan pertumbuhan rambut

Selain makanan dan ubat, anda boleh mengambil beberapa suplemen pertumbuhan rambut untuk merawat masalah keguguran rambut dan juga sebagai cara untuk menumbuhkan rambut botak. Apakah makanan tambahan ini? Inilah penjelasannya.

1. Tambahan pertumbuhan rambut dengan kandungan biotin

Dilaporkan dari Garis KesihatanBiotin adalah sejenis vitamin larut air dan masih merupakan sebahagian daripada keluarga vitamin B. Atau sering disebut sebagai vitamin H.

Biotin dapat membantu mengubah nutrien tertentu menjadi tenaga, dan juga memainkan peranan penting dalam menyihatkan rambut, kulit dan kuku.

Sekiranya anda menghadapi masalah keguguran rambut atau rambut nipis, anda boleh menggunakan suplemen rambut yang mengandungi biotin. Kerana menggunakannya dapat meningkatkan kualiti rambut secara keseluruhan, termasuk menebalkan rambut dan menjadikannya berkilau.

2. Makanan tambahan dengan kandungan asid amino

Lysine adalah asid amino penting yang dapat mendorong pertumbuhan rambut dan berperanan dalam menentukan jumlah rambut. Kekurangan lisin boleh menyebabkan keguguran rambut.

Malangnya, asid amino tidak dihasilkan oleh badan. Itulah sebabnya anda perlu memakannya, ia boleh berasal dari makanan yang kaya dengan protein. Atau makanan tambahan yang dibuat khusus untuk pertumbuhan rambut.

3. Makanan tambahan dengan kandungan kolagen

Sebab mengapa suplemen kolagen diperlukan untuk pertumbuhan rambut adalah kerana ketika anda mengambilnya, tubuh anda memecahnya menjadi asid amino.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika asid amino adalah salah satu bahan yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan rambut yang sihat.

Selain itu, kolagen juga akan bertindak sebagai antioksidan dan melawan kerosakan radikal bebas. Dilaporkan dari Garis KesihatanRadikal bebas juga boleh mempengaruhi kesihatan rambut.

Jadi dengan mengambil suplemen pertumbuhan rambut yang mengandungi kolagen dapat mencegah kerosakan rambut dan juga menyokong pembentukan asid amino yang baik untuk pertumbuhan rambut.

4. Makanan tambahan dengan pelbagai kandungan vitamin

Rambut memerlukan pemakanan yang mencukupi untuk sihat dan terus tumbuh. Dan dipetik dari Garis Kesihatan, banyak kekurangan pemakanan dikaitkan dengan keguguran rambut.

Itulah sebabnya anda memerlukan suplemen multivitamin sebagai cara untuk menumbuhkan rambut botak atau gugur. Berikut adalah beberapa vitamin yang anda perlukan.

  • Vitamin A. Semua sel memerlukan vitamin A untuk pertumbuhan. termasuk rambut. Tidak ada salahnya mengambil suplemen yang mengandungi vitamin A sebagai cara untuk menumbuhkan rambut botak.
  • Vitamin B. Vitamin pertumbuhan rambut ini membantu membawa oksigen dan nutrien ke kulit kepala, yang akan membantu pertumbuhan rambut. Anda boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi vitamin B sebagai cara untuk menumbuhkan rambut botak.
  • Vitamin C. Seperti yang dijelaskan di atas, radikal bebas dapat mempengaruhi kesihatan rambut. Vitamin C dapat melawan radikal bebas dan membantu pertumbuhan semula rambut dan membantu menyerap zat besi yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut.
  • Vitamin D. Alopecia adalah kebotakan yang berlaku akibat keguguran rambut. Dan sering dikaitkan dengan tahap rendah vitamin D. Oleh itu vitamin D adalah salah satu yang terkenal sebagai vitamin pertumbuhan rambut.
  • Vitamin E. Vitamin ini juga termasuk dalam kategori yang dikenali sebagai vitamin pertumbuhan rambut, kerana telah terbukti melalui penyelidikan. Mengambil suplemen vitamin E selama 8 bulan dapat meningkatkan pertumbuhan rambut sebanyak 34.5 peratus.

5. Makanan tambahan dengan bahan sokongan lain

Selain senarai yang disebutkan di atas, terdapat beberapa ramuan lain yang juga dapat menyokong pertumbuhan rambut, iaitu:

  • Besi. Selain daripada anemia, kekurangan zat besi juga dapat menyebabkan keguguran rambut. Oleh itu anda perlu mendapatkan pengambilan zat besi yang mencukupi untuk mengelakkan kebotakan dan keguguran rambut.
  • Zink. Mampu memperbaiki tisu rambut dan menyokong pertumbuhan rambut. Sera memastikan fungsi folikel berfungsi dengan baik.
  • Protein. Menurut penyelidikan, kekurangan protein dapat menurunkan pertumbuhan rambut dan menyebabkan keguguran rambut. Memenuhi keperluan protein harian anda untuk memiliki rambut yang sihat dan mengelakkan rambut gugur.

Nah, itu adalah beberapa ubat pertumbuhan rambut dari bahan semula jadi, bahan kimia hingga suplemen pertumbuhan rambut yang boleh anda cuba. Untuk mengelakkan rambut gugur dan kebotakan, jangan lupa untuk selalu memperhatikan produk penjagaan rambut yang anda gunakan.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!