Kesihatan

Amfetamin

Amfetamin adalah kelas ubat perangsang saraf pusat yang boleh digunakan untuk merawat keadaan perubatan tertentu. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh menyebabkan ketagihan (ketagihan) jika tidak digunakan mengikut arahan perubatan.

Ubat ini sering disalahgunakan sebelum akhirnya mengeluarkan peraturan baru mengenai ubat narkotik. Pada zaman sekarang, ubat ini telah digunakan untuk merawat beberapa masalah kesihatan manusia.

Ayuh, lihat penjelasan mengenai apa itu ubat amfetamin, cara mengambilnya, dos dan maklumat yang lebih terperinci di bawah!

Untuk apa amfetamin?

Amfetamin adalah ubat perangsang saraf pusat (CNS) yang digunakan dalam rawatan gangguan mental hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) dan narkolepsi.

Kadang-kadang, ubat ini juga digunakan untuk merawat kegemukan pada orang yang mengalami kesukaran menurunkan berat badan walaupun melakukan diet dan aktiviti lain.

Ubat ini berfungsi dengan mempengaruhi bahan kimia di otak dan saraf yang menyumbang kepada hiperaktif dan kawalan impuls pada manusia.

Apa fungsi dan faedah amfetamin?

Amfetamin berfungsi untuk merawat beberapa gangguan saraf biasa berikut:

Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)

Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) adalah gangguan otak yang mempengaruhi bagaimana seseorang memberi perhatian, cara duduk dan diam, dan mengawal tingkah laku.

Gangguan ini biasa berlaku pada kanak-kanak dan remaja dan boleh berterusan hingga dewasa.

ADHD adalah gangguan mental yang paling kerap didiagnosis pada kanak-kanak. Kanak-kanak lelaki lebih cenderung mempunyai ADHD daripada kanak-kanak perempuan.

Gangguan ini biasanya dilihat pada tahun-tahun awal sekolah, ketika seorang anak mulai menghadapi masalah untuk memperhatikan.

ADHD tidak dapat dicegah atau disembuhkan. Walau bagaimanapun, diagnosis awal, ditambah dengan rancangan rawatan dan pendidikan yang baik, dapat membantu seorang kanak-kanak atau orang dewasa dengan ADHD menguruskan gejala mereka.

Gejala ADHD yang didiagnosis dapat diatasi dengan ubat dan terapi.

Rawatan untuk ADHD biasanya diberikan ubat perangsang yang dapat membantu mengawal tingkah laku hiperaktif dan impulsif dan meningkatkan tahap perhatian.

Amfetamin adalah ubat alternatif pertama yang boleh disyorkan kerana ia dapat berfungsi dengan berkesan untuk merawat gejala ADHD.

Gangguan tidur narkolepsi

Narkolepsi adalah gangguan tidur kronik yang dicirikan oleh rasa mengantuk pada waktu siang yang berlebihan dan serangan tidur secara tiba-tiba. Orang dengan narkolepsi sering merasa sukar untuk berjaga-jaga untuk jangka masa yang panjang, tidak kira keadaannya.

Kadang-kadang, narkolepsi boleh disertai dengan kehilangan nada otot secara tiba-tiba (cataplexy) yang boleh dipicu oleh emosi yang kuat.

Narcolepsy yang berlaku dengan cataplexy disebut narkolepsi jenis 1. Narcolepsy yang berlaku tanpa cataplexy dikenali sebagai narkolepsi jenis 2.

Narkolepsi adalah keadaan kronik dan tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, perubahan ubat dan gaya hidup dapat membantu menguruskan gejala.

Obesiti

Obesiti adalah penyakit kompleks di mana badan mempunyai terlalu banyak lemak.

Obesiti boleh berbahaya kerana boleh meningkatkan risiko penyakit lain, seperti penyakit jantung, diabetes, tekanan darah tinggi, dan barah tertentu.

Terdapat banyak sebab mengapa sesetengah orang sukar untuk mengelakkan kegemukan. Biasanya, kegemukan disebabkan oleh keturunan, faktor persekitaran, serta faktor diet dan gaya hidup.

Amfetamin akan diberikan dalam rawatan kegemukan jika pesakit dianggap tidak dapat menurunkan berat badan dengan cara konvensional. Penggunaan ubat ini harus di bawah pengawasan ketat doktor.

Kemurungan tahan rawatan (TRD)

Keadaan ini digunakan sebagai istilah dalam psikiatri klinikal untuk menggambarkan keadaan yang mempengaruhi orang dengan gangguan kemurungan utama (MDD).

Orang yang mengalami kemurungan tahan rawatan mungkin sudah tidak memberi tindak balas yang mencukupi terhadap rawatan antidepresan. Kadang-kadang disebut sebagai tahan pseudores.

Beberapa faktor yang menyumbang kepada rawatan yang tidak mencukupi adalah: penghentian rawatan awal, dos ubat yang tidak mencukupi, ketidakpatuhan pesakit, salah diagnosis, dan gangguan psikiatri yang bersamaan.

Dalam TRD adalah perlu untuk menambahkan rawatan lebih lanjut seperti psikoterapi, litium, atau aripiprazole walaupun kurang disokong.

Sindrom kesakitan kronik

Bagi sesetengah orang, kesakitan mungkin berlanjutan lama setelah penyebabnya hilang. Sekiranya ia berlangsung selama 3 hingga 6 bulan atau lebih, ia dipanggil sakit kronik.

Apabila kesakitan berlaku dari hari ke hari dan tidak hilang, ia boleh mempengaruhi kesihatan emosi dan fizikal anda.

Kira-kira 25 peratus orang dengan kesakitan kronik akan terus mengalami keadaan yang disebut sindrom kesakitan kronik (CPS).

Ketika itulah orang tersebut mungkin mengalami gejala, seperti kemurungan dan kegelisahan, yang mengganggu kehidupan seharian. CPS mungkin sukar untuk dirawat, tetapi sindrom ini dapat diubati.

Biasanya, pesakit akan diberi rawatan seperti kaunseling, terapi fizikal dan psikoterapi dengan ubat-ubatan CNS, dan teknik relaksasi dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan gejala-gejala lain yang menyertainya.

Jenama dan harga amfetamin

Ubat ini tidak tersedia secara komersial dan mungkin sukar dijumpai di beberapa farmasi. Ini kerana amfetamin termasuk dalam ubat narkotik.

Di Indonesia, ubat ini masih belum mempunyai jenama yang dipatenkan. Setakat ini, amfetamin diedarkan menggunakan nama amfetamin atau amfetamin.

Sementara itu, perdagangan yang mungkin diketahui dan diedarkan di luar Indonesia termasuk Adderall dan Dexedrine.

Di Indonesia, amfetamin hanya dapat diperoleh setelah pergi ke hospital dan diresepkan oleh doktor, yang boleh anda tukarkan di farmasi hospital.

Bagaimana cara mengambil amfetamin?

 • Baca cara dan dos ubat yang telah ditetapkan oleh doktor.
 • Ambil ubat ini pada dos yang sesuai, jangan gandakan dos atau kurangkan dos dari yang telah ditetapkan.
 • Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk menurunkan berat badan, ambil seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 30 hingga 60 minit sebelum makan.
 • Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan manfaat maksimum dari rawatan.
 • Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari. Jangan minum ubat ini pada larut malam kerana boleh menyebabkan anda menghadapi masalah tidur (insomnia).
 • Jangan berhenti rawatan secara tiba-tiba tanpa nasihat doktor.
 • Sekiranya anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat ini, anda mungkin mengalami gejala penarikan dan ketergantungan (keletihan teruk, masalah tidur, perubahan mental seperti kemurungan).
 • Untuk membantu mencegah gejala penarikan, doktor anda dapat mengurangkan dos anda dengan perlahan. Ketagihan adalah mungkin jika anda telah lama menggunakan amfetamin atau dalam dos yang tinggi.
 • Beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala kebergantungan.
 • Ubat ini mungkin tidak berfungsi dengan baik apabila diambil dalam jangka masa panjang. Sentiasa berunding sebelum menggunakan atau menghentikan ubat ini.

Berapakah dos amfetamin?

Dos dewasa

Dos untuk narkolepsi:

 • 5mg-60mg diambil setiap hari dalam dos yang dibahagi
 • Dos pertama harus diberikan semasa bangun, diikuti dengan dos tambahan pada selang 4 hingga 6 jam.
 • Dos malam tidak boleh diberikan kerana boleh menyebabkan insomnia.
 • Dos harus disesuaikan mengikut tindak balas pesakit. Kurangkan dos jika berlaku reaksi buruk yang mengganggu (contohnya, insomnia, anoreksia).

Dos untuk kegemukan:

 • 5mg-10mg diambil 30 hingga 60 minit sebelum makan.
 • Dos maksimum 30mg sehari

Dos untuk gangguan perhatian (ADHD):

Tablet oral: 12.5mg diambil sekali sehari pada waktu pagi

Penggantungan lisan:

 • Dos Permulaan: 2.5mg atau 5mg diambil sekali sehari pada waktu pagi
 • Dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur sebanyak 2.5 mg hingga 10 mg sehari setiap 4 hingga 7 hari sehingga hasil terapi yang optimum diperoleh.
 • Dos Maksimum: 20 mg secara lisan setiap hari

Dos anak

Dos untuk narkolepsi

Umur 6 hingga 11 Tahun:

 • Dos awal: 5mg secara lisan setiap hari dalam dos terbahagi
 • Dos penyelenggaraan: dos harian dapat ditingkatkan dengan kenaikan 5 mg pada selang mingguan sehingga hasil terapi yang optimum diperoleh

Berumur 12 tahun ke atas:

 • Dos awal: 5mg hingga 10mg diambil setiap hari dalam dos terbahagi
 • Dos penyelenggaraan: dos harian dapat ditingkatkan menjadi 5 mg atau 10 mg secara beransur-ansur pada selang mingguan sehingga hasil terapi yang optimum diperoleh.
 • Dos maksimum: 60 mg sehari

Dos untuk kegemukan

Berumur 12 tahun ke atas:

 • Dos awal: 5mg diambil 30 hingga 60 minit sebelum makan
 • Dos maksimum: 30mg diambil setiap hari dalam dos terbahagi

Dos untuk gangguan defisit perhatian (ADHD)

Dos pertama harus diberikan semasa bangun; 1 hingga 2 dos tambahan harus diberikan pada selang waktu 4 hingga 6 jam

Umur 6 tahun ke atas:

 • Dos awal: 5mg diambil 1 atau 2 kali sehari
 • Dos maksimum: 40mg / hari.

Adakah amfetamin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengklasifikasikan ubat ini dalam kategori C, yang bermaksud bahawa kesan sampingan berlaku pada janin haiwan eksperimen, tetapi belum ada kajian yang mencukupi pada manusia.

Gunakan ubat hanya apabila faedahnya melebihi risiko.

Ubat ini boleh diserap dalam susu ibu, jadi tidak disarankan untuk ibu yang menyusu.

Apakah kesan sampingan amfetamin yang mungkin?

Bersama dengan kesan yang diperlukan, amfetamin dapat menyebabkan beberapa kesan sampingan yang tidak diingini. Walaupun tidak semua kesan sampingan ini boleh berlaku, tetapi dalam beberapa kes, kesan sampingan ini muncul.

Hentikan penggunaan dan hubungi doktor anda dengan segera sekiranya terdapat kesan sampingan berikut setelah mengambil amfetamin:

Kesan sampingan amfetamin yang biasa:

 • Pergolakan
 • Rasa gelisah
 • Sakit pundi kencing
 • Air kencing berdarah atau keruh
 • Menangis tanpa sebab
 • Khayalan penganiayaan, ketidakpercayaan, kecurigaan, atau tingkah laku agresif
 • Terbakar, sakit, atau sukar membuang air kecil
 • halusinasi
 • Sering membuang air kecil
 • Sakit belakang atau sisi bawah
 • Kemurungan mental
 • Rasa gugup yang berlebihan
 • Hiperaktif secara emosi
 • Mood berubah dengan cepat.

Kesan sampingan yang kurang biasa, tetapi mungkin:

 • Menggigil
 • Batuk
 • Demam
 • Serak.

Ia masih belum diketahui, tetapi telah dinyatakan sebagai kemungkinan kesan sampingan:

 • Kulit melecet, mengelupas dan kendur
 • Penglihatan kabur
 • Sakit dada
 • Kekeliruan
 • Cirit-birit
 • Susah bernafas
 • Pening
 • Pengsan
 • Denyutan jantung atau nadi yang cepat
 • Sakit kepala
 • Reaksi alergi (ruam kulit dan gatal-gatal)
 • Sakit sendi atau otot
 • Pembengkakan muka, kelopak mata, bibir, lidah, tekak, tangan, kaki, atau alat kelamin
 • Kekejangan otot, sakit, kekakuan, atau kekejangan
 • Mual
 • Refleks yang terlalu aktif
 • Sakit di lengan, rahang, belakang, atau leher
 • Kesucian atau kesejukan pada hujung jari dan jari kaki
 • Berdebar di telinga
 • Luka kulit merah, selalunya dengan pusat ungu
 • mata merah
 • Gementar di kaki, lengan, tangan, atau kaki
 • Denyutan jantung perlahan atau cepat
 • Luka, bisul, atau bintik-bintik putih di mulut atau di bibir
 • Berpeluh berlebihan
 • Bercakap atau bertindak dengan kegembiraan yang tidak biasa dan berlebihan
 • Kesemutan atau kesakitan pada jari atau jari kaki apabila terkena suhu sejuk
 • Masalah tidur
 • Gag.

Amaran dan perhatian

Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah penyalahgunaan dadah atau alkohol.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau keadaan jantung, kerana ubat ini boleh menyebabkan strok, serangan jantung, dan kematian mendadak.

Jangan gunakan amfetamin jika anda telah menggunakan perencat MAO (perencat monoamine oksidase) dalam 14 hari terakhir, seperti isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline, atau tranylcypromine.

Amfetamin dapat menyebabkan gejala psikotik baru, terutamanya jika anda mempunyai sejarah kemurungan, penyakit mental, atau gangguan bipolar.

Amfetamin dapat menyebabkan masalah peredaran yang boleh menyebabkan mati rasa, sakit, atau perubahan warna pada jari atau jari kaki.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Masalah jantung: sakit dada, kegagalan jantung, penyakit jantung koronari.
 • Gejala psikosis: paranoia, pencerobohan, masalah tingkah laku baru, melihat atau mendengar perkara yang tidak nyata (halusinasi).
 • Jangan mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat perangsang.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah keturunan atau mempunyai sindrom Tourette, penyakit buah pinggang, gangguan tiroid, sawan atau epilepsi.

Mengambil ubat ini semasa kehamilan boleh menyebabkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah, atau gejala ketagihan pada bayi baru lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil.

Amfetamin tidak diluluskan untuk digunakan oleh kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!