Kesihatan

Ketahui Kebaikan Noni untuk Kesihatan: Mengatasi Mual dan Hipertensi

Walaupun penampilannya tidak begitu menarik, ternyata terdapat banyak manfaat buah mengkudu untuk kesihatan tubuh kita, anda tahu.

Bukan hanya buah, daun, bunga, batang, kulit kayu, dan akar mengkudu yang sebenarnya dapat digunakan untuk diproses menjadi ubat.

Oleh itu, apa faedahnya mengkudu untuk kesihatan badan kita? Lihat sahaja ulasan berikut!

Kenali buah noni

Noni adalah buah dengan warna kehijauan dengan permukaan kasar dan ada bahagian seperti mata pada kulit. Noni terdapat di Asia, Australia, India, dan pulau Pasifik yang lain.

Dari segi sejarah, noni sering digunakan untuk membuat pewarna merah atau kuning untuk pakaian. Noni juga digunakan sebagai ubat, biasanya untuk perawatan kulit.

Buah ini biasanya dimakan dalam bentuk jus, salad, makanan tambahan, atau penyediaan makanan lain. Noni mengandungi banyak zat atau sebatian, salah satunya adalah kalium.

Sebilangan kandungan noni dipercayai dapat membantu memperbaiki sel-sel yang rosak di dalam badan, mengaktifkan sistem imun, dan pelbagai faedah lain.

Kandungan buah mengkudu

Di luar negara, terdapat banyak produk jus noni bungkusan yang dijual bebas di pasaran. Apa kandungan sebenar buah noni, ya?

Kandungan nutriennya juga pelbagai, yang kebanyakannya telah dicampurkan dengan bahan tambahan lain.

Dilaporkan Garis KesihatanBerikut ini adalah kandungan buah noni dalam satu jenama jus dengan nisbah 89 peratus buah noni dan 11 peratus pekat jus anggur dan blueberry.

 • Kalori: 47 kalori
 • Karbohidrat: 11 gram
 • Protein: kurang daripada 1 gram
 • Lemak: kurang dari 1 gram
 • Gula: 8 gram
 • Vitamin C: 33% dari Pengambilan Harian Rujukan (RDI)
 • Biotin: 17% daripada RDI
 • Folat: 6% daripada RDI
 • Magnesium: 4% daripada RDI
 • Kalium: 3% daripada RDI
 • Kalsium: 3% daripada RDI
 • Vitamin E: 3% daripada RDI

Cara memproses buah noni

Cara paling mudah untuk memproses buah noni adalah menjadikannya jus. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Kesihatan Ilmiah Indonesia mengatakan jus noni dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

Dalam kajian ini, cara memproses buah noni menjadi jus dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

 • Sediakan 1 buah noni seberat 250 gram, masak dan angkat bijinya
 • Potong kemudian pengisar
 • Beri 100 ml air masak dengan 100 ml jus noni yang telah dikisar
 • Masukkan madu 20 ml

Jus mengkudu kemudian diminum 2 kali sehari selama 7 hari. Para penyelidik mengatakan salah satu kandungan buah noni, iaitu scopoletin, berperanan di sini kerana dapat melebarkan saluran darah.

Khasiat buah mengkudu untuk kesihatan

Secara tradisional noni sering digunakan untuk membantu merawat selesema, selesema, diabetes, tekanan darah tinggi, dan radang.

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari buah noni untuk kesihatan yang perlu anda ketahui.

1. Antioksidan yang tinggi

Antioksidan adalah kandungan buah noni yang paling tinggi. Manfaat utama antioksidan adalah untuk mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh molekul yang disebut radikal bebas.

Kandungan antioksidan dalam jus noni termasuk beta karoten, iridoid, dan vitamin C dan E.

Dilaporkan dari Garis KesihatanPenyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan makanan dengan antioksidan tinggi seperti buah noni dapat mengurangkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes.

2. Menjaga kesihatan jantung

Noni dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan masalah jantung.

Satu kajian mendapati bahawa minum sehingga 188 ml jus noni setiap hari selama 1 bulan dapat mengurangkan kadar kolesterol total dan juga kolesterol jahat (LDL).

Walau bagaimanapun, kajian itu dilakukan pada subjek yang merupakan perokok berat. Jadi tidak boleh digeneralisasikan kepada masyarakat umum.

3. Membantu rawatan kesihatan pesakit barah

Dilaporkan Web MD, kajian awal menunjukkan pengambilan 6-8 gram noni dapat meningkatkan fungsi fizikal, mengurangkan keletihan, dan kesakitan pada orang yang menderita barah. Walau bagaimanapun, noni nampaknya tidak dapat mengurangkan ukuran tumor.

4. Menurunkan tekanan darah tinggi

Masih dilaporkan WebMD, kajian awal juga menunjukkan bahawa pengambilan 4 auns jus noni setiap hari selama sebulan dapat mengurangkan tekanan darah tinggi pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.

5. Osteoartritis

Pengambilan 3 auns jus noni setiap hari selama 90 hari juga dapat mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kualiti hidup orang yang menderita osteoartritis.

Keperluan untuk pil atau ubat penahan sakit juga dapat dikurangkan dengan memakan jus noni ini.

6. Mengatasi loya

Pengambilan noni yang diproses juga dapat mengurangkan rasa mual pada orang yang baru menjalani pembedahan. Walau bagaimanapun, nampaknya tidak dapat mengurangkan kesan muntah.

7. Menurunkan risiko jangkitan

Kajian yang dilakukan pada wanita menunjukkan bahawa pengambilan antibiotik bersamaan dengan d-mannose, N-acetylcysteine, dan ekstrak noni dapat mengurangkan risiko jangkitan pundi kencing.

Noni juga dapat memperbaiki gejala dengan lebih baik daripada mengambil antibiotik. Sementara itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan sama ada ini diperoleh dari ekstrak noni atau bahan lain.

Khasiat daun mengkudu

Selain buahnya, khasiat mengkudu juga terdapat pada daun. Berikut adalah beberapa kajian yang membuktikan kebaikan daun mengkudu untuk kesihatan:

1. Menyembuhkan luka

Kajian 2013 di Bandung menyebutkan manfaat ekstrak etanol dari daun noni dalam menyembuhkan luka. Kajian ini menggunakan 36 tikus strain wistar yang bahagian belakangnya dibedah.

Para penyelidik melihat bahawa ekstrak etanol daun noni dapat membantu penyembuhan luka. Salah satu faktor utama manfaat penyembuhan ini adalah kesan anti-radang flavonoid daun noni.

2. Mencegah demam denggi

Khasiat mengkudu ini diperoleh dengan menambahkan jus daun noni yang dicampurkan dengan air di mana larva nyamuk hidup. Aedes aegypti. Ini terbukti dalam tesis yang ditulis oleh Rizqi Amalia dari Universiti Negeri Semarang.

Hasil ujian yang dilakukan oleh Rizki menunjukkan bahawa ada hubungan antara jus daun noni dan kematian larva nyamuk yang menyebabkan demam denggi.

Kesan pembunuhan ini membuktikan bahawa daun mengkudu dapat digunakan sebagai larvisida alternatif alternatif semula jadi. Penggunaan larvisida semula jadi mengurangkan risiko ketahanan lava.

3. Mempunyai aktiviti antibakteria

Keuntungan dari mengkudu terbukti melalui penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia (JIPI). Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa ekstrak serbuk daun noni menggunakan etanol dan etil asetat mampu menghalang pertumbuhan bakteria Salmonella typhimurium.

Penyelidik sebenarnya menguji bahan yang sama terhadap bakteria Escherichia coli, tetapi ternyata khasiat mengkudu ini tidak memberi kesan kepada bakteria ini.

Selain tepung, para penyelidik juga berusaha untuk mencari faedah yang sama dari rebusan daun noni. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak memberikan bukti kerana banyak sebatian alkaloid, fenol saponin dan triterpenoid rosak akibat pemanasan.

4. Menghalang pembentukan plak gigi

Manfaat noni dijelaskan dalam Tesis Rizza Umami Arifa dari Universiti Gadjah Mada. Rizza mengatakan bahawa bakteria Streptococcus sanguinis adalah bakteria perintis yang membentuk plak gigi.

Dalam penyelidikannya, Rizza mendapati kesan air rebusan dari daun mengkudu terhadap penghambatan penambahan bakteria S. Sanguinis.

Kajian menggunakan air rebusan daun mengkudu dengan kepekatan 1%, 2,5%, 5%, 7,5% dan 10%. Air rebusan daun mengkudu dengan kepekatan 10% dianggap paling berkesan untuk menghambat penambahan bakteria S. Sanguinis.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.