Kesihatan

Jangan Keliru Ya, Inilah Diet OCD Yang Betul!

Hari ini banyak orang menggunakan diet OCD untuk menurunkan berat badan. Tetapi diet ini mendapat kebaikan dan keburukan kerana ia boleh menjadi sangat ekstrem. Agar tidak menggunakannya secara salah, anda perlu memahami cara diet OCD yang betul.

Dengan cara ini, faedah yang diperoleh akan dimaksimumkan. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Diet untuk badan langsing, bagaimana kenaikan berat badan? Anda Mesti Percaya Mitos Ini

Apakah Diet OCD?

Diet OCD ini adalah cara diet baru yang unik daripada diet lain. Tetapi anda harus menggunakan cara diet OCD yang betul agar tidak membahayakan.

Pada masa-masa tertentu, anda dibenarkan makan mengikut kehendak anda tetapi masih dalam had normal, alias tidak gila untuk dimakan. Terdapat juga istilah khas yang digunakan untuk menerapkan diet OCD, iaitu 'Jendela Makan' dan serupa dengan puasa.

Tetapi diet OCD ini semestinya memerlukan perhatian lebih bagi anda yang menderita penyakit atau masalah kesihatan yang lain. Anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor atau pakar pemakanan anda sebelum memulakan diet ini.

Beberapa penyakit termasuk diabetes, sejarah gangguan makan, kurang berat badan (kurang berat badan, tekanan darah rendah, riwayat amenorea, atau sedang mengandung, menyusu, atau hamil.

Cara diet OCD dengan cara yang betul

Dipetik dari Garis Kesihatan, berikut adalah pilihan tetingkap untuk makan diet OCD yang betul, termasuk:

Kaedah 16/8

Makanan ini hanya terhad pada makan pada waktu-waktu tertentu setiap hari. Kaedah ini memerlukan puasa selama 14-16 jam dan hanya menyediakan 8-10 jam dibenarkan makan.

Caranya adalah dengan tidak makan apa-apa selepas makan malam dan melewatkan sarapan. Contohnya, jika anda selesai makan malam pada pukul 8 malam, maka anda tidak akan makan apa-apa sehingga jam 12 tengah hari keesokan harinya. Secara tidak langsung, anda telah berpuasa selama 16 jam.

Tetapi mesti diingat, semasa berpuasa anda hanya boleh makan makanan yang sihat sahaja. Sekiranya anda mengambil makanan berkalori tinggi atau rendah nutrien dan makanan ringan, corak diet berpuasa tidak akan banyak memberi kesan kepada badan anda.

Kaedah Diet 5: 2

Dalam kaedah berpuasa 5: 2 ini anda dibenarkan makan seperti biasa dalam 5 hari. Selebihnya 2 hari, anda dikehendaki berpuasa dan menghadkan 500-600 kalori untuk dimakan selama dua hari tersebut.

Semasa berpuasa, wanita dinasihatkan untuk mengambil hanya 500 kalori dan 600 kalori untuk lelaki. Contohnya, anda boleh makan secara normal selama lima hari, kemudian menetapkan puasa pada hari Isnin dan Khamis.

Pada setiap dua hari ini, anda hanya dibenarkan makan makanan rendah kalori, iaitu 250 kalori sehari untuk wanita dan 300 kalori untuk lelaki. Dalam dua hari, sejumlah 500-600 kalori dimakan.

Makan berhenti makan: berpuasa selama 24 jam

Tahap terakhir ini boleh dikatakan paling ekstrem, kerana anda harus berpuasa selama 24 jam. Tetapi tenang, tujuan berpuasa 24 jam di sini adalah anda masih boleh makan sekali sehari sebelum meneruskan puasa lagi.

Dalam kaedah berpuasa ini, anda hanya dilarang memakan makanan berat dan anda masih boleh minum air, kopi, atau makanan ringan tanpa kalori selama diet.

Caranya adalah dengan berhenti makan dan mula berpuasa selepas sarapan dan tidak makan makanan berat sehingga sarapan pada keesokan harinya.

Anda boleh melakukannya juga semasa makan tengah hari atau makan malam. Walau bagaimanapun, kaedah berpuasa 24 jam ini agak sukar bagi orang-orang tertentu.

Tetapi jika anda masih mahu melakukannya, anda dapat berpuasa sedikit demi sedikit, tidak semua 24 jam pada awal percubaan. Anda boleh memulakan dengan puasa 14-16 jam dan perlahan-lahan meningkatkan waktu menjadi 24 jam pada diet Eat-Stop-Eat.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjalani diet OCD

Selain mengetahui corak waktu makan seperti di atas, anda harus mengetahui beberapa petua OCD lain, seperti tidak makan berlebihan, terus bersenam secara teratur, menjaga tubuh yang sihat.

Anda juga harus memastikan badan anda tidak kekurangan vitamin atau mineral, dan jangan memaksa diri jika anda tidak merasa kuat dengan tahap OCD yang melampau.

Jangan lupa untuk terus makan makanan yang mengandungi karbohidrat. Selain menjadi sumber tenaga, karbohidrat diperlukan untuk proses metabolisme tubuh, iaitu ketika tubuh menghasilkan tenaga dari makanan yang anda makan.

Yang paling penting ialah air mineral. Semasa diet atau waktu berpuasa, anda hanya boleh minum air mineral sebanyak mungkin. Jangan biarkan badan anda kekurangan atau menjadi kering semasa melakukan diet ini, ok?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!