Kesihatan

Ingin Mencuba Diet Lime untuk Menurunkan Berat Badan? Ini caranya!

Terdapat banyak program diet yang dapat dilakukan untuk menurunkan berat badan, salah satunya adalah diet limau. Limau adalah salah satu jenis buah sitrus yang mudah dijumpai di Indonesia, jadi akan lebih mudah bagi anda untuk mengikuti diet ini.

Kemudian, bagaimana melakukan diet limau yang betul? Adakah diet ini berkesan untuk menurunkan berat badan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu diet limau?

Diet limau adalah pola pengambilan kapur secara berkala untuk waktu tertentu. Terdapat banyak sebab mengapa seseorang menjalani diet ini, salah satunya adalah menurunkan berat badan.

Lime dipilih kerana rendah kalori, yang hanya 11 kcal dalam buah seberat 44 gram. Selain itu, buah sitrus ini juga mengandungi banyak nutrien penting untuk tubuh, termasuk:

  • Vitamin A, B, C dan D
  • Potasium
  • Kalsium
  • Magnesium
  • Serat
  • Protein
  • Karbohidrat

Limau dikenali sebagai sumber vitamin C Berita Perubatan Hari Ini, Satu kapur berdiameter 2 inci mengandungi kira-kira 32 peratus daripada keperluan vitamin C setiap hari.

Secara keseluruhan, satu gelas jus limau nipis dapat memenuhi sekurang-kurangnya 22 peratus dari jumlah keperluan pemakanan harian manusia. Itulah sebab mengapa diet ini semakin diminati, terutama bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Baca juga: 6 Khasiat Kapur untuk Muka: Mengatasi Jerawat hingga Penuaan Pramatang

Manfaat kesihatan diet limau

Matlamat utama diet limau adalah menurunkan berat badan. Anda perlu tahu bagaimana buah sitrus ini berfungsi dalam membantu mengawal berat badan, iaitu dengan:

1. Mengoptimumkan pembakaran lemak

Pengambilan jus kapur sebenarnya dapat mengoptimumkan proses pembakaran lemak. Pengumpulan lemak adalah faktor utama yang menyebabkan kegemukan.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, semakin banyak vitamin C yang anda makan, semakin besar kemungkinan anda mempunyai jisim badan yang lebih rendah.

Vitamin C dapat menyokong proses pembakaran lemak hingga 30 peratus. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, satu kapur berdiameter 2 inci mengandungi kira-kira 32 peratus daripada jumlah keperluan vitamin C setiap hari.

2. Memberi kesan penuh yang lebih lama

Selain vitamin C, kapur juga mengandungi serat. Nutrien ini dapat melambatkan proses pencernaan makanan di dalam perut. Oleh itu, anda akan berasa kenyang lebih lama daripada biasa. Serat dalam kapur itu sendiri terdiri daripada serat larut dan serat tidak larut.

3. Melancarkan proses pencernaan

Selain dua perkara di atas, limau juga berperanan dalam mengoptimumkan prestasi usus besar. Dilaporkan WebMD, Makanan kaya serat dapat membantu menggerakkan kandungan usus besar dengan lebih cepat.

Seperti diketahui, usus besar adalah bahagian sistem pencernaan sebagai tempat pembentukan najis. Serat dapat membantu usus besar menyerap air dalam sisa dan melembutkan najis. Ini akan memudahkan najis dikeluarkan melalui pergerakan usus.

Menurut kajian tahun 2011, pergerakan usus yang sukar atau sembelit dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Perkara yang paling jelas adalah perut yang semakin besar atau besar setiap hari.

Baca juga: Sebelum Gangguan Aktiviti, Kenali 5 Cara Mengatasi Sembelit Berikutan!

Cara menerapkan diet lemon

Tidak ada peraturan khas dalam diet limau. Yang perlu diingat, diet limau tidak bermaksud anda hanya memakannya tanpa pengambilan lain. Pengambilan limau secara berlebihan boleh menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan. Ini kerana limau adalah buah yang berasid.

Menurut nasihat Amy Stephens, MS, RDN, CDE, pakar pemakanan di New York, Amerika Syarikat, menggunakan dua hingga tiga limau segar setiap hari, kemudian memerah dan mencampurkan air ke dalam satu atau dua gelas.

Anda boleh meminumnya bila-bila masa, sama ada pada waktu pagi, semasa sarapan, semasa aktiviti, atau sebelum tidur. Sekiranya boleh, gunakan jerami agar jus lemon tidak melekat pada gigi anda. Dalam jangka masa panjang, sifat asam limau boleh merosakkan lapisan gigi atau lapisan luar gigi.

Lalu, berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan diet ini? Jawapannya tidak terhad. Menurut kajian yang diterbitkan di The American Journal of Clinical Nutrition, semakin lama anda menjalankan diet limau, kesan terhadap penurunan berat badan akan menjadi lebih optimum.

Nah, itulah cara melakukan diet limau dan faedahnya untuk menurunkan berat badan. Untuk hasil terbaik, seimbangkan dengan senaman yang kerap. Kekal sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!