Kesihatan

Selalunya diremehkan, inilah faktor penyebab barah otak

Kanser otak adalah pertumbuhan sel yang tidak normal (tumor) di otak yang ganas. Jadi apa yang menyebabkan barah otak itu sendiri?

Pada dasarnya, barah adalah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan sel tisu yang tidak normal di dalam badan. Boleh menyebabkan kematian, ternyata kita sering menghadapi beberapa sebab.

Baca juga: 'Saya sering mengalami sakit kepala yang teruk, adakah ini barah otak?' Kenali simptomnya di sini

Mengakui penyakit kanser otak

Ramai orang tahu kanser sebagai tumor, tetapi anda perlu tahu bahawa bukan semua jenis tumor adalah barah. Tumor itu sendiri terbahagi kepada 2 bahagian, terdapat tumor jinak dan tumor malignan. Kanser sendiri adalah istilah untuk sejenis tumor malignan.

Sama seperti barah otak, penyakit ini disebabkan oleh pertumbuhan tumor ganas di otak. Tumor ganas yang menyebabkan barah otak pastinya dapat merebak secara tidak terkawal ke bahagian tubuh yang dekat dengan otak dan berlaku, darah dan nutrien dalam tisu ini.

Kejadian barah otak itu sendiri disebabkan oleh perubahan pada satu jenis sel dari ciri normalnya.

Punca barah otak

Penyakit mematikan, barah otak tanpa mengira usia atau jantina. Anda benar-benar perlu berhati-hati dan lebih mengetahui beberapa sebabnya, ya.

Berikut adalah beberapa faktor kuat yang dianggap meningkatkan risiko seseorang terkena barah otak:

1. Kepala terdedah kepada sinaran

Sinaran imbasan CT. Sumber gambar: //shutterstock.com

Anda yang terdedah kepada radiasi seperti radioterapi atau imbasan CT harus lebih berhati-hati, ya. Ini ternyata menyebabkan seseorang lebih berisiko menderita barah otak, terutama glioma malignan.

2. Penyakit genetik

Anda mempunyai penyakit genetik, seperti sindrom Gorlin, sindrom Turner, Von Hippel-Lindau, Li-Fraumani, sklerosis tuberous, atau neurofibromatosis jenis 1 dan 2 boleh menyebabkan barah otak.

Bukan hanya itu, sekiranya keluarga anda mempunyai sejarah barah, anda harus mengekalkan gaya hidup sihat dan rajin berunding dengan doktor anda.

3. Menderita kegemukan

Obesiti adalah keadaan di mana berat badan seseorang berlebihan, iaitu indeks jisim badan (BMI) lebih daripada 30. Ini sangat meningkatkan risiko beberapa jenis barah otak.

4. Tabiat merokok

Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC) telah menyatakan bahawa asap rokok mengandungi lebih daripada 70 bahan kimia yang boleh menyebabkan barah.

5. Pencemaran dan pencemaran alam sekitar

Anda yang tinggal di kawasan dengan pencemaran tinggi dan pencemaran alam sekitar juga harus berhati-hati. Tidak hanya mengganggu sistem pernafasan, ia juga dapat memicu timbulnya barah otak dengan cepat.

Jenis barah otak

Seperti yang dijelaskan di atas bahawa barah otak berasal dari sejenis tumor yang sudah ganas. Jadi apa jenis tumor otak? Dilaporkan Klinik MayoTerdapat beberapa jenis tumor otak, iaitu:

1. Tumor otak metastatik atau sekunder

Tumor otak jenis ini berasal dari barah di bahagian tubuh yang lain dan akan merebak ke bahagian otak yang lain.

2. Tumor otak primer

Jenis barah otak. Sumber gambar: //shutterstock.com

Tumor otak primer mulai terjadi ketika sel normal mengalami kesalahan dalam DNA mereka. Mutasi ini membolehkan sel tumbuh dan membelah dengan kadar yang meningkat sehingga sel yang sihat mati.

Apabila ini berlaku, hasilnya akan membentuk sel-sel abnormal yang membentuk tumor. Berikut adalah beberapa jenis tumor otak utama yang lain:

glioma

Tumor jenis ini akan bermula di otak atau saraf tunjang dan merangkumi astrocytoma, ependymoma, glioblastoma, oligoastrocytoma, dan oligodendroglioma.

Meningioma

Tumor ini timbul dari membran yang mengelilingi otak dan saraf tunjang atau meninges.

Neuroma akustik atau schwannoma

Berbeza dengan tumor lain, tumor jenis ini diklasifikasikan sebagai jinak yang berkembang pada saraf. Tumor ini mengawal keseimbangan dan pendengaran yang menuju dari telinga dalam ke otak.

Adenoma hipofisis

Sama dengan jenis tumor neuroma akustik, termasuk:tumor jinak yang berkembang di kelenjar pituitari di pangkal otak. Walau bagaimanapun, ia boleh mengganggu hormon hipofisis dengan kesan di semua bahagian badan.

Medulloblastomas

Jenis barah otak. Sumber gambar: //shutterstock.com

Seperti yang kita ketahui bahawa barah tidak kelihatan pada usia, salah satunya adalah tumor otak, barah jenis ini paling sering menyerang kanak-kanak. Walaupun jarang mempengaruhi orang dewasa, ia boleh berlaku.

Tumor ini bermula di bahagian bawah otak dan cenderung menyebar melalui cairan tulang belakang.

tumor sel kuman

Jenis ini boleh berkembang semasa kecil di mana testis atau ovari akan terbentuk dan mempengaruhi bahagian tubuh yang lain, seperti otak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!