Kesihatan

Glaukoma: Mengetahui Sebab, Gejala, dan Pencegahan

Anda mungkin pernah mendengar mengenai glaukoma? Tetapi apa itu? Ayuh, ketahui lebih lanjut?

Ketahui apa itu glaukoma

Ini adalah penyakit mata yang boleh merosakkan saraf optik anda. Saraf optik adalah tempat maklumat visual dibekalkan ke otak dari mata.

Biasanya disebabkan oleh tekanan tinggi (tidak normal) di mata anda. Lama kelamaan, tekanan yang meningkat dapat mengikis tisu saraf optik mata.

Tekanan mata yang tinggi boleh disebabkan oleh gangguan aliran keluar cecair dari bola mata, yang boleh menyebabkan kehilangan penglihatan atau bahkan kebutaan.

Sekiranya ditangkap lebih awal, anda mungkin dapat mencegah kehilangan penglihatan yang lebih teruk.

Fenomena mengenai glaukoma

Glaukoma adalah salah satu penyebab utama kebutaan bagi orang yang berumur 60 tahun ke atas. Ia boleh berlaku pada usia berapa pun tetapi lebih biasa pada orang dewasa yang lebih tua.

Dalam banyak kes, glaukoma tidak mempunyai tanda amaran awal. Kesannya begitu beransur-ansur sehingga anda mungkin tidak melihat perubahannya, sehingga keadaannya berada pada tahap lanjut.

Kehilangan penglihatan akibat penyakit ini tidak dapat dipulihkan, penting untuk melakukan pemeriksaan mata secara teratur yang meliputi pengukuran tekanan mata Anda, sehingga diagnosis dapat dibuat pada tahap awal dan dirawat dengan tepat.

Sekiranya dikenali lebih awal, kehilangan penglihatan dapat diperlahankan atau dicegah.

Apakah simptomnya?

Jenis glaukoma yang paling biasa adalah sudut terbuka utama. Tidak mempunyai tanda atau gejala kecuali kehilangan penglihatan secara beransur-ansur.

Oleh itu, sekali lagi penting bagi anda untuk berjumpa doktor mata secara berkala, supaya doktor mata yang anda temui dapat memantau sebarang perubahan pada kesihatan mata anda.

Tahap akut, yang juga dikenali sebagai glaukoma sudut sempit, adalah keadaan darurat yang berlaku di mata anda. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom berikut:

 • Sakit mata yang teruk
 • Mual
 • Gag
 • Kemerahan di mata anda
 • Gangguan visual secara tiba-tiba
 • Melihat cincin berwarna di sekitar lampu yang anda lihat
 • Penglihatan tiba-tiba kabur

Ketahui sebabnya

Apabila bahagian belakang mata anda sentiasa mengeluarkan cecair jernih yang disebut humor berair.

Apabila cecair ini dihasilkan, ia memenuhi bahagian depan mata. Ia kemudian meninggalkan mata melalui saluran di kornea dan iris. Sekiranya saluran ini tersekat atau tersekat sebahagian, tekanan semula jadi di mata, yang disebut tekanan intraokular (IOP), dapat meningkat.

Apabila IOP anda meningkat, saraf optik mata mungkin menjadi rosak. Semasa kerosakan saraf optik semakin meningkat, anda mungkin akan mulai kehilangan pandangan mata anda.

Apa yang menyebabkan tekanan pada mata meningkat tidak selalu diketahui. Walau bagaimanapun, doktor percaya satu atau lebih faktor ini mungkin berperanan:

 • Saliran tersumbat di mata
 • Kesan ubat, seperti kortikosteroid
 • Aliran darah yang tidak lancar dan menyebabkan kesan pada saraf optik mata
 • Tekanan darah tinggi

Berapa banyak jenis glaukoma yang ada?

1. Jenis sudut terbuka (kronik)

Sudut terbuka (atau kronik) merujuk kepada keadaan di mana mata tidak mempunyai tanda atau gejala, kecuali kehilangan penglihatan secara beransur-ansur.

Kehilangan ini mungkin sangat perlahan sehingga penglihatan mata dapat rosak dengan teruk sebelum tanda-tanda lain dapat dilihat. mengikut Institut Mata Negara (NEI), Ini adalah jenis glaukoma yang paling biasa.

2. Jenis penutupan sudut (akut)

Sekiranya aliran cecair jernih di mata (humor berair) Apabila tiba-tiba tersekat, penumpukan cecair yang cepat dapat menyebabkan peningkatan tekanan yang teruk, cepat, dan menyakitkan.

Glaukoma penutupan sudut adalah keadaan di mana mata anda berada dalam keadaan kecemasan. Anda harus menghubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mula mengalami gejala, seperti sakit mata yang teruk, loya, dan penglihatan kabur.

3. Jenis terbina dalam

Kanak-kanak yang dilahirkan dengan glaukoma kongenital mempunyai kecacatan di sudut mata mereka, yang perlahan atau mencegah saliran cecair normal di mata.

Jenis kongenital ini biasanya mempunyai gejala, seperti mata yang keruh, atau kepekaan mata yang berlebihan terhadap cahaya. Jenis kongenital boleh berlaku dalam keluarga sekiranya ayah, ibu, datuk, atau nenek anda mengalaminya.

4. Jenis sekunder

Glaukoma sekunder sering merupakan kesan sampingan dari kecederaan atau keadaan mata yang lain, seperti katarak atau tumor mata. Ubat-ubatan, seperti kortikosteroid, juga boleh menyebabkan jenis penyakit ini.

5. Jenis ketegangan normal

Dalam beberapa kes, orang tanpa tekanan mata yang tinggi dapat menyebabkan kerosakan pada saraf optik mata mereka. Punca tidak diketahui.

Walau bagaimanapun, kepekaan yang melampau atau kekurangan aliran darah ke saraf optik mata mungkin menjadi faktor penyakit jenis ini.

Siapa yang berisiko menghidap glaukoma?

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), glaukoma adalah penyebab kebutaan kedua utama di seluruh dunia. Faktor risiko penyakit ini termasuk:

 • Umur

Orang yang berusia lebih dari 60 tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalaminya, dan risikonya meningkat sedikit dengan usia setiap tahun. Walaupun anda berketurunan Afrika-Amerika, peningkatan risiko bermula pada usia 40 tahun.

 • Etnik

Orang Amerika Afrika atau orang keturunan Afrika lebih cenderung untuk menghidap glaukoma daripada orang Kaukasia. Orang keturunan Asia mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan glaukoma penutupan sudut, dan orang keturunan Jepun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan glaukoma ketegangan rendah.

 • Masalah mata

Keradangan mata kronik dan kornea nipis boleh menyebabkan peningkatan tekanan pada mata terhadap penyakit ini. Kecederaan fizikal atau trauma pada mata, juga dapat menyebabkan tekanan di dalam mata anda meningkat, dan dapat membuat anda berisiko terkena penyakit ini.

 • Keturunan

Beberapa jenis glaukoma boleh berlaku dalam keluarga. Sekiranya ibu bapa atau datuk nenek anda menghidap penyakit ini, anda juga berisiko lebih tinggi menghidap penyakit ini.

 • Sejarah perubatan

Orang yang menghidap diabetes dan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau penyakit jantung mempunyai risiko peningkatan penyakit ini

 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Menggunakan kortikosteroid untuk jangka masa panjang dapat meningkatkan risiko terkena glaukoma sekunder.

Bagaimana glaukoma didiagnosis?

Untuk membuat diagnosis, pakar oftalmologi akan melakukan pemeriksaan mata yang menyeluruh. Mereka akan memeriksa tanda-tanda kerosakan, termasuk kehilangan tisu saraf. Mereka juga boleh menggunakan satu atau lebih ujian dan prosedur berikut:

1. Sejarah perubatan terperinci

Doktor akan mengetahui apa simptom yang anda alami dan jika anda mempunyai sejarah penyakit ini, misalnya dari keluarga anda. Doktor anda juga akan meminta penilaian kesihatan umum untuk menentukan sama ada terdapat keadaan kesihatan lain yang boleh mempengaruhi kesihatan mata anda, seperti diabetes atau tekanan darah tinggi.

2. Ujian tonometri

Ujian perubatan ini mengukur tekanan dalaman mata anda

3. Ujian pachymetry

Orang dengan kornea tipis mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini. Ujian pachymetry dapat memberitahu doktor jika, misalnya, kornea mata lebih tipis daripada rata-rata.

4. Ujian perimetri

Ujian ini, juga dikenali sebagai ujian medan visual, dapat memberitahu doktor jika penyakit mata ini mempengaruhi penglihatan mata dengan mengukur periferalnya.

Penyelenggaraan

Tujuan rawatan penyakit ini adalah untuk mengurangkan atau menghentikan kehilangan penglihatan dalam fungsi mata.

Biasanya, doktor akan memulakan rawatan dengan titisan mata yang ditetapkan. Sekiranya ini tidak berjaya atau rawatan lebih lanjut diperlukan, doktor anda mungkin mencadangkan salah satu rawatan berikut:

 • Dadah

Beberapa ubat dirancang untuk membuat keadaan menjadi lebih teruk apabila glaukoma dikesan. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk titisan mata atau pil. Doktor anda mungkin menetapkan satu atau gabungan ubat ini.

 • Operasi

Sekiranya saluran tersumbat atau perlahan menyebabkan peningkatan penyebaran penyakit, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan, seperti membuat saluran saliran untuk cecair atau memusnahkan tisu yang menyebabkan peningkatan cecair di mata.

Manakala rawatan untuk glaukoma penutupan sudut adalah berbeza. Jenis penyakit ini adalah kecemasan perubatan dan memerlukan rawatan segera untuk mengurangkan tekanan mata secepat mungkin.

Ubat biasanya dicuba terlebih dahulu, untuk membalikkan penutupan sudut, tetapi ini kurang berkesan.

Prosedur laser dipanggil Iridotomi periferal laser juga boleh dilakukan. Prosedur ini membuat bukaan kecil di iris mata untuk membolehkan pergerakan cecair meningkat di mata.

Bolehkah pesakit menjadi buta?

Sekiranya peningkatan IOP (tekanan di dalam mata atau juga dikenali sebagai tekanan intraokular) dapat dihentikan dan tekanan kembali normal, kehilangan penglihatan dapat diperlambat atau bahkan dihentikan.

Namun, kerana tidak ada penawar yang diketahui untuk penyakit ini, pesakit mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif untuk menguruskan IOP. Malangnya, penglihatan yang hilang akibat glaukoma setakat ini belum dapat dipulihkan.

Bolehkah glaukoma dicegah?

Glaukoma tidak dapat dicegah, tetapi masih penting untuk menangkapnya lebih awal sehingga anda dapat memulakan rawatan yang akan membantu mencegahnya menjadi lebih teruk.

 • Cara terbaik untuk mengesan semua jenis glaukoma awal di mata anda adalah dengan menjadualkan lawatan penjagaan mata secara berkala ke doktor anda.

Buat temu janji dengan doktor mata. Ujian sederhana ini yang dilakukan semasa pemeriksaan mata rutin mungkin dapat mengesan kerosakan dari penyakit ini sebelum berlanjutan dan mula menyebabkan kehilangan penglihatan.

Langkah-langkah rawatan diri ini dapat membantu anda mengesannya pada peringkat awal, yang penting dalam mencegah kehilangan penglihatan atau memperlambat kemajuan penyakit sekiranya dapat dikesan.

 • Dapatkan pemeriksaan mata secara menyeluruh. Pemeriksaan mata yang menyeluruh secara berkala dapat membantu mengesannya pada peringkat awal, sebelum berlaku kerosakan yang ketara.

Sebagai peraturan umum, Akademi Oftalmologi Amerika mengesyorkan menjalani pemeriksaan mata yang komprehensif setiap lima hingga 10 tahun jika anda berumur di bawah 40 tahun.

Setiap dua hingga empat tahun jika anda berumur 40 hingga 54 tahun. Setiap satu hingga tiga tahun jika anda berumur 55 hingga 64 tahun, dan setiap satu atau dua tahun jika anda berumur lebih dari 65 tahun.

 • (3) Sekiranya anda berisiko terkena glaukoma, anda perlu melakukannya saringan sekerap mungkin. Tanya doktor anda untuk mengesyorkan jadual saringan betul.

Ketahui sejarah kesihatan mata keluarga anda. Penyakit mata ini mempunyai kecenderungan sebagai penyakit yang diwarisi dalam keluarga.

 • Bersenam dengan selamat. Latihan yang teratur dan berkualiti dapat membantu mencegah glaukoma (dengan mengurangkan tekanan pada mata). Bercakap dengan doktor anda mengenai program senaman yang sesuai.
 • Gunakan titisan mata yang ditetapkan secara berkala. Titisan mata untuk penyakit ini dapat mengurangkan risiko tekanan mata menjadi glaukoma.
 • Agar berkesan, titisan mata yang diresepkan oleh doktor perlu digunakan secara berkala walaupun anda tidak mempunyai gejala.

Perkembangan glaukoma dapat diperlahankan, walaupun tidak dapat dihilangkan. Pengesanan awal sangat penting dalam mengatasinya. Jangan terlambat, cegah penyakit mata yang dapat menghilangkan penglihatan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!