Kesihatan

Adakah Detox Foot Patch Benar-benar Berkesan dalam Membuang Toksin? Inilah Fakta!

Tompok kaki detoks Ramai orang mula berminat untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan menyembuhkan beberapa penyakit. Namun, tidak sedikit yang bertanya sama ada patch kaki detoks benar-benar berkesan dalam menjaga kesihatan hanya dengan melekatkan kaki.

Lalu, apakah fakta sebenarnya? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai cara ia berfungsi patch kaki detoks dan keberkesanannya dengan ulasan berikut!

Apa itu patch kaki detoks?

Tompok kaki detoks adalah objek seperti plaster yang digunakan pada telapak kaki, yang bertujuan membuang toksin, produk buangan, dan logam berat dari badan. Tampalan kaki Ini biasanya disapu pada telapak kaki semalaman semasa tidur.

Cara kerjanya agak mudah, tompok kaki yang melekat pada kaki didakwa melakukan proses detoksifikasi dengan menyerap semua racun, sisa, dan logam di dalam badan.

Ini akan dilihat bila tompok kaki ia telah menjadi hitam pada waktu pagi setelah ditampal semalaman. Pelbagai pengeluar tompok kaki mendakwa bahawa cecair kehitaman adalah racun yang telah diekstrak oleh bahan-bahan tertentu di plaster.

Walaupun, sebilangan orang berpendapat bahawa warna hitam adalah reaksi dari bahan-bahan tertentu yang terdapat di tompok kaki, tidak sepenuhnya racun dari badan. Dari sini, beberapa orang mula bertanya sama ada patch kaki detoks betul-betul berkesan atau tidak.

adalah detokstompok kaki betul-betul berkesan?

Walaupun terdapat banyak tuntutan yang beredar di masyarakat, sayangnya hingga kini belum ada bukti saintifik mengenai patch kaki detoks dan keberkesanannya membuang toksin dari badan.

Sebenarnya, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) telah melarang pemasaran dan penjualan produk jenama tertentu tompok kaki detoks. Ini dilakukan setelah FTC menemui bukti penyelidikan palsu yang sering digunakan untuk menyokong tuntutan pengeluar.

FTC juga mengatakan bahawa tidak ada penjelasan saintifik untuk tuntutan manfaat patch kaki detoks seperti dapat melegakan sakit kepala, tekanan darah tinggi, kemurungan, diabetes, jangkitan parasit, hingga penurunan berat badan.

Sebenarnya, tubuh manusia dirancang untuk menyahtoksin secara bebas. Menurut satu kajian, buah pinggang, hati, dan kelenjar peluh lebih dari cukup untuk membantu membuang toksin dan sisa dari badan.

Faedah yang mungkin diperoleh

Walaupun tidak ada kajian yang membincangkan secara khusus mengenai tompok kaki detoks, tidak bermaksud plaster tidak mempunyai khasiat. Terdapat beberapa faedah yang mungkin anda dapat, tetapi bukan dari tompok kakisecara keseluruhan, melainkan suatu zat tertentu yang dimiliki.

Pelbagai pengeluar patch kaki detoks sertakan ekstrak halia dalam produknya. Halia boleh berguna dalam melegakan gejala osteoartritis kerana sifat anti-radang yang dibawanya.

Sejumlah produk patch kaki detoks Ia juga mengandungi minyak pati lavender. Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan, lavender dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur dan mengurangkan keletihan pada siang hari.

Bukan hanya itu, turmalin terdapat dalam beberapa jenama patch kaki detoks dipercayai dapat mengurangkan kesakitan pada penghidap artritis. Walau bagaimanapun, ingat bahawa beberapa faedah ini hanya berasal dari bahan-bahan tertentu di dalam badan anda tompok kaki, bukan produk secara keseluruhan.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Paru

Kesan sampingan yang mungkin

Selain itu, tidak ada penyelidikan yang membincangkan secara khusus mengenai tompok kaki detoks, penggunaannya juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, kebanyakan produk tompok kaki mengandungi cuka kayu atau buluh sebagai bahan utama.

Bahan utama dalam cuka kayu adalah asid piroligneous. Apabila bersentuhan dengan kulit, asid boleh menyebabkan kerengsaan melecur. Sekiranya terkena air, wap juga boleh membuat anda pening.

Sebilangan orang mungkin mengalami reaksi alahan kerana kepekaan terhadap ramuan di detokstompok kaki. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan, sebaiknya berhenti menggunakan plaster.

Nah, itulah tinjauan mengenai sama ada patch kaki detoks berkesan atau tidak dalam membuang toksin dari badan. Tanpa tompok kaki, Tubuh sebenarnya dapat menjalankan proses detoksifikasi secara bebas. Oleh itu, sama ada anda mahu menggunakannya atau tidak, semua keputusan berada di tangan anda!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!