Kesihatan

Phimosis pada Bayi: Ini adalah ciri, sebab dan cara menanganinya

Phimosis adalah keadaan apabila kulit luar pada zakar terlalu ketat untuk ditarik ke atas kepala zakar. Keadaan ini sangat normal pada bayi dan balita, sedangkan jika dialami oleh kanak-kanak yang lebih tua, boleh menyebabkan jaringan parut.

Phimosis tidak menjadi masalah jika tidak ada gejala. Namun, si kecil memerlukan rawatan sekiranya phimosis menyebabkan masalah seperti kesukaran membuang air kecil.

Perkembangan normal

Bayi yang tidak disunat mempunyai kulit khatan atau kemaluan yang tidak dapat ditarik melewati kepala zakar kerana masih melekat pada kepala zakar. Keadaan ini normal sehingga si kecil berumur 2-6 tahun, di mana kulup secara semula jadi akan melepaskan diri dari kepala zakar.

Pada sesetengah kanak-kanak, kulit ini akan terpisah lebih lama daripada sebelumnya. Namun, ini bukan tanda masalah serius, ini hanya menunjukkan bahawa anak anda memerlukan masa lebih lama untuk melalui proses ini.

Oleh itu, jangan sekali-kali memaksa kulup anak kecil anda ditarik sebelum tiba masanya mereka bersedia. Kerana ini boleh menyebabkan rasa sakit dan merosakkan kulup.

Bilakah phimosis pada bayi menjadi masalah?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, phimosis tidak akan menjadi masalah jika tidak menyebabkan gejala seperti kemerahan, sakit dan bengkak.

Sekiranya kepala zakar menjadi radang dan menyakitkan, keadaan yang disebut balanitis (radang kepala zakar) akan muncul. Mungkin juga terdapat cairan dari belakang kulup, jika kepala dan kulup meradang, keadaan ini disebut balanoposthitis.

Selesaikan masalah yang timbul kerana phimosis

Sekiranya phimosis membawa kepada balanitis, maka keadaan ini dapat diatasi dengan mudah dengan menjaga kebersihan. Selain itu, ia boleh menggunakan krim atau salap dan mengelakkan semua bahan yang boleh merengsakan zakar.

Untuk balanoposthitis, konsep menjaga kebersihan yang baik kadang-kadang mencukupi. Caranya adalah dengan menjaga kebersihan zakar yang mesti selalu dicuci dengan air dan sabun lembut dan lembut.

Untuk merawat phimosis secara umum, biasanya diperlukan untuk menetapkan krim steroid topikal yang digunakan pada bahagian luar kulup. Langkah ini dilakukan selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan sementara menunggu kulup terpisah dari kepala zakar dengan sendirinya.

Sekiranya si kecil disunat?

Dalam beberapa kes, sunat adalah jawapan kepada masalah phimosis yang tidak hilang dengan sendirinya.

Sunat untuk bayi baru lahir adalah prosedur pembedahan yang dapat dilakukan dengan menggunakan anestesia tempatan di hospital. Sekiranya bayi berumur dan berat badan tertentu, sunat dilakukan di bilik operasi di bawah anestesia umum.

Dalam banyak kes, prosedur berkhatan pada masa bayi dipengaruhi oleh alasan budaya, sosial, agama. Jarang berdasarkan alasan keperluan perubatan tertentu.

Dalam kes di atas, ibu bapa biasanya tidak mendasarkan alasan berkhatan kerana masalah phimosis yang dialami oleh si kecil.

Risiko sunat

Potensi risiko berkhatan pada bayi atau kanak-kanak dari segala usia adalah pendarahan, jangkitan, kecederaan yang berlaku di sekitar tempat berkhatan. Pemotongan kulup tidak lengkap sehingga sebahagian kulit masih melekat pada kepala zakar.

Oleh itu, setiap ibu bapa mesti menyedari potensi risiko yang dapat dialami oleh Si Kecil, terutama jika ternyata Si Kecil mempunyai masalah pendarahan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya bayi phimotic tidak disunat?

Apa sahaja yang berlaku, anda tidak boleh menarik kulup atau memaksanya meregangkan dari bayi hingga awal kanak-kanak. Kerana biasanya, kulup akan lentur dengan sendirinya, anda tahu.

Atas sebab ini, membersihkan bahagian luar kulup dengan sabun dan air dan lap tisu sangat diperlukan oleh anak kecil anda dalam tempoh ini.

Itu semua mengenai phimosis yang perlu anda fahami. Biarkan kulit kemaluan kecil dengan sendirinya, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!