Kesihatan

Perhatikan, inilah kesannya sekiranya wanita melancap terlalu kerap

Melancap adalah salah satu aktiviti seksual yang biasa dilakukan oleh wanita dan lelaki. Walaupun begitu, tidak banyak yang tahu bahawa jika dilakukan secara berlebihan, aktiviti ini dapat memberi beberapa kesan kepada kehidupan.

Oleh itu, apakah kesan positif dan negatif daripada melancap pada wanita? Jawapannya boleh didapati dalam ulasan menarik berikut.

Baca juga: Manfaat Plum untuk Kesihatan, Mengatasi Sembelit untuk Mencegah Osteoporosis

Kesan positif melancap terlalu kerap pada wanita

mengikut Garis Kesihatan, melancap boleh membuat wanita mendapat beberapa manfaat kesihatan. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut.

Penghilang tekanan

Semasa melancap, anda berpeluang mencari ketenangan dengan diri sendiri.

Pada masa ini anda dapat meneroka keperluan seksual yang anda mahukan dan menunaikannya tanpa rasa takut bergantung pada orang lain. Secara tidak langsung, ini akan membantu anda menghilangkan tekanan dari aktiviti harian.

Meningkatkan kualiti tidur

Sama ada kita menyedarinya atau tidak, sebelum tidur otak akan mengalami fasa persediaan untuk berehat.

Pada masa ini ada kalanya otak masih sibuk berfikir sehingga sukar untuk anda tidur. Melancap sebelum tidur boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasinya.

Sibukkan diri dengan aktiviti seksual yang satu ini, akan membantu otak melepaskan beban pemikiran yang ada. Secara automatik badan lebih bersedia untuk berehat dan tidur nyenyak sepanjang malam.

Bantu dengan kekejangan

mengikut MetroSebelum haid, wanita pada amnya akan mengalami kekejangan di perut. Selain mengatasinya dengan ubat penahan sakit, ternyata melancap juga dapat dijadikan jalan penyelesaian.

Ini kerana orgasme akan membantu wanita mengatasi kesakitan di perut, dan bahkan sakit kepala semasa tempoh pramenstruasi.

Kesan negatif melancap terlalu kerap pada wanita

mengikut Womenshealthmag, walaupun pada amnya melancap tidak mempunyai kesan sampingan yang membahayakan kesihatan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, terdapat beberapa kesan yang sangat mengganggu seperti:

Merasa bersalah

Dalam ajaran agama tertentu, melancap adalah aktiviti yang tidak dibenarkan. Oleh itu, tidak jarang bagi wanita yang sering melakukannya untuk merasa bersalah dalam jangka masa yang lama.

Ini menimbulkan perasaan malu dan tidak selamat. Untuk mengatasinya, anda mesti segera berjumpa dengan profesional perubatan agar tidak menjejaskan kesihatan mental anda.

Penyakit seksual

Aspek kebersihan memainkan peranan penting dalam kehidupan seksual yang sihat. Ini juga berlaku semasa anda melancap.

Apabila aktiviti ini menjadi rutin, sementara anda tidak menjaga kebersihan tangan atau alat bantu seks yang ada. Anda mungkin menghadapi risiko pelbagai penyakit pembiakan.

Bermula dari jangkitan saluran kencing, kerengsaan dinding rahim, dan seumpamanya.

Badan menjadi kurang sensitif

Terlalu melancap juga boleh menjadikan tubuh wanita menjadi kurang sensitif. Dia menjadi kurang sensitif terhadap sentuhan langsung yang diberikan oleh pasangannya.

Ini kerana kepuasan seksual dari pergerakan dan sentuhan tangan atau alat bantu seks yang dilakukan sendiri, akan sukar ditandingi oleh pasangan. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau kerana ini tidak kekal.

Anda masih dapat merasakan sensasi yang menyenangkan semasa hubungan seksual, jika anda cuba berhenti melancap untuk beberapa waktu.

Dengan cara itu tubuh akan kembali menyesuaikan diri dengan rangsangan dan sentuhan fizikal langsung yang diberikan oleh suami tersayang.

Baca juga: Ketahui Beberapa Cara Memasak Sayur-sayuran sehingga Nutrien Tidak Hilang

Menjadikan rumah tangga lemah

Mencapai kepuasan seksual tanpa bantuan pasangan boleh membuat anda merasa berdikari. Tetapi jika ini terus diizinkan, maka lama-kelamaan ia dapat menjadikan hubungan dengan pasangan anda tidak terasa.

Anda akan merasakan bahawa keperluan seksual anda tidak lagi bergantung pada pasangan anda. Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh mengancam kesinambungan rumah tangga anda.

Baca juga: Praktikal dan Mudah Diproses, Apakah Kandungan Nutrien Telur?

Berfungsi secara mental

Ini kerana standard kepuasan yang anda tetapkan boleh menjadi terlalu sukar untuk dipenuhi oleh pasangan anda. Sehingga anda berdua tidak lagi dapat bersama ketika melakukan hubungan seks.

Ketidakpuasan yang terus timbul, secara tidak langsung dapat mempengaruhi keadaan mental anda yang merosot.

Untuk mengatasinya, anda dan pasangan perlu berkomunikasi mengenai hubungan seksual yang diinginkan. Sekiranya tabiat melancap anda adalah salah satu penyebab masalah, ada baiknya anda cuba berhenti melakukannya.

Oleh itu, jika anda merasakan bahawa ketergantungan anda pada melancap mula membuat anda merasakan perkara-perkara di atas, tidak ada salahnya untuk mendapatkan bantuan perubatan untuk mengatasinya.

Anda boleh berjumpa pakar psikologi dengan pakar sakit puan untuk berunding mengenai perkara ini.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!