Kesihatan

Cara Mengatasi Kulit Kering dan Penyelesaian Penanganan Terbaik

Masih ramai orang yang tidak memahami cara mengatasi kulit kering dengan betul. Kulit kering dan gatal biasanya akan terlihat ketika suhu udara di sekitarnya sejuk sehingga kelembapan badan menurun.

Walau bagaimanapun, kulit kering juga boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, seperti alergi, dermatitis dan psoriasis. Sekiranya penyebab penampilan kulit kering diketahui, maka kemungkinan penyembuhan juga lebih mudah dilakukan.

Baca juga: Resipi Mangkuk Smoothies untuk Makanan Sahur, Mudah dan Sihat!

Punca kulit kering

Kulit kering, bersisik, gatal hingga mengelupas boleh berlaku kerana pelbagai sebab, seperti pendedahan bahan kimia dalam sabun atau faktor cuaca.

Punca lain dari masalah kulit kering adalah mencuci tangan yang berlebihan, kekeringan, pemakanan yang buruk, hingga penggunaan losyen dengan kandungan alkohol.

Selain itu, terdapat beberapa gejala lain yang menyebabkan kulit kering, iaitu:

Hubungi dermatitis

Gejala dermatitis kontak termasuk kulit kering, bersisik, kemerahan, gatal-gatal atau sensasi terbakar di kawasan yang terkena, hingga lepuh. Dermatitis kontak berlaku pada kawasan kulit yang bersentuhan dengan alergen dan boleh mempengaruhi bahagian badan, termasuk muka.

Dermatitis jenis ini biasanya disebabkan oleh kontak dengan alergen, seperti: racun ivy atau rambut haiwan. Selain itu, sebilangan pencuci pakaian juga boleh mencetuskan reaksi alergi. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui apakah dermatitis kontak boleh sembuh dengan sendirinya.

Ichthyosis vulgaris

Ichthyosis adalah istilah yang merujuk kepada sekumpulan gangguan kulit genetik dengan keadaan kulit kering dan bersisik. Sebilangan besar kanak-kanak akan dilahirkan dengan keadaan ini, tetapi sebilangan orang dewasa juga dapat mengalaminya.

Keadaan ini biasanya muncul di kaki, tangan, lengan, ke beberapa bahagian badan yang lain. Gejala yang akan dirasakan seperti kulit mengelupas kering, gatal-gatal, kulit bersisik, dan penebalan kulit yang ringan.

Psoriasis

Psoriasis adalah gangguan autoimun yang pada umumnya menyerang kulit. Walaupun doktor tidak pasti mengenai sebab yang tepat, keadaan ini diketahui berkaitan dengan genetik dan sistem imun.

Psoriasis boleh menyerang seluruh badan, tetapi biasanya muncul di wajah, telapak tangan, tangan, lutut, siku, punggung bawah, ke alat kelamin. Gejalanya termasuk kulit kering atau bersisik, tompok kulit mengelupas kering, dan perubahan warna kuku.

Baca juga: Salbutamol, ini adalah cara menggunakannya dan kesan sampingannya

Cara mengatasi kulit kering

Kulit kering adalah masalah biasa yang berlaku apabila tubuh terdedah kepada suhu sejuk dan tahap kelembapan yang lebih rendah di udara. Dalam kes ini, pelembap sangat digalakkan kerana menenangkan dan menghilangkan kulit kering.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang sering mengalami kulit kering yang kronik atau tahan lama. Sekiranya ia kronik, segera dapatkan bantuan perubatan atau gunakan bahan semula jadi untuk merawat kesihatan kulit. Nah, beberapa bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk merawat kulit kering, seperti:

Minyak badam

Minyak badam mempunyai beberapa kebaikan yang dapat membantu mengekalkan kulit dan rambut yang sihat. Cara mengatasi kulit kering menggunakan minyak badam adalah dengan menggosok lembut pada kulit dan mengurutnya untuk hasil yang maksimum.

Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan 1 sudu minyak dengan 1 sudu teh lidah buaya untuk disapukan pada kulit kering.

Ais

Salah satu bahan untuk merawat kulit kering adalah ketulan ais. Kulit kering kadang-kadang boleh berubah menjadi keradangan yang berwarna merah dan gatal. Nah, keradangan dapat diatasi dengan menggunakan ketulan ais yang telah ditutup dengan tuala.

Pastikan tidak meletakkan ais terus ke kulit kerana boleh menyebabkan kerosakan.

Minyak kelapa

Minyak kelapa kaya dengan asid lemak yang merupakan pelembap yang berkesan kerana mudah diserap oleh kulit.

Penggunaan minyak kelapa secara berkala dapat membantu meratakan warna kulit, menenangkan kemerahan pada kulit, dan menjadikan kulit lebih lembut dan lebih berseri. Sapukan minyak kelapa secara berkala setiap hari untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Untuk mengekalkan kelembapan kulit, anda perlu minum lebih banyak air agar badan anda sentiasa terhidrasi dengan baik. Bukan hanya itu, kulit kering juga perlu dirawat secara berkala menggunakan pelindung matahari yang mengandungi minyak zaitun atau lidah buaya.

Petua penjagaan dan penjagaan kulit kulit kering

Anda perlu melakukan rawatan rutin pada kulit kering. Sama ada menggunakan bahan semula jadi atau produk di pasaran. Apakah pilihan penjagaan kulit kering?

Gunakan penjagaan kulit Kulit kering penting untuk menjadikan kulit lebih lembap dan selesa. Selain itu, kulit kering adalah tanda bahawa kulit anda tidak dapat melindungi diri dari pengaruh persekitaran.

Pakar kesihatan kulit Joshua Zeichner, di halaman byrdie.com, mengatakan bahawa ketika kulit anda kering, retakan kecil muncul di lapisan paling luar. Akibatnya, kemampuan kulit untuk mengekalkan tahap penghidratan akan terganggu.

Di halaman ini, Zeichner memberikan petua berikut untuk rutin penjagaan kulit anda, terutama untuk mengatasi kulit kering:

  • Berhenti menggunakan produk yang berfungsi untuk membuang sel mati yang terlalu keras
  • Gunakan pembersih bebas busa
  • Pilih pelembap kulit kering yang ringan

Pelembap kulit kering

Zeichner mengesyorkan agar anda memilih pelembap ringan untuk kulit kering. Di samping itu, penting untuk anda memilih pelembap yang mengandungi bahan yang dapat melembutkan sel kasar, mengekalkan tahap penghidratan dan membentuk lapisan pelindung pada kulit.

Laman web kesihatan EverydayHealth menyebutkan bahan-bahan berikut yang boleh anda buat pelembap kulit kering semula jadi:

  • Minyak zaitun
  • Topeng alpukat
  • Minyak zaitun dan gosok gula
  • Oatmeal
  • Oatmeal dengan madu
  • Minyak kelapa

Topeng kulit kering

Mengatasi masalah kulit kering juga boleh dilakukan dengan memakai topeng, anda tahu! Sekiranya anda tidak pasti mengenai produk topeng yang ada di pasaran, berikut adalah beberapa topeng kulit kering yang boleh anda buat sendiri:

Topeng alpukat

Anda boleh membuat topeng untuk kulit kering dari alpukat dengan mencampurkan setengah alpukat dengan satu sudu teh minyak zaitun. Anda boleh menambah satu sudu teh madu jika kulit anda sangat kering.

Sapukan topeng ke kulit, biarkan selama kira-kira 15-20 minit kemudian segera bilas dengan air. Kulit akan terasa lembap selepas itu, anda boleh menggandakan kesan penghidratan pada kulit dengan terus menggunakan pelembap yang biasa anda gunakan seperti biasa.

Topeng oatmeal

Oatmeal adalah salah satu bahan terbaik untuk membuat topeng untuk kulit kering. Untuk membuatnya, anda boleh mencampurkan 2 sudu besar oat dengan 1 sudu madu dan air secukupnya.

Anda harus memanaskan campuran terlebih dahulu, kemudian sapukan pada kulit. Anda boleh menggunakan topeng ini sebagai pengelupas atau mengelupas kulit mati dengan menggunakan dan kemudian mencuci, atau anda boleh membiarkannya selama 15-20 minit untuk menjadi topeng pelembap.

Itu semua mengenai kulit kering dan cara merawatnya. Sentiasa menjaga kesihatan kulit anda agar anda tidak mendapat penyakit yang mengganggu keselesaan anda, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!